Jangan Tak Tahu, Ketika Tidur Pun Kita Boleh Dapat Pahala

Setiap hari kita ada 24 jam dan dari 24 jam itu biasanya sekuarang-kurangnya 6 jam akan dihabiskan untuk tidur. Setelah penat bekerja seharian, mesti badan pun perlukan rehat. Tapi tahukah anda bahawa anda boleh dapat pahala dengan tidur?

Caranya mudah saja, iaitu dengan berwuduk!

Tanpa wuduk, anda hanya akan baring dah tidur mengikut rutin harian anda tapi bila ada berwuduk sebelum baring untuk tidur, inshaAllah anda akan mendapat pahala dengan sangat mudah.

Rasulullah SAW bersabda;

“Bersihkanlah badan-badan ini, dan Allah akan menyucikan kamu. Tak ada seorang hamba yang menghabiskan malamnya dalam keadaan suci kecuali Malaikat menghabiskan malam itu bersamanya. Dan apabila hamba itu berpusing di waktu malam, Malaikat itu berkata: “Ya Allah, ampunkan hambaMu, kerana dia tidur dalam keadaan bersuci.” (HR Tabarani, al-Mu`jam al-Kabir)

Hadis ini merupakan satu peringatan yang mudah tapi berkuasa. Ia menunjukkan bagaimana Allah SWT memberikan kita pelbagai peluang dan cara untuk mendapat pahala dan keampunan.

Ramai di antara kita yang minta orang lain doakan kita di saat kesusahan, tapi sayangnya kita tak ambil peluang untuk Malaikat mendoakan kita setiap malam di masa kita tidur.

Marilah kita hidupkan semual Sunnah yang semakin dilupakan ini. Jadikan ia sebahagian dari rutin harian kita dan jadikan masa rehat kita sebagai masa Malaikat mendoakan kita, dengan izinNya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*