Berkahwin adalah sunah yang disukai nabi SAW dan baginda berbangga dengan umatnya yang ramai di mahsyar kelak. Baru nak hidup berumah tangga usahlah anggap terus senang. Tidak mengapa hidup ala kadar asalkan ada usaha untuk mengubah taraf kehidupan.

Tersebut kisah pada zaman Rasulullah tentang seorang pemuda yang tidak kaya, maharnya dalam bentuk menghafaz Al-Quran.

Asalkan Mahu Bekerja Dan Berusaha Cari Rezeki, Tak Perlu Tunggu Kaya Baru Nak Kahwin

Ada hadis dari Nabi Muhammad SAW bahawa ada pemuda pada masa itu yang sangat miskin. Sehingga Rasulullah bertanya apa mas kahwin yang akan diberikan, dia menjawab bahawa tiada apa-apa di rumahnya. Nabi Muhammad bersabda, yang dia dibenarkan memberikan mas kahwin dalam bentuk ayat-ayat Al-Quran yang telah dihafal. Tentu sahaja, para sahabat Nabi tidak hanya menghafal tetapi mengamalkannya.

IKLAN

TIDAK ADA KEPERLUAN DALAM ISLAM UNTUK KAYA SEBELUM BERKAHWIN

Dalam cerita lain pada zaman hari ini. Masih ramai orang muda yang menunggu kaya untuk berkahwin. Mereka masih takut berurusan dengan ibu bapa wanita yang ingin dikahwini. Hakikatnya, ibu bapa wanita hari ini juga tidak lepas pandangan atas harta milik seseorang lelaki itu. Walaupun tidak ada keperluan dalam Islam untuk kaya sebelum berkahwin.

IKLAN

Bahkan dalam hadis lain, Rasulullah memberikan penjelasan bahawa jika anda ingin menjadi kaya, berkahwinlah. Ia tidak boleh dilihat dalam kekayaannya tetapi dalam keupayaan lelaki itu untuk menyediakan kepadanya. Walaupun tidak mempunyai pendapatan yang stabil, ini tidak mengapa selagi masih ada punca pendapatan atau cuba menghasilkan wang.

IKLAN

Sumber kredit: Artikel ini diolah dari laman dakwah.blogspot.com

VIDEO KASHOORGA: