Kehidupan tidak selamanya berjalan lancar. Ada masanya manusia di uji baik dari segi kewangan, kehidupan, hubungan sesama manusia dan lain lagi. Tidak kurang ramai yang buntu saat diuji bahkan menjadi stres dengan apa dilaluinya kini.
Mereka akan kerap bertanya, kenapa aku. Apa salah diriku dan sampai satu saat mencari jalan “pulang” dengan cara yang salah. Nauzubillah. Jika kita menyandarkan seluruh kehidupan kepada Sang Khalik, kita akan sedar apa tujuan kita diciptakan.
Hidup bukan berlumba-lumba mencari harta kekayaan atau menunjuk-nunjuk. Sebaliknya harta yang banyak juga adalah ujian. Ya ia ujian bagi yang riak. Ia dipanggil istidraj. Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Kemudian apabila mereka melupakan apa yang diperingatkan mereka dengannya, Kami bukakan kepada mereka pintu-pintu segala kemewahan dan kesenangan sehingga apabila mereka bergembira dan bersuka ria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (daripada mendapat pertolongan).” (Surah al-An’am, ayat 44).
Mohon jauhkan kita dari sikap sebegitu.
Di sebalik ujian kehidupan yang mungkin agak mencabar kini kerana kita tidak dibenarkan keluar bekerja dan tiada sumber lain, ada masanya kita menjadi buntu dengan apa dilalui.
Walau stress, jangan pernah berputus asa dengan rahmat Allah taala. Satu-satunya senjata orang mukmin ialah berdoa. Ini doa membantu kita menghilangkan stres. Allahuma inni a’udzubika min jahlil balaa i wa darkisy syaqai wa suu il qadlai wa syamatatil a’dai.
Ads
Ertinya: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari menemui penderitaan, dari takdir yang buruk dan dari keberhasilan musuh.”
WEBINAR JODOH 💖: SUAMI KIRIMAN ILAHI
✨Jom Sis semua yang masih single terutamanya sejenis yang pemalu! Kita belajar ilmu menjemput jodoh💘
Dengan ilmu menjemput jodoh, Sis akan..
Ads
✅ Tak tertanya-tanya lagi “Dimana atau ada ke bakal imamku❓❓” 🤷🏽♀
✅ Jelas ✨ dan yakin 💪🏻 dengan langkah-langkah mudah ikhtiar mencari jodoh 💘 (Tip: Islam itu Mudah dan Indah)
✅ Akan dijauhi heartbreak 💔 dan lelaki yang tak serius 👻
Ads
Yang sudah berstatus ‘Dimiliki’, ambillah manfaat ilmu ini untuk memudahkan dan percepatkan lagi jodoh Sis 💞
Zaman ini ramai berlumba-lumba menghasilkan “content” di pelbagai medium seperti facebook, Instagram, YouTube dan banyak lagi. Ada sesetengah isi kandungan penyampaian dilihat tidak sesuai namun demi meraih jumlah penonton tinggi, ramai sanggup berbuat di luar kebiasaan.
Mungkin rasa hidayah belum terjentik di hati, ramai yang tidak sedar kita sudah di akhir zaman di mana kita selalu dilekakan dengan hiburan tidak berfaedah, muzik video yang menyanjung budaya Barat dan lain-lain lagi.
Ternyata teguran secara halus dan terhormat dari Ustazah Asma’ Harun untuk artis yang juga sepasang suami isteri baru mendirikan rumah tangga menghasilkan content tidak sesuai dengan budaya masyarakat ini harus difahami isinya.
Seperti kata Ustaza Asma’ Harun “Saya menuliskan ini daripada hati yang kasih akan kamu dan rasa hormat pada suami kamu. Ingatlah bahawa kemasyhuran, kekayaan, kasih cinta, pengaruh, bakat dan kecantikan bukanlah satu anugerah apabila digunakan untuk maksiat, ia adalah musibah!
BUAT ADINDA ARTIS YANG DIHORMATI DAN DIKASIHI
Saya mendapat satu pertanyaan tentang diri seorang artis, lalu untuk kali pertama saya singgah di Page Rasmi beliau. Sungguh saya pernah suka dengan bakat dan dirinya.
Sungguh, saya terkejut dan terduduk sayu, atau mungkin kerana saya yang ketinggalan banyak Video Klip Muzik seumpama ini. Namun seingat atau setahu saya, belum pernah saya melihat video klip muzik yang dihasilkan oleh artis Melayu Islam hingga tahap ini.
Ini satu Musibah Ummah yang PARAH, tatkala kita masih dalam belenggu cengkaman pandemik yang semakin PARAH, kalian menghasilkan sebuah video klip muzik yang menampilkan penyanyi dan penari iringan yang separuh bogel, dengan rentak dan lenggok tarian yang menggairahkan seperti tarian lucah, maaf ia sungguh memalukan !
Sungguh dukacita ini bertambah, dalam situasi musibah pandemik dan pelbagai tanda akhir zaman dan kiamat semakin hampir, janganlah kalian menjadi sebahagian daripada penyubur Fitnah Akhir Zaman.
Kalian bangga menjadi Top 10 youtube, bangga dengan maksiat yang dilakukan secara terbuka, bangga menjatuhkan maruah Wanita Islam , bangga menambahkan koleksi si pemuas nafsu?.
Top 10 You Tube kerana nilai yang baik atau sebaliknya, kekuatan pada bakat atau maksiat? Saya tak pasti jika kalian fikir bahawa esok bila hari tua jika ingin taubat, bolehla dipadam, hari ni nikmati dulu hasil duniawi sementara masih hidup lagi, namun bagaimana jika mereka yang download dan jadikan simpanan peribadi?.
Saya tahu kamu adalah seorang muslimah, saya tak pasti sama ada penari iringan islam atau tidak. Saya juga tak pasti, penerbit, pengarah, penyunting, penulis lirik, kareografi tarian dan semua pihak yang terlibat muslim atau tidak, namun kalian semua terlibat.
Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebaikan dan takwa, dan janganlah tolong-menolong dalam berbuat dosa dan kejahatan. Dan bertakwalah (takutlah) kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya [al-Mâidah/5:2]
Saya yakin kalian melakukan ini dalam keadaan tahu dan faham bahawa klip video muzik tersebut adalah sesuatu yang tidak wajar sama ada dari sudut Islam ataupun adat Melayu kita yang penuh sifat malu, lembut dan sopan. Ia jelas adalah satu dosa yang besar.
Saya menuliskan ini daripada hati yang kasih akan kamu dan rasa hormat pada suami kamu. Ingatlah bahawa kemasyhuran, kekayaan, kasih cinta, pengaruh, bakat dan kecantikan bukanlah satu anugerah apabila digunakan untuk maksiat, ia adalah musibah!
Semoga dirimu kuat untuk padam video tersebut, sebelum ia mengambil bahagian tenang hidupmu, saat tidur malam, dosa masih berjalan . Saya pasti kos penghasilannya sangat tinggi, kerugian tak boleh lari, namun ia amat berbaloi untuk nilai SyurgaNya .
Sedarkah kita, Sungguh Maha Baiknya Allah SWT, walau kita berbuat sesuatu yang dimurkaiNya, Dia tetap memberikan segala yang kita mahu dan perlu. Maka balaslah kasih sayang Allah dengan mentaatiNya.
Maaf saya lakukan teguran ini secara terbuka, saya lihat sudah ramai yang menegur dan mengkritik video klip tersebut secara terbuka, bahkan di kalangan fans kamu sendiri mereka rasa tidak senang, teguran di media sosial kamu sendiri juga tidak diendahkan, bahkan dijawab dengan tidak rasa bersalah.
Namun saya tetap meletakkan sangkaan bahawa mungkin juga kamu tersilap untuk percaturan kali ini, terutamanya bahagian penari iringan, Kerana kamu sendiri penampilan yang tidaklah keterlaluan.
Saya juga bertanggungjawab dengan ruang yang Allah berikan kepada saya untuk melakukan Nahi Mungkar, iaitu mencegah kemungkaran. Jika saya hanya berbuat kebaikan namun meninggalkan cegah kemungkaran, maka saya benar-benar menzalimi diri sendiri.
DUHAI PARA ARTIS PENGHIBUR HATI
Iya, kalian diperlukan dalam persada seni, memenuhi keperluan fitrah insani, namun bukan dengan cara begini. Kasihanilah diri sendiri, kita semua bakal mati, janganlah ditangguh lagi hajat untuk kembali.
Adakah kalian bimbang tentang rezeki? Adakah tiada tuhan untuk dicari, adakah serapuh itu keyakinan kita pada Ilahi, bukankah Dia Maha Memberi, bahkan daripada alam rahim hingga kini, Dialah yang mencukupkan segala keperluan kita tanpa henti .
Mohon duhai semua artis tanah air, atas tiket apapun, pelakon, penyanyi, pelawak, pengacara, dll. Jadilah penghibur yang ada rasa tanggungjawab, tidak menyumbang kepada kerosakan yang sedia parah ini. Hentikan persembahan atau pertandingan maksiat, berunsur lucah dan menjatuhkan maruah.
Di sana terdapat ramai artis hiburan yang membawa imej yang baik, berkaliber, berbakat, membawa diri dengan bijak, bermaruah, menjaga batasan, namun tetap mampu bertahan dan berjaya dengan cemerlang.
Diharapkan KEMENTERIAN KOMUKASI DAN MULTIMEDIA, PIHAK BERWAJIB, SENIMAN DLL turut boleh memainkan peranan dalam isu begini. Jika tidak dibendung dengan bersungguh, maka normalisasi akan berlaku.
Maksudnya: “Barangsiapa menjadi pelopor suatu amalan kebaikan lalu diamalkan oleh orang sesudahnya, maka akan dicatat baginya ganjaran semisal ganjaran orang yang mengikutinya dan sedikitpun tidak akan mengurangi ganjaran yang mereka peroleh.
Sebaliknya, barangsiapa menjadi pelopor suatu amalan keburukan lalu diamalkan oleh orang sesudahnya, maka akan dicatat baginya dosa semisal dosa orang yang mengikutinya, tanpa mengurangi dosanya sedikit pun.” Riwayat Muslim (1017)
"Sebaik baik manusia adalah yang mengajar kebaikan dan sejahat jahat manusia adalah yang mengajar kejahatan.
Orang yang pertama tadi kebaikannya terus mengalir hingga selepas kematiannya , dan orang kedua tadi pula kejahatannya terus mengalir hingga selepas kematiannya, tiada siapa yang dapat menghalangnya". (Syeikh Abdul Aziz Al-Toranfi)
Semoga kita semua sentiasa dalam taufiq hidayahNya..bersegera memohon keampunan dan rahmatNya Asma' binti Harun 31.01.2021 #UAHSahabatDuniaAkhirat
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Kita masih berada di bulan Syawal. Ada sudah memulakan puasa enam sunat Syawal bagi mengambil keberkatannya. Dan sudah pastinya ramai yang merindui solat sunat tarawih yang hanya hadir ketika Ramadhan.
Dalam pada itu, pendakwah terkenal, Dr Ahmad Sanusi berkongsi ilmu akan kelebihan solat sunat empat rakaat selepas Isyak yang mungkin jarang kita sedar ganjaran pahalanya sedangkan sesiapa yang melakukannya, ia seolah memperoleh ladang pahala yang sangat besar.
Baca perkongsian Dr Ahmad Sanusi kelebihan solat sunat selepas Isyak ini.
Sepanjang Ramadan dahulu, kita bersemangat menunaikan Solat Tarawih sebanyak 8 atau 20 rakaat. Alangkah sayangnya andai kekuatan ini dilenyapkan selepas berlalunya Ramadan. Barangkali kita boleh menggantikan kekuatan menunaikan Solat Tarawih kita dengan Solat Sunat Empat Rakaat selepas Isya. Ini kerana Rasulullah dikatakan sering melakukannya.
Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Imam al-Bukhari, Saidina Ibn Abbas ada menceritakan bagaimana Rasulullah setelah selesai menunaikan solat isya’ akan pulang ke rumah dan menunaikan solat sunat 4 rakaat. Kata beliau:
“Tidaklah Rasulullah itu menunaikan solat isya melainkan Baginda akan pulang ke rumahku dan menunaikan solat sunat empat atau enam rakaat.” (HR Abu Daud)
Lebih luar biasa lagi Saidina Abdullah bin Mas’ud menganggap Solat Sunat Empat Rakaat selepas Isya ini mempunyai ganjaran yang sangat besar seperti ganjaran Lailatul Qadar. Kata Saidina Abdullah bin Mas’ud:
“Barangsiapa menunaikan solat sunat selepas isya sebanyak empat rakaat dengan satu salam, maka pahalanya seumpama pahala Lailatul Qadar. (Athar diriwayatkan oleh Ibn Abi Syaibah).
Bagaimana menunaikannya? Berdasarkan kenyataan Abdullah bin Mas'ud di atas, solat ini dilaksanakan dengan empat rakaat dengan satu salam. Manakala dalam hadis Ibn Abbas pula, Rasulullah mendidik sahabat menunaikannya secara dua rakaat-dua rakaat dengan bacaan surah al-Kafirun + al-Ikhlas dan al-Sajadah + al-Mulk. (HR al-Tabrani – dinilai daif)
Solat sunat empat rakaat ini adalah tambahan dari solat sunat rawatib. Ini kerana hadis mengenai solat sunat rawatib yang diriwayatkan oleh Ibn Umar hanya menyebutkan dua rakaat selepas isyak. Empat rakaat ini seakan-akan tambahan dari dua rakaat tersebut.
Oleh yang demikian, sekiranya kita masih mempunyai kekuatan Tarawih seperti dalam Ramadan yang lalu, teruskan dengan menunaikan solat sunat selepas isya’ sebanyak 4 rakaat.
Semoga Allah membimbing kita. Dr. Ahmad Sanusi Azmi
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Tunai ibadat haji tanpa suami, Lisdawati sempat titip pesanan buat Fauzi Nawawi. Pelakon cantik dan manis, Lisdawati, 45, selamat berangkat ke Tanah Suci bagi mengerjakan haji kelmarin.
Alangkah bertuahnya tuan badan menjadi salah seorang duyufurrahman bagi musim haji kali ini. Selain Lisdawati, selebriti yang turut mendapat panggilan ialah aktor, Zul Ariffin. Tahniah buat semua.
Menerusi perkongsian suaminya, Fauzi Nawawi, 51, di akaun Instagram, Lisdawati atau nama sebenarnya Nisdawati Nazruddin dilihat berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk menunaikan ibadah suci.
Dalam video yang dimuatnaik itu juga, kelihatan Lisdawati sempat menitipkan beberapa pesanan buat suami tercinta.
Fauzi yang mendengar pesanan itu terdiam seketika dan kelihatan sebak serta hanya mampu menjawab, baik sambil anggukkan kepala.
Menerusi posting yang sama, Fauzi Nawawi turut mendoakan Lisdawati sepanjang menunaikan haji di Tanah Suci nanti.
Ya Allah peliharalah Dia untuk ku… Berkatilah perjalanannya rahmatilah ibadahnya, lancarkanlah fardu haji untuknya…
Aku serah segalanya pada Mu Ya Allah @lisdawati15
Selamat jalan sayangku
Manakala melihat perkongsian Lisdawati di Instagramnya, dia menyifatkan perjalanannya masih jauh dan perjuangan belum selesai. Katanya, doakan terbaik sesama kita.
“Perjalanan yang jauh.. perjuangan masih belum selesai. Sentiasa doakan yang terbaik sesama kita.
‘Mati itu pasti.. kita je yang tak tahu lagi..selagi nafas belum terhenti.. tetapkan hati..Cari iman sebelum mati.
“Semoga semua yang membaca ruang ini akan dijemput menjadi tetamu-Nya nanti. Assalammualaikum semua,’ tulisnya.
Pasangan Fauzi dan Lisdawati mendirikan rumah tangga pada 9 September 2007.
Mereka dikurniakan empat cahaya mata iaitu perkahwinan, mereka dikurniakan empat orang cahaya mata iaitu Nur Aina Farhana, 15, Nur Aina Fazneesya,14, Ahmad Nur Fyrdaus, 9, dan Ahmad Nur Fayyadh, 4.
Lisdawati juga mempunyai empat anak tiri hasil perkahwinan terdahulu Fauzi iaitu Nurul Hainil Fatihah, 28, Fareez Hazwan, 26, Nurul Hana Farisya, 24, dan Mohd Fikri Hakimi, 21.
Dalam kesibukan kehidupan seharian yang sering menuntut tenaga fizikal dan emosi, waktu sebelum tidur menjadi detik paling sesuai untuk seorang Muslim kembali menenangkan jiwa...