Majlis perkahwinan diadakan bertujuan untuk memberitahu umum mengenai ikatan pernikahan yang telah terjalin di antara pengantin lelaki dan perempuan. Ia juga bertujuan mengelakkan berlakunya syak wasangka apabila orang ramai melihat kemesraan yang timbul di antara kedua pasangan.
Sudah tentu jika menghadiri majlis seperti ini ia akan melibatkan aktiviti makan beramai-ramai. Bukan sahaja ia menyeronokkan malah boleh mengeratkan hubungan orang yang jauh dengan yang dekat. Namun, perlu diingat ketika anda bersuka ria bertemu rakan dan sanak saudara,anda perlu ikuti beberapa garis panduan dan adab yang ditetapkan dalam Islam.
1.Memenuhi Undangan
Jika merasakan tiada perkara yang penting untuk dilakukan maka anda diwajibkan untuk menerima undangan perkahwinan tersebut seperti mana sabda Rasullullah S.A.W yang bermaksud, “Apabila seorang daripada kamu diundang menghadiri kenduri kahwin maka hendaklah dia menghadirinya”. (Riwayat oleh Al-Bukhari dan Muslim)
2.Tidak Pilih Kasih
Ads
Jangan sesekali anda memilih dan membezakan undangan yang diterima antara orang kaya dengan orang miskin kerana di sisi Allah kita semua sama sahaja. Perkara ini juga tidak digalakkan di dalam Islam kerana ia menunjukkan diri kamu sebagai seorang yang mementingkan diri.
3.Pakaian Sopan
Pakaian yang jarang dan menjolok mata amat tidak sesuai untuk digayakan di majlis perkahwinan kerana pastinya tetamu lelaki yang bukan muhrim akan memandang kamu. Itu sudah mewujudkan suasana yang kurang manis.
Ads
4.Tolak Undangan
Jika anda tahu dan melihat dengan mata anda sendiri bahawa makanan yang disediakan pada majlis tersebut berpunca daripada sumber yang tidak halal atau pun dipenuhi dengan aktiviti mungkar maka janganlah anda menghadirinya kerana Allah sudah berfi rman di dalam Al-Quran, Surah Al-Baqarah ayat 172 yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadah kepada-Nya”.
Ads
5.Niat Ikhlas
Sebelum menjejakkan kaki ke majlis perkahwinan pastikan niat anda betul dan yang penting sekali bukan untuk memenuhkan perut yang lapar. Apabila niat anda sudah lari maka perbuatan yang dilakukan adalah sia-sia. Sebaliknya berniatlah untuk memuliakan tuan rumah serta menjaga hati dan perasaan sanak saudara.
6.Berdoa
Pasangan pengantin baru memerlukan doa restu daripada tetamu yang hadir untuk mendapatkan keberkatan di atas hubungan suci yang telah dibina dan itu juga merupakan sebab utama majlis perkahwinan diadakan. Maka seeloknya anda mendoakan kebahagiaan dan kedamaian ke atas rumah tangga mereka kerana Allah mendengar apa sahaja yang terdetik di hati anda.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Apabila semakin ramai rakan-rakan mendirikan rumah tangga, sedikit sebanyak pastinya ada sekelumit perasaan sedih di dalam hati. Mereka akan sibuk dengan kehidupan baru. Bagi si bujang, kehidupan tetap sama cuma semakin berkurangan rakan-rakan kerana sudah punya tanggungjawab yang berbeza.
Jodoh itu seperti kematian, tidak cepat mahupun lambat walaupun sesaat. Setiap manusia akan mendapat pasangan hidup sesuai dengan personaliti dirinya. Jika ternyata kualiti dirinya A, maka dia berhak mendapat pasangan yang kualitinya juga A, tapi jika kualiti dirinya B maka dia akan mendapat pasangan dengan kualiti B.
Begitulah seterusnya hingga akhirnya pada waktu yang sudah ditentukan, kita akan dipertemukan dengan pasangan hidup yang sesuai dengan kualiti diri kita. Kita akan dipertemukan dengan jodoh yang baik jika kita melakukan perkara yang baik.
Ironinya kita akan tertarik dengan orang yang membuat kita berasa selesa atau serasi. Keserasian itu juga berkaitrapat dengan kesetaraan atau sekufu. Ini berkaitan dengan keharmonian, serasi dalam komunikasi, dan kesamaan pandangan. Dengan demikian kita dapat berkomunikasi dengan baik dan bekerjasama membangun keluarga.
Masa lalu seseorang juga perlu diambil kira. Jika masa lalunya kelam, kita harus pastikan dia sudah berubah. Perlu waktu untuk memastikan itu kerana untuk berubah memerlukan waktu dan usaha.
Untuk mendapatkan jodoh yang baik, sekurang-kurangnya dua usaha berikut harus dilakukan lebih awal.
1. MEMPERBAIKI PERSONALITI DIRI
Untuk mendapatkan jodoh yang baik maka kita sendiri perlulah memperbetulkan diri kita terlebih dahulu. Maka jika kita ingin benar-benar mencari pasangan yang baik, dekati diri dengan ibadah maka dari situ, Allah akan hadirkan jodoh yang baik untuk kita.
2. MEMBENTUK DIRI SESUAI DENGAN JODOH YANG KITA INGINKAN
Sedar atau tidak, jodoh kita adalah cerminan diri kita. Maka bentuk diri kita harus sepadan dengan apa yang kita cari. Jika hingga ke saat ini kita masih menanti jodoh, maka cuba perbaiki lagi mana yang kurang dalam diri kita.
“Wanita-wanita yang tidak baik untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah untuk wanita yang tidak baik pula. Wanita yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik.” (Qs. An Nur:26)
Yakinlah bahawa jodoh itu datang pada waktu yang tepat, saat yang tepat dan situasi yang tepat.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Ramai dalam kalangan kita mengeluh bab jodoh, lebih-lebih lagi yang masih menunggu calon Imam yang sesuai.
Mula mempersoalankan adakah diri tidak cantik, sempurna dan sebagainya. Namun akhirnya persoalan, semua urusan itu terletak di tangan Allah. Hanya Dia yang mengetahui dengan siapa jodoh kita nanti.
Benar, jodoh itu adalah ketentuan ALLAH SWT yang ditetapkan sebelum kita dilahirkan di dunia yang fana ini.
Percayalah setiap apa yang berlaku dan ketentuan yang ditetapkan oleh-NYA adalah yang terbaik buat diri kita.
Kenapakah jodoh seseorang itu begitu ‘berat’ dan lambat? Bagaimana kita hendak tahu seseorang itu ialah jodoh kita? Setiap orang ada jodohnya lambat atau cepat sahaja dtentukan oleh Allah.
Dalam satu artikel bersama Sinar Harian ditanya persoalan ini kepada pendakwah Ustaz Mohamed Hanafiah Abd Malek atau lebih dikenali sebagai Ustaz Hanafi.
Sebelum menjawab persoalan berkenaan, agamawan itu mengajak kita untuk menelusuri jodoh yang mana ia telah ditetapkan ALLAH SWT sebelum kita dilahirkan ke dunia.
“Jodoh seseorang itu pasti ada dan sama ada di dunia ataupun jika tidak di dunia, di akhirat nanti. Wallahu’alam. Perbincangan dalam kalangan ulama, jodoh setiap orang ada sebagaimana rezekinya.
“Sebelum seseorang itu lahir, telah ditetapkan tiga perkara buatnya iaitu pertama rezeki, kedua jodoh dan ketiga ialah umurnya. Ada orang mungkin sudah buat pelbagai usaha, tetapi jodoh tiada. Kemungkinan jodoh yang ALLAH telah tetapkan itu telah meninggal dunia atau syahid dan mereka akan bertemu di dalam syurga nanti,” katanya ketika ditemui di pejabat Ecoriths Leisure Travel & Tour di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.
Ustaz Hanafi menjelaskan, ada dua penyebab mengapa jodoh seseorang itu lambat. Pertama, kemungkinan besar jodohnya ‘berat’ kerana ALLAH SWT ‘memberatkan’ jodohnya dan kedua barangkali kerana sikap seseorang itu sendiri.
“Mungkin seseorang itu terlalu memilih atau malas mencari jodoh. Dalam bab jodoh itu, ada dua istilah kita selalu dengar iaitu satu apabila kita terjumpa jodoh dan satu lagi ialah mencari jodoh.
“Kedua-dua itu berbeza istilahnya sepertimana kita jumpa duit. Sudah tentu berbeza situasi apabila kita jumpa duit atau barang dengan benda yang kita cari. Pastinya kita akan mencari yang terbaik untuk diri kita.
“Jadi nasihat saya, jangan mengeluh, tetapi berusaha dan jangan berputus asa dengan rahmat ALLAH SWT. Sebaliknya, teruskan berdoa dan senyum selalu, insya-ALLAH jodoh (kita) itu ada,” katanya.
Apapun, ujar beliau, lambat atau cepat jodoh seseorang itu, ia sebenarnya ialah urusan ALLAH SWT. Namun, umat Islam diingatkan supaya banyakkan berdoa, berusaha mencari jodoh yang ditetapkan dan bertawakal kepada ALLAH.
“Paling penting, kita dapat jodoh sebenar yang ALLAH SWT telah tetapkan. Sebab itulah setiap kali solat, kita akan meminta kepada ALLAH Iyyaka na’budu wa iyyaka nastai’n (Hanya ENGKAU kami sembah dan hanya kepada ENGKAU kami memohon pertolongan).
“Tolong apa? Ihdinas siratal mustaqim (menunjukkan kami jalan yang lurus). Jalan yang lurus itu (termasuklah) dalam mencari jodoh, rezeki dan keberkatan umur sebab sebelum kita lahir lagi, ALLAH SWT sudah tetapkan tiga perkara itu. Jadi, kita meminta tolong kepada ALLAH supaya menunjukkan jalan yang lurus.
“Maknanya ALLAH tunjuk jalan, kita kena berusaha. Maka usaha mencari jodoh itu hukumnya wajib. Bagi seorang lelaki, dia perlu mencari jodoh untuk dirinya sendiri, tetapi bagi seorang wanita, ayahnya bertanggungjawab untuk mencari jodoh untuk dirinya,” ujar beliau.
Ustaz Hanafi meneruskan perkongsian ilmunya. Kali ini, beliau menyentuh tentang panduan mencari jodoh menurut Islam.
Sabda Rasulullah SAW: “Wanita dinikahi kerana empat perkara: hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah yang beragama (berpegang dengan tuntutan agama), pasti engkau beruntung.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Dalam hadis itu, jelas menunjukkan wanita dikahwini atas empat perkara berkenaan. Namun, apabila seseorang wanita itu hendak berkahwin dengan lelaki, panduan tersebut boleh digunakan, tetapi ia bermula daripada belakang ke hadapan.
“Pertama ialah agamanya yang mana wanita perlu carilah lelaki yang soleh. Tidak salah kita meminang lelaki kerana dalam Islam dibenarkan. Kemudian, lihatlah solatnya. Kalau lelaki itu boleh jaga solatnya, insya-ALLAH dia boleh jaga kita. Kalau dia tak jaga solat iaitu hubungan ALLAH, bagaimana dia hendak jaga kita? (Sedangkan) Janji dengan ALLAH pun dikhianati, apatah lagi janji dengan kita.
“Kedua, carilah mereka yang mempunyai keturunan yang baik. Ketiga, jangan lupa kahwin sebab hartanya. Yang terakhir sekali, barulah rupa,” katanya. Dalam pada itu, Ustaz Hanafi turut berkongsi kaedah mudah untuk mendapatkan jodoh dengan menggunakan formula DUS iaitu doa, usaha, sekufu dan senyum.
“Sebenarnya, seorang bapa perlu mendoakan anak perempuannya sejak usianya sembilan tahun untuk mendapatkan jodoh. Ini kerana doa itu belum tentu dimakbulkan ketika anaknya umur sebegitu, mungkin dimakbulkan 10 tahun atau 20 tahun lagi.
“Doa untuk jodoh selalunya mengambil masa, jadi kena berdoa daripada awal. Antara doa yang paling bagus iaitu ayat 74, Surah al-Furqan,” jelas beliau.
Kepada satu soalan, Ustaz Hanafi berkata: “Hukum asal menggunakan portal mencari jodoh ialah harus. Ia satu usaha era moden untuk mencari jodoh. Namun, kita kena ingat, bila gunakan platform tersebut, mesti niat kerana ALLAH untuk mencari jodoh.
“Tak salah guna portal tersebut. Cuma isunya kalau hendak bagi gambar, janganlah gambar yang menjolok mata atau mendedahkan aurat. Sebaiknya, berilah gambar yang betul, jangan tampal ‘simen’ pada muka dengan mekap berlebihan. Ingat, jangan ada unsur penipuan dan mengambil kesempatan.”
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Ramai pasagan bercinta hari ini yang terpaksa tangguhkan sementara majlis dek kerana kekangan bajet.
Apatah lagi ketika ini harga barangan semua naik dan menyebabkan persiapan ke arah majlis perkahwinan perlu ditangguhkan sementara.
Namun begitu, pasangan yang mahu berkahwin masih boleh merealisasikan majlis perkahwinan dengan bajet sederhana.
Seperti perkongsian wanita ini Syazliah Fateha di laman sosial Facebook yang mengadakan majlis perkahwinan empat tahun lalu hanya dengan kos serendah RM4,000 sahaja.
Ayuh kita lihat apa yang dilakukannya hingga menjadikan majlis perkahwinan tetap meriah dan jadi sangat bermakna.
Hari ni Sya nak share beberapa tips kahwin bajet tapi meletopp khas untuk kawan-kawan yang nak mendirikan rumah tangga.
Sebab ramai yang nak tahu berapa kos keseluruhan majlis Sya baru-baru ni.
Mana la tau kan, kot-kot boleh membantu korang
Sumpah aku excited gila bila tengok pelamin sendiri ni. Aku nak mini pelamin yang colour dia boleh match dengan semua colour baju.
Alhamdulillah. Akhirnya jumpa juga bridal yang mampu realisasikan impian aku ni.
Jangan terkejut kalau jumpa pemilik bridal ni, orangnya muda remaja lagi. Cantik pulak tu. Service tip top
Boleh jenguk FB : FarahAina Bridal
HARGA : RM 600
Aku pilih design simple, tak padat sangat. Cantik. Harga bergantung pada design jugak. Macam corak yang aku pilih ni harga dia murah je.
Nak berinai boleh jenguk Fb : Cahaya Hidayah
5 bintang
HARGA : RM70
*tak termasuk caj perjalanan
Cincin suami aku beli dekat kedai silver terus. Serik sikit beli kat kedai emas.
Cincin tunang 2 tahun lepas aku beli Rm300 kat kedai emas, silver jugak. Lepas tu aku survey kat kedai silver, harga jauh lebih murah.
Plan nak ambil permata yang colour hijau gitu sebab masa tunang beli colour biru. Tapi jari si dia tu susah bebenor nak cari saiz. Saiz 8.
Terpaksa ambil yang colour biru juga. Sebab yang tu jer ready stock and saiz 8. Nak beli cincin kat dia senang je. Sebab saiz jari kitorang sama je
HARGA : RM 150
Canopy aku ambil yang biasa jer, memang bajet RM200 je. Janji tak kena panas dan hujan.
Plan tak nak renda-renda tu awalnya. Rezeki, jiran sebelan rumah nak sponsor lagi RM 50 untuk tambah renda-renda tu. Alhamdulillah, rezeki jangan ditolak
HARGA : RM200 (khemah biasa)
Katering pula, aku ambil dengan orang sekampung yang memang semua orang tau makanan yang dia masak super sedappp.
Mula-aku bajet nak tempah untuk 150 orang makan je, sebab aku tak jemput ramai orang. Jemput jiran sebelah rumah dan kawan-kawan terdekat je.
Sebelum kita rasa sakit kepala sebab nak kena fikir kos bayar katering beribu-riban, set kat kepala dahulu. Berapa orang kita nak jemput.
Macam kes aku, family aku kecil. Lepas tu mak cik-mak cik, nenek semua tak larat nak masak, memang kena ambil katering.
Terus terang, dalam banyak perkara pasal majlis kahwin, katering paling aku risau, dok fikir mana nak cari duit wei. Ribu-ribu. Setakat makeup, pelamin semua tu aku tak risau, sebab aku pernah cakap kat suami.
Takpe takda pelamin, takpe tak mekap, takpe takda baju cantik-cantik. Fikir nak cari duit makan je sekarang ni. Ada duit lebih boleh la tempah yang lain-lain tu.
Alhamdulillah, rezeki. Akak katering bagi Rm10 jer untuk 1 pax, harga asal belas-belas ringgit. Dia tolong. Alhamdulillah, rezeki lagi.
Nenek cakap tempah untuk 200 orang makan, kalau 150 je, nanti kang tak cukup. Dia kata baik lebih dari kurang. Aku setuju, so aku tempah untuk 200 orang makan.
Duit aku, bajet aku ada banyak tu je. Aku tak mampu nak jemput orang ramai-ramai. Buat yang termampu.
HARGA : RM10 x 200 pax = RM2000
(Gambar kat atas ni sekadar hiasan sebab tak jumpa cari mana gambar barang hantaran)
Untuk barang hantaran, aku cakap kat suami nak cari barang sendiri. Dia cari barang dia.
Aku beli barang masa tengah sale. Pasal barang hantaran ni sebenarnya bergantung pada individu. Kalau bajet besar, boleh la beli barang-barang branded.
Macam aku, adalah ‘seketul’ dua barang branded yang aku beli. Tapi aku akan cover balik benda-benda tu semua dengan barang yang lagi murah.
Set mandian aku beli Rm15 je. Dapat body lotion, scrub dan mandian. Boleh la cover harga handbag idaman
Macam buah-buahan, pulut kuning sepupu dan jiran sponsor. Jimat dah kan hehe. Alhamdulillah.
Untuk goodies. Aku just beli surah yaasin 100 pcs, dapat harga 30 sen je satu. Sepanjang aku dok survey, tu paling murah dan cantik yang aku jumpa.
Gula-gula makanan ringan sepupu aku sponsor. Tu pun tak sampai RM 100 pun.
TOTAL ANGGARAN KASAR : RM 500
Dari awal-awal lagi memang aku dah set dalam kepala tak nak sewa baju. Bagi aku, baik beli sendiri, habis beratus pun baju tu tetap jadi milik kita.
Takpe la baju tak grand, janji raya haji nanti aku boleh recycle balik pakai baju ni. Jimat bukan
Bila orang tanya tema majlis aku semua colour apa. Serius aku takda jawapan.
Masa cari baju pun aku tak tau nak colour apa. Sampai kedai, mana yang aku nampak cantik, ada saiz aku ambil je. Suami aku pun jenis tak kisah jugak.
Nampak baju biru cair ni, tengok saiz 36. Ok cun! Aku try, suami pun cakap cantik. So aku terus beli. Jadi tema wedding aku biru cair.
Baju ni, aku pakai untuk akad nikah sekali dengan sanding. Sengaja tak nak colour putih, takut nanti tak terpakai pulak. Kang pakai pergi jalan-jalan orang kata pengantin sesat mana ni
Baju suami beli kat Gene Martino, Rm100 je. Nasib baik jumpa cari baju yang colour sebijik macam baju aku. Sebab kat situ ada 100 cod color baju.
Tudung yang aku pakai tu aku beli murah je, sandal pulak beli kat Vincci. Selesa la jugak even 3,4x aku jatuh
Baju : RM 229 Tudung : RM 7.90 Sandal : RM 109
Part ni aku suka. Siapa tak suka wei bila tengok muka sendiri lepas make up. Cantik Sorry terperasan.
Makeup ni yang cantik sebenarnya hehe. Muka aku rasa tak pakai apa-apa, ringan dan tak melekit. Syok wei, rasa nak suruh akak MUA makeup kan lagi hehe.
Aku tak guna sebarang span atau tisu untuk lap peluh even akak MUA pesan suruh dap-dap kan muka dengan span basah bila peluh. Aku dah test dok tengah panas, make up langsung tak cair, terbaik sangat make up dengan akak comey lote ni.
Aku minta MUA makeup kan aku untuk sanding terus. Sebab aku nikah pukul 11.00 pagi, kira lepas tu terus sanding.
Jimat masa, jimat kos, jimat segala-galanya.
Boleh jenguk FB : Eyla D’touch
HARGA : RM250
*tak termasuk caj perjalanan
TOTAL : RM 345.90
Majlis sambut menantu lepas Asar. Boleh dikatakan semua benda settle dalam masa 1 hari. Untung kahwin dengan orang dekat ni
Baju majlis ni, aku pinjam baju sepupu. Tudung dan veil pun aku pakai tudung yang sama. Pukul 4.00 petang aku cuci makeup, solat zohor and makeup siap-siap sementara tunggu azan Asar.
Makeup kali ni, mohon jangan kecam. Sebab aku makeup sendiri Dah namanya penjual Bc Cream. Takkan tak nak promote kan? Meh laa beli dyxy dengan kita
Aku just calit-calit jer bc cream, guna brush ratakan. Lipstick yang aku pakai pon set dyxy cod Sexy Nude. Aku letak blusher Rm10 sikit kat pipi kasi pinkish-pinkish gitu.
Ok tak? So untuk majlis sambut menantu aku tak perlu keluarkan duit 1 sen pun huhuhu.
Ingat. Setiap perkara yang baik-baik, insya Allah, segalanya akan dipermudahkan.
Aku bertunang selama 2 tahun. Duit tak pernah cukup. Setiap kali orang tanya bila nak kahwin, jawapan aku ‘takda duit macam mana nak kahwin’.
Mac 2017, aku pakat dengan suami. Kahwin tahun ni. 22 Julai. Sama tarikh dengan hari lahir aku. Pasal duit tolak tepi. Kita dah pasang niat nak buat masa tu, hari tu, DIA akan tolong.
Syukur. Semuanya berjalan lancar. Tips last aku nak bagi.
1. Set dalam kepala jangan ikut atau dengar cakap orang. Even kau buat majlis grand kat hotel pun pasti orang mengata juga. Pilih ikut kemampuan!
2. Jangan berhutang. Lepas kahwin banyak lagi duit yang nak diguna. Duit banyak tu, takat tu je la majlis kita. Sekali lagi, ABAIKAN CAKAP ORANG.
3. 3-4 bulan sebelum tarikh kahwin dah boleh beli barang-barang kahwin. Beli awal tak rasa duit tu keluar laju macam air paip.
4. Bila kau down, tengok duit makan tinggal seringgit sebab beli barang-barang kahwin. Pejam mata. Tenangkan hati. Takpe, Allah SWT tolong. Aku selalu pujuk hati macam tu.
3 kali aku ulang ‘abaikan mulut orang’. Kenapa? Sebab kalau kau jenis hati tisu memang lambat la majlis nak berlangsung. Kecuali duit memang dah kepok-kepok.
Last sekali. Terima kasih sudi baca post aku kali ni. Tersilap terkurang maafkan aku. Niat aku satu je. Nak tolong kawan-kawan kat luar sana yang nak kahwin, tapi bajet tak pernah cukup.
Doakan kebahagiaan aku dan suami. Terima kasih
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Hong Leong Islamic Bank memperkenalkan halatuju baharu berasaskan prinsip Syariah, memfokuskan pengurusan kekayaan holistik dan nilai berteraskan amanah. Ketahui lima tonggak utama dan inisiatif terkini HLISB.