Setiap insan yang bercinta pastinya mahu mengakhirinya dengan hubungan yang sah dan halal. Tetapi kita hanya merancang hanya Tuhan yang menentukan.
Siapa sangka ada kalanya jodoh yang kita sangka terbaik tetapi sebenarnya bukan. Ini semua perancangan Allah dan ada sebabnya kenapa Allah temukan kita dengan insan yang salah.
Melihat kesibukan mereka yang bergelar anak seni dengan pelbagai aktiviti, tetapi tidak melupakan urusan ukhrawi.
Siapa sangka beberapa selebriti tanah air kita ini mempunyai suara yang sedap ketika melaungkan azan.
Baru-baru ini inisiatif satu saluran Youtube menyenaraikan lima artis lelaki Malaysia yang sangat merdu kala melaungkan azan dengan suara yang merdu.
Biarpun sibuk dengan urusan duniawi, namun mereka ini tidak sesekali melupakan aspek ukhrawi.
Malah azan yang dilaungkan memberi keinsafan tika mendengarnya. Boleh meremang bulu roma mendengar azan yang biasanya dilaungkan oleh bilal di masjid.
Antara lima artis yang dikatakan mempunyai suara merdu tika melaungkan azan adalah Hazama, Johan As’ari, Alif Satar, Faizal Tahir dan juga Sharul Kamal.
Dalam artikel disiarkan Harian Metro ketika bertanyakan artis terbabit, masing-masing gembira dan berterima kasih kepada pengendali saluran terbabit serta peminat yang memberikan sokongan terhadap usaha dilakukan.
Johan, 33, ketika dihubungi berkata, dia melaungkan azan secara spontan di sebuah masjid di Kulim, Kedah, ketika itu.
“Saya dapat jemputan ke sana. Apabila berada di situ, ahli kariah masjid terbabit minta saya azan. Walaupun terkejut saya tak nak menghampakan permintaan mereka. Perasaan gemuruh sudah tentu ada kerana saya tak sangka orang masjid minta laungkan azan waktu itu.
“Alhamdulillah, itulah pengalaman. Mereka tahu saya boleh azan mungkin kerana latar belakang saya yang pernah belajar di sekolah pondok,” katanya.
Johan yang pernah menjadi naib juara dalam pertandingan azan di Kolej Universiti Islam Melaka berkata, dia sememangnya suka melaungkan azan dan bukan mahu menunjuk-nunjuk.
“Kalau di masjid apabila tengok saja mikrofon, saya pasti nak azan. Rasa teringin sangat kalau dapat azan. Itu memang sifat saya. Jika sekiranya dijemput untuk azan, saya sangat gembira dan berbesar hati sambut pelawaan itu,” katanya.
Bagi Hazama, 35, dia belum layak menjadi bilal kerana mempunyai banyak kekurangan.
“Azan itu dilaungkan kerana saya berlakon dalam telefilem Rock Sangkut dan filem Tiada Tajuk arahan Mawi. Apa yang dilakukan adalah kerana tuntutan watak. Kalau saya sendiri sengaja nak buat, rasanya memang tak layak.
“Untuk proses ini, saya banyak dibimbing oleh Mawi. Dia banyak bagi kata-kata sokongan dan kata saya boleh buat. Mawi pun mahir dalam bab begini,” katanya.
Menurutnya, rakaman azan yang dibuat di studio itu mengambil masa agak lama untuk disiapkan.
“Azan lebih susah berbanding menyanyi. Tenaga untuk habiskan azan sebenarnya lebih banyak diperlukan berbanding menyanyi.
“Kadang-kadang rasa tak cukup nafas untuk habiskannya. Itulah sebab saya tak berani nak azan di depan ramai walaupun apabila pergi ke masjid, ditawarkan untuk azan.
“Bukan saya sombong tapi saya sedar saya belum layak untuk jadi bilal. Apapun saya bersyukur orang nampak benda ini positif dan terima dengan baik,” katanya.
Sharul yang juga bekas peserta Akademi Fantasia 2015 (AF2015) pula mengetahuinya menerusi maklum balas peminat yang disampaikan kepadanya menerusi Instagram.
Sharul atau nama sebenarnya Muhammad Sharul Amin Kamarozaman berkata, terlalu ramai peminat yang memuji serta memberikan sokongan terhadapnya apabila melakukan perkara itu.
“Pada awalnya saya tak terfikir pun ia akan menjadi tular. Ketika itu saya terbabit dengan penggambaran untuk program travelog di Mesir. Jadi, saya ambil peluang melaungkan azan dan kongsikan di laman sosial saya. Ia bukan berniat menunjuk tapi lebih kepada yang positif.
“Apabila dapat sambutan, saya rasa seronok kerana ramai kanak-kanak cuba ikut nak azan seperti yang saya lakukan,” katanya.
Sharul yang pernah menuntut di Maahad Tahfiz As Sofa, Rembau, Negeri Sembilan mengakui seronok dengan perkembangan yang berlaku.
“Ini kali pertama saya melaungkan azan dan maklum balasnya hebat. Untuk masa ini saya masih kekal dengan gaya dan cara serta karier dalam seni. Macam manapun saya takkan lupa ilmu yang dipelajari. Apa yang saya tahu, saya praktikkan. Untuk pakai kopiah itu tidaklah,” katanya.
Dalam video berdurasi 10 minit itu, ia turut memaparkan Faizal Tahir melaungkan azan di Granada, Sepanyol ketika mengikuti misi kemanusiaan di sana.
Selain itu, ia turut memaparkan Faizal membaca surah Al-Fatihah bersama kanak-kanak Syria ketika mengikuti misi kemanusiaan di sana.
Turut dipaparkan ialah Alif Satar melaungkan azan Maghrib ketika hadir ke majlis berbuka puasa di rumah anak-anak yatim serta kemampuan Alif membacakan surah al-Kahfi ayat 1 hingga 10 dengan baik.
Video yang dimuat naik sejak 14 April itu sudah mencatat kebih 1 juta tontonan dan hampir 1,500 komen.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Selain jodoh, ajal maut, soal rezeki juga ditentukan oleh Allah. Sentiasalah menjadi manusia yang sentiasa bersyukur dengan setiap kurniaan Allah.
Jangan jadi orang yang malas, kerana Allah tidak suka sikap begini. Hanya menunggu rezeki tanpa berusaha sedikitpun.
Namun begitu, terdapat juga beberapa amalan lain yang tanpa kita sedari rezeki yang datang juga sentiasa murah dan melimpah ruah.
Paling mudah memberi kucing yang datang ke rumah makan dan paling mulia adalah dengan memberi sedekah Surah Al-Fatihah kepada orang tua kita, tidak kira yang masih hidup atau meninggal dunia.
Insya-Allah jika diamalkan secara konsisten, rezeki yang datang nanti akan berlipat ganda. Namun jangan pula kita lupa untuk terus bersedekah pula kepada golongan memerlukan.
Ayuh, kita periksa lagi apa amalan boleh dilakukan untuk memastikan rezeki kita sentiasa murah.
Petua Murah Rezeki
1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air di luar rumah untuk kucing-kucing yang datang
2. Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji@upah jerih payahmu,untuk disumbangkan kepada anak yatim dan orang miskin.
3. Sentiasa sediakan wang kecil di dalam dompet untuk diberikan kepada yang memerlukan.
4. Letakkanlah di bilikmu sebuah kotak.Setiap kali kamu merasa melakukan dosa,masukkan wang kecil ke dalamnya..Genap 1 bulan,buka kotak itu dan sedekahkan wang tersebut.
5. Jika kamu hadir dalam majilis keramaian ( keluarga dan kerabat atau sahabat ) belilah 1@2 kotak air mineral,niatkan untuk sedekah kepada orang-orang yang memerlukannya (orang tua,sakit,kanak-kanak dan lain-lain )
6. Jika kamu membeli barang dari peniaga-peniaga kecil kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki,biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah )
7.Belilah mushaf (al-Quran) letakkan di salah satu masjid.Banyakkan berapa pahala yang akan kamu daripada setiap huruf bagi mereka yang membacanya.
8. Berikanlah perasaan gembira kepada setiap orang,khususnya kepada mereka-mereka yang sedang ditimpa kesedihan,dengan senyuman dan ucapan doamu yang tulus.
9. Lemparkanlah senyuman kepada orang yang kamu temui,berilah salam kepada orang yang duduk dan bertuturlah dengan ucapan yang baik kerana semuanya adalah sedekah.
10. Jangan biarkan kamu tertidur,melainkan telah kamu ampuni setiap orang yang telah berbuat jahat kepadamu dan menghinamu,menyebarkan fitnah dan menzalimimu.
11. Setkan pada handphone kamu,penggera peringatan pada masa-masa tertentu untuk anda baca surah al-Fatihah @ Al-Ikhlas untuk disedekahkan kepada kedua ibu bapa kita,sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia.
12. Kirimkan mesej ni kepada semua kenalan.Siapa tahu ada yang mahu mengamalkan.Moga kita pun akan diberi pahala kerananya.
Selamat bersedekah
Semoga kita dilimpah rezeki,aamiin
SUMBER: FACEBOOK KU NOR ASHIKIN
Kashoorga: Hadiahkan sesuatu yang bernilai kepada orang tua kita. Jangan kedekut untuk berbelanja.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Bermula 1 Julai lalu, kerajaan sudah membenarkan kebanyakan operasi seperti Taman Tema, Rekreasi dan juga panggung wayang.
Inilah masa untuk kita melakukan aktiviti riadah bersama keluarga masing-masing setelah hampir tiga bulan duduk di rumah kerana perintah PKP.
Paling menarik di Terengganu, sebuah panggung wayang milik Lotus Five Star Cinemas (LFS) Kuala Terengganu yang beroperasi di Paya Bunga (PB) Square telah melaksanakan zon pengasingan tempat duduk bagi lelaki, wanita dan keluarga bermula kelmarin.
Pengurus LFS Kuala Terengganu, Mohd Zulmajdi Razali berkata, pelaksanaan peraturan baharu itu dikuatkuasakan mengikut Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan, Pelancongan dan Sukan Negeri Terengganu.
Beliau berkata, pihaknya menerima arahan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk memperkenal dan melaksanakan peraturan baharu itu kepada semua pelanggan yang berkunjung ke tempat berkenaan.
“Pelaksanaan peraturan baharu ini akan dikuatkuasakan oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) bagi memastikan aktiviti-aktiviti yang dijalankan mengikut syariat Islam atau patuh syariah,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.
Mohd Zulmajdi berkata, pihak pengurusan LFS bertanggungjawab untuk melakukan pengasingan lelaki dan wanita bukan mahram serta membuat pemantauan di dalam panggung wayang sekiranya berlaku keadaan atau situasi mencurigakan.
“Bagi panggung wayang yang keluasannya agak kecil, mereka yang berkeluarga boleh memilih untuk duduk di mana-mana tempat duduk yang disediakan manakala bagi dewan yang agak luas, kita telah bahagikan tempat duduk bahagian tengah panggung wayang untuk pasangan berkeluarga namun bergantung kepada keadaan semasa di mana terdapat juga pengunjung lelaki atau wanita ditempatkan di tempat duduk bahagian tengah sekiranya keadaan memerlukan asalkan menjaga batasan antara satu sama lain,” katanya.
Sementara itu, ditanya sama ada peraturan itu tertakluk kepada bukan Islam beliau berkata, ia tertakluk kepada semua pelanggan termasuk bukan Islam.
Beliau berkata, memandangkan peraturan itu masih baharu diperkenalkan, pihaknya sedia melaksanakan sebarang penambahbaikan bagi membolehkan ia dipatuhi oleh semua pelanggan.
“Ini adalah peraturan baharu dan boleh dikatakan LFS Kuala Terengganu adalah panggung wayang pertama yang melaksanakan peraturan ini di Malaysia. Setahu saya belum ada lagi panggung wayang lain yang menguatkuasakan zon pengasingan sebegini.
“Jadi kita di peringkat pengurusan pun masih baharu dengan peraturan ini dan bersedia untuk memperbaiki sebarang kelemahan bagi memastikan kepuasan pengunjung yang datang ke sini,” katanya.
Kekayaan bukan sekadar harta dunia, tetapi amanah daripada Allah yang perlu diurus dengan adil, penuh kasih sayang dan berlandaskan iman. Demikian antara perkara bakal...