
SUATU hari, Junaid al-Baghdadi menderita sakit mata. Ia diberitahu oleh seorang tabib bahawa jika ingin cepat sembuh, matanya jangan sampai terkena air.
Ketika tabib itu pergi, Junaid al-Baghdadi nekad berwudhu membasuh mukanya sekaligus membasahi matanya. Setelah itu, ia mendirikan solat kemudian tidur.
Setelah bangun tidur, keanehan terjadi pada dirinya. Sakit mata yang ia derita justru menjadi sembuh. Saat itu ia mendengar suara, “Sakit mata yang kamu derita itu sembuh kerana kamu redha kepada-Ku.
Seandainya ahli neraka memohon kepada-Ku dengan semangat yang kamu miliki, nescaya aku akan perkenankan permohonan mereka.”
Mengetahui bahwa sakit mata Junaid al-Baghdadi tiba-tiba sembuh, tabib yang mula-mula merawatnya agar mata Junaid al-Baghdadi tidak terkena air merasa hairan. Tabib itu kemudian bertanya, “Apa yang telah engkau lakukan sehingga sakit matamu menjadi sembuh?”
Kata Junaid Al Baghdadi, “Aku telah membasuh muka dan mataku dengan air wudhu, kemudian aku mendirikan solat,” jawabnya singkat.
Setelah mengetahui peristiwa tersebut, tabib yang sebelum itu beragama Nasrani kemudian menyatakan keimanannya kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW.
Dia berkata, “Sesungguhnya Tuhan yang menciptakan sakit, dan Dia pula yang menciptakan ubatnya. Selama ini, mata hatiku sedang sakit, dan Junaid al-Baghdadi-lah yang menjadi tabibnya.”
Sumber:Iblispun Ingin Bertobat/karya: John Rinaldi ash-Shiddidqi/penerbit:insan
‘Mari Doakan Agar Usaha Mencari & Menyelamat Mangsa Tanah Runtuh Di Batang Kali Dipermudahkan.’- Ustazah Asma’

‘Mari doakan agar usaha mencari dan menyelamat mangsa tanah runtuh di Batang Kali dipermudahkan.’ Seru Ustazah Asma’.
Hari ini, telah memasuki hari keempat, operasi mencari dan menyelamat (SAR) sembilan lagi mangsa yang hilang dalam tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan Fathers’ Organic Farm, Gohtong Jaya, Batang Kali.
Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Selangor Datuk Norazam Khamis ketika dihubungi Bernama, pihaknya akan memberi fokus di Sektor A (Hillview) dan Sektor C (Riverside) serta kawasan sekitar yang belum digali.
Artikel Berkaitan
Mari Doakan
Enam anjing unit pengesan (K9) turut mula dibawa masuk ke kawasan pencarian pada 8.30 pagi tadi, dalam keadaan cuaca mendung pada pagi ini.
Semalam operasi berkenaan ditangguhkan pada kira-kira 9.30 malam berikutan keadaan cuaca buruk.
Setakat ini, 24 mangsa disahkan meninggal dunia dan 61 orang selamat daripada keseluruhan 94 mangsa.
Agar Usaha Mencari & Menyelamat
“Ya Allah, lindungilah saudara-saudara kami di BATANG KALI, SELANGOR daripada sebarang bahaya dan bencana. Jadikanlah musibah ini sebagai suatu yang mengingatkan dan mendekatkan kami kepada-Mu. Kami hamba-Mu yang lemah, tiada daya dan upaya dalam diri kami melainkan semuanya datang daripada-Mu.”
Allahu Akbar, kita semua dikejutkan dengan berita kejadian tanah runtuh yang berlaku di tapak perkhemahan Father Organic Farm, Gohtong Jaya.
إِنَّا لِلَّـهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Maksudnya: “Sesungguhnya daripada Allah kita datang dan kepada-Nya kita akan kembali.”
Mangsa Tanah Runtuh
Antara anggota penyelamat yang dikerah ke lokasi sebaik sahaja menerima panggilan kecemasan sekitar jam 2.24 pagi itu adalah Jabatan Bomba dan Penyelamat Bomba (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam (APM), Pasukan Khas Operasi, Taktikal dan Penyelamat Malaysia (STORM), Kementerian kesihatan Malaysia (KKM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Special Malaysia Disaster Assistance and Rescue Team (SMART) dan Pasukan Khas Pertahanan Awam (PASPA).
Melihat kepada gambar-gambar dan video yang dikongsikan di media sosial, timbul rasa sedih dan pilu. Sama-sama kita mendoakan agar semua petugas penyelamat yang mencari dan menyelamat dipermudahkan dalam usaha menyelamatkan mangsa.
Di Batang Kali Dipermudahkan
Jangan putus mendoakan saudara kita di sana agar mereka sentiasa diberi kekuatan, kesabaran serta dipermudahkan untuk menghadapi ujian ini. Panjatkan doa buat mereka khususnya buat ahli keluarga mangsa yang terlibat.
Daripada Anas bin Malik, dia berkata, “Nabi Muhammad SAW ketika mendapat masalah yang berat, beliau membaca:
يَا حَىُّ يَا قَيُّومُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ
Maksudnya: ”Wahai Rabb Yang Maha Hidup, wahai Rabb Yang Berdiri Sendiri dan tidak memerlukan segala sesuatu, dengan rahmat-Mu aku minta pertolongan).”
(HR. Tirmidzi, hadis hasan)
Di dalam hadis lain, Ibnu Abbas r.a. berkata, ketika Rasulullah SAW mengalami kesulitan baginda membaca doa:
لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَرَبُّ الْأَرْضِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ
Maksudnya: “Tiada sembahan yang hak selain Allah Yang Maha Agung dan Maha Penyantun. Tiada Tuhan selain Allah, Tuhan Penguasa arasy yang agung. Tiada sembahan yang hak selain Allah, Tuhan langit dan bumi serta Tuhan arasy yang mulia.”
(HR Muslim, hadis sahih)
Firman Allah SWT:
وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ ﴿١٥٥﴾ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّـهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Maksudnya: Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”.
(Surah al-Baqarah 155-156)
Asma’ binti Harun
Pengasas dan Penaung NGO Sahabat Amal Care
#UAHSahabatDuniaAkhirat
#Pray4BatangKali
Baca Di Sini
Kashoorga : Semoga usaha pencarian mangsa tanah runtuh dipermudahkan dan berjalan lancar.
Sumber : Astro Awani, Ustazah Asma’ Harun
Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.
Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!
Berkat Doa Suami & Keluarga, Lepas 16 Jam Bertarung Akhirnya Ardell Aryana Selamat Lahirkan Anak Di Pagi Jumaat

Penantian Nadzmi Adhwa selama ini untuk bergelar seorang ayah akhirnya tercapai apabila isteri tersayang Ardell Aryana selamat melahirkan cahayamata sulung pada pagi Jumaat tadi.
Nadzmi berkongsi berita gembira ini di laman Istagramnya memberitahu isteri tersayang selamat melahirkan anak mereka secara normal.
Malah dia juga turut berterima kasih kepada Allah serta keluarga yan tidak tidur dengan mendoakan mereka sekeluarga agar segala urusan dipermudahkan.
Menurut Nadzmi juga isterinya berjuang menahan sakit lebih 16 jam sebelum selamat melahirkan.
Sukar untuk dia gambarkan perasaan itu tetapi perasaan gembira bercampur baur apabila melihat sendiri kesakitan dan perjuangan isterinya itu.
“Alhamdulillah. Terima kasih Allah. Terima kasih keluarga kami yang tak tido tak lekang dengan mendoakan kami.
“Terima kasih atas doa baik baik dari kalian semua. Isteri saya telah selamat melahirkan @babyadhwardell secara normal pada hari Jumaat yang mulia ini , 5 June 2020 , Pukul 2.22.22s pagi tadi selepas berjuang menahan sakit lebih 16 Jam.
“Tak tahu nak cakap mana perasaan tu. Sedih , Sayu , Gembira semua bercampur bila melihat sendiri kesakitan dan perjuangan isteri.
“Terima kasih Dr Khamsiah Muda @andorrahospitalofficial kerana sama sama berjuang dengan @ardellaryana Sekali lagi terima kasih atas doa kalian semua.
Perkongsiannya ini turut mendapat respon baik dari rakan selebriti dan juga warganet lain.
Cara Mudah Simpan Duit Di Tabung Haji Melalui Maybank2U, Hanya Gunakan Aplikasi JomPAY

Perbankan internet banyak digunakan dalam kehidupan seharian kita. Pelbagai kemudahan disediakan dari membayar bil utility, pemindahan bank ke bank, membuat pembayaran pembelian barang dan makanan serta lain-lain lagi termasuk membuat simpanan.
Khusus bagi pendeposit Tabung Haji, jika suatu ketika dahulu kita perlu berurusan di kaunter Tabung Haji dalam membuat urusan transaksi simpanan dan pengeluaran dan kemudian ia ditambah baik dengan urusan boleh dilakukan di Bank Islam dan Bank Rakyat. Bagi memudahkan urusan pendeposit, Tabung Haji telah melancarkan THiJARI di mana penyimpan boleh menyemak baki akaun dan penyata Tabung Haji online tanpa perlu ke kaunter lagi.
Mulai semalam, demi memudahkan pengguna membuat simpanan dan menyemak baki simpanan, Tabung Haji menjalin kerjasama dengan Rakan Strategik mereka iaitu Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank dan CIMB di mana pendeposit boleh menambah simpanan melalui aplikasi JomPAY sahaja. Lebih mudah dan lebih selamat serta cepat tanpa perlu ke kaunter lagi.
Dalam perkongsian di fb rasmi mereka, Tabung Haji memaklumkan, selain di kaunter-kaunter TH dan UTC, pendeposit juga boleh melakukan transaksi TH di kaunter-kaunter Uniteller, Automated Teller Machine (ATM), Cash Deposit Machine (CDM) dan Perbankan Internet rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank dan CIMB Bank.
Pengaktifan (link) kad ATM perlu dilaksanakan terlebih dahulu bagi membolehkan pendeposit menggunakan perkhidmatan TH melalui ATM, CDM dan Perbankan Internet Rakan Strategik TH.
Tapi sebelum nak buat perbankan internet melalui JomPAY kita perlu tahu no akaun Tabung Haji sebanyak 15 digit itu.Kalau tak ingat boleh call Tabung Haji untuk dapatkannnya.
Bila dah ada nombor akaun Tabung Haji, bila buat membuat JomPAY, di biller code nanti tulis 60228 diikuti nombor akaun Tabung Haji kita di Ref 1 (yang 15 digit tu) dan diikuti tulis Tabung Haji bagi Ref 2. Dan selepas itu boleh diteruskan seperti biasa.
Aktifkan akaun di Tabung Haji dalam tempoh 7 tahun sebelum akaun diiktiraf tidak aktif
Dalam pada itu, Tabung Haji turut mengingatkan pendeposit agar melakukan sekurang-kurangnya satu transaksi di Tabung Haji dalam tempoh 7 tahun agar akaun masih sah dan tidak berstatus tidak aktif.
Bagi yang ingin tahu, boleh hubungan pihak Tabung Haji untuk maklumat lanjut.