
SUATU hari, Junaid al-Baghdadi menderita sakit mata. Ia diberitahu oleh seorang tabib bahawa jika ingin cepat sembuh, matanya jangan sampai terkena air.
Ketika tabib itu pergi, Junaid al-Baghdadi nekad berwudhu membasuh mukanya sekaligus membasahi matanya. Setelah itu, ia mendirikan solat kemudian tidur.
Setelah bangun tidur, keanehan terjadi pada dirinya. Sakit mata yang ia derita justru menjadi sembuh. Saat itu ia mendengar suara, “Sakit mata yang kamu derita itu sembuh kerana kamu redha kepada-Ku.
Seandainya ahli neraka memohon kepada-Ku dengan semangat yang kamu miliki, nescaya aku akan perkenankan permohonan mereka.”
Mengetahui bahwa sakit mata Junaid al-Baghdadi tiba-tiba sembuh, tabib yang mula-mula merawatnya agar mata Junaid al-Baghdadi tidak terkena air merasa hairan. Tabib itu kemudian bertanya, “Apa yang telah engkau lakukan sehingga sakit matamu menjadi sembuh?”
Kata Junaid Al Baghdadi, “Aku telah membasuh muka dan mataku dengan air wudhu, kemudian aku mendirikan solat,” jawabnya singkat.
Setelah mengetahui peristiwa tersebut, tabib yang sebelum itu beragama Nasrani kemudian menyatakan keimanannya kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW.

Dia berkata, “Sesungguhnya Tuhan yang menciptakan sakit, dan Dia pula yang menciptakan ubatnya. Selama ini, mata hatiku sedang sakit, dan Junaid al-Baghdadi-lah yang menjadi tabibnya.”
Sumber:Iblispun Ingin Bertobat/karya: John Rinaldi ash-Shiddidqi/penerbit:insan
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
Lepas Peluk Islam, Tak Mudah Bagi Model Ayana Moon Cari Rezeki Halal Di Korea. Kini Senang Tinggal Di Indonesia!

Tidak dinafikan kaum Muslim di Korea adalah golongan minoriti. Walaupun minoriti namun tidak membataskan mereka untuk terus berpegang pada agama yang menjadi pilihan.
Salah seorang yang rakyat Korea yang memeluk Islam adalah model, Ayana Jihye Moon. Dia yang telah diberikan hidayah oleh Allah untuk memeluk Islam pada tahún 2012.
Untuk pengetahuan keputusan untuk memeluk Islam memang mengejutkan ramai kerana semasa kecilnya Ayana mengakui membenci orang Islam.
Kebencian itu lahir kerana pengaruh buruk tentang Islam yang didengar dan diterima di sekelilingnya. Namun hidayah itu datang sedikit demi sedikit di hatinya.
Gadis yang lahir pada 28 Disember 1995 ini memutuskan untuk memeluk agama islam ketika masih menuntut di SMA di Korea Selatan.
Ayana juga merupakan mantan anggota F-VE Dolls atau biasa disebut 5Dolls, sebuah kumpulan gadis band Korea dengan tujuh anggota kumpulan.
Namun begitu, keputusannya untuk memeluk Islam tidak disukai oleh ahli keluarga kerana satu-satunya yang memilih agama baru ini. Namun begitu, beliau tetap bersemangat untuk terus istiqamah dengan agama barunya.
Oleh kerana penampilannya yang berhijab sukar untuk dia mendapat pekerjaan sesuai dan halal dengan dirinya di Korea.

Justeru Ayana lebih senang mengambil keputusan berhijrah ke Indonesia dan menjadi model di sana di samping berulang alik ke Malaysia.
Dia yang kini menjadi selebriti media sosial mengumpul lebih dua juta pengikut dan bersyukur kerana dapat mencari rezeki halal di Malaysia dan Indonesia.
Penampilan Ayana yang lebih Msulimah ini juga turut mengundang pujian netizen dan menjadikan dirinya sebagai idola dalam berfesyen mengikut Wanita Muslimah.
KASHOORGA: Didoakan semoga Ayana terus isiqamah denna agama barunya. Bukan senang untuk mempertahan tetapi berpandukan ajaran dari kitab suci Al-Quran serca sunnah dan hadis Nabi.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
“Wanita Malang Adalah Yang Tersalah Pilih Suami. Carilah Yang Boleh Bimbing Till Jannah,” Pesan Prof Dr Muhaya

Jodoh kita dengan siapa semuanya telah ditentukan oleh Allah. Kalau boleh kita memang mengharapkan agar dipertemukan dengan seorang lelaki bukan saja yang menyayangi, tetapi mencintai kita sepenuh hati.
Tetapi bagaimana jika kita tersalah memilih suami yang betul-betul sesuai dengan kita. Ketika bercinta, sikapnya lain dan selepas berkahwin barulah sikap sebenar dirinya terserlah.
Mungkin dia jenis kaki pukul atau yang tidak mementingkan agama terutama bab solat. Alangkah malangnya mendapat lelaki begini, seperti kata Prof Dr Muhaya.
“Wanita paling malang adalah wanita yang tersalah pilih suami. Sebab hidup seorang perempuan itu berubah semuanya mengikut acuan suaminya. Setelah bernikah, bermakna selangkah kaki ke neraka atau ke syurga.
“Tak salah memilih supaya tak tersalah pilih. Berkahwinlah bila dah rasa jumpa orang yang betul (dengan ikhtiar dan tawakal pada Allah), bukan semata-mata sebab nak tutup mulut orang tanya bila nak kahwin.
“Nampak remeh hal ini, tetapi, sesungguhnya berkahwinlah kerana Allah SWT. Ranjau rumahtangga amatlah hebat, tapi mudah-mudahan dapat dilalui dengan petunjuk daripada Allah yang Maha Hebat.
“Bagaimana seorang wanita boleh mengharapkan lelaki yang tak mampu bangkitkan dirinya untuk mengerjakan solat, mengerjakan ibadah, berakhlak mulia untuk memimpin tangan anak isterinya masuk ke syurga?
“Lelaki yang hebat bukan yang dapat mengahwini perempuan solehah, tapi lelaki yang mengahwini perempuan biasa dan berjaya bimbingnya menjadi perempuan solehah,” ujarnya.
Jadi dalam soal memilih jodoh, janganlah sampai tersalah pilih. Kenal dulu hati budi insan yang ditemui sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin.

Jangan menilai dari segi luaran sahaja, misalnya dari segi pakaian, tutur kata ataupun penampilan yang sentiasa kemas.
Kadang-kadang penampilan menarik tidak mencerminkan sikap sebenar mereka. Jadi untuk mengelakkan tersalah pilih, mungkin ada boleh menguji mereka terutama bab solat apabila mengajaknya keluar.
Jika dia mengelak untuk bersolat, itu tandanya si dia bukanlah seorang lelaki yang mengutamakan suruhan Allah yang wajib itu. Anda boleh membuat keputusan untuk menerimanya atau tidak sebelum segalanya berlaku.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
“Allah Tarik Nikmat Sihat & Solat Sempurna”- Wanita Ini Kongsi Pengalaman Ngeri 5 Hari Dijangkiti Virus Influenza A

Isi Kandungan
ToggleBuat masa ini serangan wabak influenza A telah melanda negara dan menimbulkan kebimbangan seluruh rakyat Malaysia.
Bukan sahaja kanak-kanak yang mudah dijangkiti tetapi juga golongan dewasa tidak terkecuali.
Biarpun orang dewasa dikatakan ketahanan badan lebih kuat berbanding kanak-kanak tetapi jika mengalami masalah kesihatan yang teruk pasti memberikan ia satu pengalaman ngeri.
Perkongsian seorang pengguna laman sosial, Anizon Hussin yang menceritakan pengalamannya menghidap wabak berkenaan.
Menurutnya dia mengalami simptom awal apabila diserang selsema teruk sehingga air hidungnya tidak berhenti-henti mengalir walaupun sudah menelan ubat.
Setelah memeriksa maklumat mengenai sakit ini, dan yakin petanda diserang Infleunza A, barulah dia merujuk dirinya menerima rawatan di pusat kesihatan. Rupa-rupanya memang benar dia telah diserang virus Influeanza A.
Walaupun hanya lima hari virus menyerang, tetapi wanita ini menganggap pengalaman ngeri bagi pesakit Influenza.
Ketika itu terasa badan terasa seperti dicucuk, hidung tak berhenti berair, kepala berat, batuk kahak bertukar warna hijau dan juga terpaksa dikuarantin dari semua orang.
Lebih menyedihkan, ketika itu dia merasakan Allah telah menarik segala nikmat makan, nikmat solat
Ayuh, ikuti perkonsiannya.
BUKAN SELESEMA BIASA, RUPANYA INFLUENZA
====================================
Baru sahaja terdengar virus ni sedang merebak rupanya virus ini sudah ada dalam tubuh badan.
Pengalaman ngeri sangat menjadi pesakit influenza.
5 HARI yang MENGGETIRKAN.
Bermula dari serangan selesema yang tiba-tiba. Rasa pelik kerana tak pernah terkena selesema seperti ini.
Air hidung tak berenti mengalir. Mata rasa panas. Kepala berat.
Tapi biasalah rasa diri masih ok, gagahkan diri ke kelas, siap selfie macam2 ‘angle’ dalam kelas. Masa ni, hidung dah kemain merah.
Dah telan panadol pun masih sama. Minta balik kelas awal. Sampai rumah telan ubat lagi. Paksa diri tidur seketika.
Biasa kalau migrain, tidur seketika, bangun mesti ok. Rupanya masih sama.
Paksa lagi untuk baring. Dapat wasap dari Fazieda Danisha, poster simptom influenza. Teliti, ehhhh, macam hampir. Takut.
Jam 2 pagi, tak larat. Tak boleh tidur. Sakit badan macam kena denggi. Dulu pernah kena denggi.
Rasa badan macam dicucuk-cucuk. Tak mampu nak tahan dah, terus ke hospital.
Sampai hopsital dari tembual, doktor dah agak. Doktor buat dulu test amik sample kat hidung.
Hampir sejam menunggu result.
Masa menunggu, muka dah cuak takut kena virus itu. Aduhai, tak boleh nak bayang macam mana.
Barulah sibuk google cari info penyakit. Nampak doktor menghampiri.
Aduhai, harap dr kata, demam awak amik antibiotiok, esok lusa sembuh. Dan awak boleh balik.
Oh, usah mengharap jika sendiri pun rasa pelik dengan selesema yang air hidung ‘non stop’.
POSITIF INFLUENZA. KENA RAWAT, KENA KUARANTIN.
Ya Allah, terbayang wajah mek abah kat rumah dan Aludra yang ibu belum settle beli barang asrama dan Ajda yang ibu asyik sana sini, lupa nak luang masa.
Fikir risiko untuk Ajda dan fikir risiko untuk orang tua seperti mek dah abah. Masuk wad.
Perlu menunggu di rumah kerana katil penuh.
Selama 11 jam menunggu di rumah, mata tak boleh bukak langsung.
Penatnya rasa, sakit badan, hanya Allah yang tahu. Kepala langsung tak boleh angkat.
Nak minta bantuan takut berjangkit dengan orang di rumah.
Paksa diri untuk bangun, step by step untuk bersihkan diri dan solat. Gerak sikit termenung, gerak sikit termenung. Termenung sebab tak larat.
Paksa diri untuk makan. Telan walau tiada rasa. Takut nanti gastrik pula.
Masuk hospital dan mula dirawat. Demam tinggi.
Malam pertama tak boleh tidur, badan mengigil. Siangnya pening, gerak sikit pening. Dr kata ini kesan dari virus.
Dr dah mula rawat dengan antibiotik. Macam-macam antibiotik.
Terima jer, dengan harapan segera sembuh. Allah sudah tarik nikmat sihat, nikmat tidur dan nikmat solat dengan sempurna.
Kesihatan makin ok, cuma masih lemah. Demam sudah hilang. Masih batuk, kahak warna hijau pekat.
Malam seterusnya tak boleh tidur kerana batuk. Dr xtray untuk check jika ada jangkitan lain.
Hari seterusnya buat rawatan nebulizer untuk cairkan kahak. Dan rawatan dengan tepukan di belakang badan. Masa tepuk ni, tekak akan rasa gatal dan kita akan batuk.
JAGA DIRI SEMUA
Hari ke 5, Alhamdulillah, dah semakin sihat. Lemah tu masih ada tetapi semangat perlu kuat. Cari semangat.
Satu pengalaman ngeri juga dalam hidup menghadapi virus influenza ni. Jagalah diri, di musim ini elak berada di tempat ramai orang.
Virus ini mungkin berjangkit semasa saya ulang alik ke hospital uruskan mek. Seingat saya, itulah tempat ramai orang yang saya pergi.
Tapi, mungkin juga ketika beli ayam di econsave
Tak per, ujian sakit ni kita ambil secara positif. Ruang untuk kita bersendirian hanya kita dan Allah.
Terima kasih pada yang mendoakan. Moga kita sentiasa dalam jagaanNya
Dalam perkongsian lain juga, Anizon turut memberi tip bagaimana untuk mengelak virus Influenza ini

TIPS ELAK JANGKITAN INFLUENZA.
==========================
PAKAI MASK
————-
Jika berada di kawasan luar dan ramai orang, pakailah mask.
Di hospital swasta belambak di sediakan untuk pelawat dan juga pesakit.
Yang diberi jenis bertali. Ikat kemas-kemas supaya bila batuk semburannya tidak terpecik.
TIPS PILIH & PAKAI MASK
—————————
Mask yang disediakan kat hospital biasanya dipanggil topeng muka pembedahan.
Jika tengok ada dua kaler. Dan setiapnya ada fungsi.
Kak Anizon google rupanya jika kita selesema, putih patut menghadap muka kita dan bahagian berwarna lain menghadap luar. Ini kerana ia mengandungi tapisan untuk menapis mikroorganisma daripada tersebar kepada orang lain.
Dan jika kita sihat atau tidak selesema, bahagian putih harus menghadap keluar untuk melindungi kita daripada mikroorganisma daripada tersebar kepada kita.
Jika beli di watson atau guardian, kita ada beberapa pilihan. Yang hitam ni, konon nak bagi imej cool sikit, Kak Anizon beli di watson.
Kak Anizon pilih yang ni sebab nak senang bernafas. Yang ni tak perlu ikat, cuma sangkut ditelinga.
Untuk bertudung, tak perlu kejap pakai kejap bukak, nanti rambut semua bersepah.
Dan, ia juga menghalang bakteria dan habuk dari masuk.
JANGAN LUPA HAND SANITIZER
———————————-
Influenza merebak dari seorang individu yang dijangkiti kepada seorang individu yang lain melalui titisan salur pernafasan (respiratory droplets) apabila bercakap, batuk atau bersin.
Titisan ini boleh mencemari permukaan dan menyebabkan jangkitan kepada individu yang menyentuh permukaan tersebut.
Untuk musim sekarang, jadikan amalan menggunakan hand sanitizer ni satu kewajipan.
Seperti yang kita tahu, hand sanitizer atau cecair pembasmi kuman tangan ini berfungsi untuk menghalang daripada terkena sebarang jangkitan penyakit menerusi tangan yang kotor.
Pastikan hand sanitizer ni ada sahaja dalam beg dan anak-anak kita diajar untuk menggunakannya.
Dan juga, kita selalu basuh tangan dengan sabun antibakteria.

——————————-
Pastikan kita minum air yang cukup. Bukan kita sahaja tetapi seluruh ahli keluarga.
Semasa Kak Anizon di hospital, doktor sangat menjaga berapa banyak sukatan air yang Kak Anizon minum setiap hari.
Ketika ini, badan tidak boleh dibiarkan sehingga kurang air. Ia akan melambatkan lagi proses untuk sembuh dah boleh membawa ke penyakit lain.
*****
Lebih baik kita mencegah dari mengubati. Demam influenza ni bukan demam biasa-biasa. Kak Anizon sendiri tidak larat menanggung apatah lagi anak kita.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI