Waktu berbuka dalam kapal terbang (di tempat tinggi)
BUKAN ikut waktu tempat yang dia datang darinya,
BUKAN juga ikut waktu tempat yang dia berada di atasnya,
BUKAN JUGA tempat yang dia menuju ke arahnya.
Ads
Contohnya seseorang tinggal di Malaysia ingin menuju ke London dan sedang berada di ruang udara negara India. Maka waktu berbukanya tidak ikut waktu ketiga-tiga negara ini.
Melalui memuat naik satu status, Nasrul Mohamed berkongsi kisah mengenai anak saudaranya yang meninggal dunia disebabkan kemalangan. Mangsa yang dikenali sebagai Ahmad Razin Sapri telah menghembuskan nafasnya yang terakhir selepas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya.
Namun apa yang cuba disampaikan oleh Nasrul Mohamed ialah tentang sikap arwah anak saudaranya yang begitu menyayangi kucing terbiar. Malah sehingga ke hujung nafasnya pemuda itu sangat ‘memuliakan’ haiwan kesayangan Rasulullah SAW ini.
Saya ada seorang anak sepupu, beliau amat menyayangi kucing terbiar. Hampir setiap hari pagi atau petang beliau akan bersama-sama ayahnya yang baik hati memberi makanan kepada kucing-kucing terbiar di sekitar Bachok.
Makanan kucing tersebut dibeli oleh beliau setiap hari, dan jika beliau tiba kucing-kucing terbiar akan terus mengelilingi beliau sebab sudah kenal.
Beliau bercita-cita menyambung pelajaran ke Universiti Al Azhar, Mesir dan sekarang belajar di Maahad Yaakubiah, Nipah.
KHIDMAT TERAKHIR
Pagi tadi beliau meminta kebenaran ayah beliau untuk berseorangan pergi memberi makan kucing-kucing terbiar yang amat beliau kasihi.
Itulah khidmat dan bakti terakhir beliau.
Beliau terbabit dalam kemalangan semasa dalam perjalanan ke tempat kucing-kucing tersebut dan mengalami kecederaan parah.
Saya sempat melawat beliau di HUSM semalam selepas tiba dari KL.
CEDERA PARAH
Beliau koma, mengalami pendarahan dalam otak, patah tangan dan juga kaki, keadaan beliau tidak stabil dan ayah beliau mengharapkan keajaiban daripada Allah Taala.
Innalillahiwainnailaihirojiun.
Pada pukul 3.00 pagi tadi beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir.
Semoga Allah Taala mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh.
Sesungguhnya Allah Taala amat menyayangi hambaNya yang berbuat baik kepada makhluk kesayangan Nabi Muhammad SAW.
KASHOORGA: Takziah buat keluarga Allahyarham Ahmad Razin Sapri. Moga rohnya dicucuri rahmat. Pastinya ‘kehadiran’ arwah amat dirindui oleh kucing-kucing jalanan yang sering diberikan makanan oleh arwah.
VIDEO KASHOORGA:
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
“Bila nak kawin ni? Kerja dah bagus, pendek kata semua dah lengkap.” Tak dapat dinafikan soalan begini seakan satu soalan ‘puaka’ buat mereka yang masih bujang. Yang si tukang tanya pun lontar soalam macam tak ada perasaan.
Ya! memang semua orang ingin hidup berpasangan namun andai belum sampai jodoh, apa lagi yang mampu dilakukan selain terus berdoa agar dikurniakan jodoh yang sesuai. Namun buat mereka yang masih berseorangan dan masih belum ketemu dengan jodoh anda, usahlah bermuram durja. Hidup single bukan bermakna kehidupan anda akan suram.
Ikuti perkongsian lelaki ini, Syafiq Ridhwan tentang perihal jodoh.
Jangan risau kalau masih ‘single’.
Jangan risau.
Awak bebas untuk buat apa sahaja. Tidur di hari ahad macam ini, dan ketika awak bangun, awak masih tidak perlu memikirkan untuk terus mencuci muka, atau merapikan rambut seperti orang lain. Awak boleh pakai apa pun pakaian yang awak mahu, bebas tanpa perlu dikritik oleh orang lain.
Awak boleh berikan reward kepada diri awak, atas apa jua pencapaian kecil yang telah awak tetapkan. Awak boleh lepak di kedai kopi sambil menghabiskan berapa lama untuk membaca novel. Atau mungkin menonton drama di laptop. Ia lebih kepada kebebasan yang telah awak rancang sendiri.
Single ini membolehkan awak menyimpan duit. Menyimpan seberapa banyak duit awak mahu dan berjalan mengelilingi dunia, membeli cenderamata kenang-kenangan untuk diri sendiri dan menyimpannnya sebagai memori di masa hadapan kelak.
Awak boleh bila-bila masa ketawa, menangis bila menonton drama sedih, atau menjerit sekuat hati ketika menonton filem seram. Setidaknya awak menjalani setiap satu saat dalam hidup awak dengan gembira, menghargai setiap satu nafas yang ditarik dan dihembus.
Tiada siapa cakap menjadi single, atau masih belum bertemu jodoh itu adalah satu perkara yang teruk. Atau awak menjadi orang yang paling malang. Tidak sama sekali.
Sebenarnya, awak tengah memupuk diri sendiri untuk menjadi yakin. Yakin bahawa awak mampu untuk berdiri atas kaki sendiri. Dan sebenarnya, awak sedang bercakap dengan diri awak sendiri.
“Satu hari kelak, aku pasti akan berdua, tapi biarlah untuk masa sekarang, aku menjalani setiap satu pengalaman dan peluang hidup ini dengan penuh makna”
Jangan risau.
Jodoh hatta pertemuan itu semua, tuhan dah tentukan. Seberapa lama pun, seberapa lambat pun, pasti suatu hari kelak, tuhan akan ketemukan juga.
Untuk ketika ini, kekal tenang, tersenyum, dan berdoalah.
Tuhan Maha Mendengar.
P/S : Sampai-sampaikan pada kawan-kawan yang masih single dan masih kecewa dengan jodoh yang tak kunjung tiba. Moga Allah permudahkan urusan kita.
Syafiq Ridhwan Dalam satu ada dua. Dalam dua. Ada kita.
Sumber kredit: FB: Syafiq Ridhwan
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Subhanallah! Pemuda ini meninggal dunia saat melaungkan azan kedua solat Jumaat! Apakah amalannya sehingga ramai alim ulama mendoakannya?
Disebutkan dalam hadis yang dikeluarkan oleh Imam Ahmad dan lainnya[1], bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
إذا أراد الله بعبد خيرا استعمله قيل : ما يستعمله ؟ قال : يفتح له عملا صالحا بين يدي موته حتى يرضي عليه من حوله
“Apabila Allah menginginkan kebaikan kepada seorang hamba, Allah jadikan ia beramal.” Lalu para sahabat bertanya, “Apa yang dimaksud dijadikan dia beramal?” Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Dibukakan untuknya amalan shalih sebelum meninggalnya sehingga orang-orang yang berada di sekitarnya ridha kepadanya.”
Baru pulang dari menziarahi jenazah Sdra Amirul Najmie Asrul Leonard. Siswa sem 5 Diploma Pengajian Islam Pengkhususan Dakwah dan Pengurusan.
Budaknya sangat baik. Kerap juga datang ke bilik saya untuk bertanya perihal pengajiannya. Sering bertugas sebagai bilal pelatih di Masjid KUIPSAS. Kebanyakan pensyarah dan ahli jemaah Masjid KUIPSAS mengenali beliau. Perginya dalam keadaan yang sangat mulia, dalam bulan Ramadan yang mulia, pada hari Jumaat yang mulia di tempat yang mulia iaitu Masjid Sungai Panching Selatan selepas tidak sedarkan diri ketika sedang mengalunkan azan kedua Solat Jumaat tadi.
CORETAN RAKAN KARIB
Melalui coretan seorang pemuda menerusi akaun Facebook dikenali sebagai Muhammad Izzan, pemuda ini berkongsi mengenai sahabatnya yang meninggal dunia ketika melaungkan azan.
Saya rasa tidak perlu saya perkenalkan siapa adinda Amirul ini pada saya. Ramai orang tahu yang dia kawan rapat saya.
Gambar kami yang beratus-ratus keping, selalu menjadi teman lepak saya, teman bercerita saya, kalau Ramadhan biasanya dia akan teman saya ke masjid-masjid tempat saya bertugas imam Tarawih.
Amirul yang saya kenali,
Dia seorang yang sangat meminati bacaan Al-Quran saya, sehinggakan bila saya mengaji dalam kereta pun, dia pasti akan rakam.
Dia seorang yang banyak membantu orang.
Dia seorang yang ceria. Mudah didekati.
Dia seorang yang sentiasa gigih dalam apa yang dia lakukan. Saya teringat dia selalu minta saya ajar cara mengeluarkan suara yang betul ketika azan. Sehingga dapat, dia usahakan.
Semalam hari yang saya rasa seolah mimpi.
Amirul, kau telah pergi selamanya. Bertemu Allah dalam keadaan kau sedang mengalunkan azan Jumaat. Jemaah melihat hal ini. Menjadi saksi mulianya kau menghadap Sang Pencipta.
Gelak tawa, susah senang dan memoriku bersama kau Mirul, tak kan sesekali dilupakan.
Aku yakin kau juga senang bersama aku. Allah pinjamkan 3 tahun untuk kita saling mengenali. Moga kita tergolong dalam apa yang dijanjikan Allah menerusi sebuah hadis,
إن الله يقول يوم القيامة : أين المتحابون بجلالي؟ اليوم أظلهم في ظلي يوم لا ظلَّ إلا ظلِّي.
Nabi saw berkata, sesungguhnya Allah akan berkata di hari akhirat kelak : Di mana mereka yang saling berkasih kerana keagunganKu? Hari ini Aku naungi mereka dengan naunganKu. Dan hari ini tidak ada naungan melainkan naunganKu sahaja.
Banyak lagi kalau saya hendak tulis tentang Amirul. Namun linangan air mata lebih pantas dari jari yang mencatit.
BERIKUT KOMEN-KOMEN DARIPADA RAKAN-RAKAN DAN NETIZEN YANG NYATA ‘CEMBURU’ DENGAN PEMERGIAN ALLAHYARHAM AMIRUL NAJMIE ASRUL LEONARD DI BULAN YANG MULIA INI.
Semoga roh Almarhum dirahmati Allah swt dan ditempatkan dalam kalangan para solihin.
Kekayaan bukan sekadar harta dunia, tetapi amanah daripada Allah yang perlu diurus dengan adil, penuh kasih sayang dan berlandaskan iman. Demikian antara perkara bakal...