Untitled design (8)

Apabila sampai masanya kita digalakkan untuk berkahwin. Ketika itu tanggung jawab menjaga kita terletak di bahu pasangan.

Namun begitu apabila sudah mendirikan rumah tangga jangan sesekali lupakan tanggung jawab kita kepada kedua ibu bapa. Ingatlah, mereka masih ibu bapa kita sehingga ke akhir hayat.

Jangan sesekali kedekut dengan mereka. Tidak banyak, tetapi pemberian yang sedikit pun sudah memadai asalkan dapat memberi kegembiraan berpanjangan kepada kedua ibu bapa. Malah pemberian yang sedikit itulah menjadi punca kepada keberkatan hidup.

“Waktu Susah La Kita Kena Bagi Mak Ayah Duit, Jangan Segan Minta Doa Mereka. Insya-Allah Hidup Jadi Lebih Berkat”
Gambar sekadar hiasan.

Seperti perkongsian pengguna laman sosial Facebook Puan Intan Dzulkefli yang memberi ingatan supaya jangan kedekut untuk berkongsi rezeki dengan kedua orang tua. Malah mohonlah doa mereka agar segala urusan kita akan dipermudahkan kelak.

Ada seseorang pesan pada saya, waktu kita paling susah itulah kita kena bagi mak ayah duit & minta doa mereka.

Ada suatu masa, macam-macam dugaan datang… kereta rosak, anak tak sihat, motor eksiden. Balik kampung minta doa mak ayah & tetap bagi mak ayah duit walaupun dalam poket memang tinggal duit yang itu.

Alhamdulillah, kesannya walau banyak ujian datang, hati tenang & yakin insyaAllah pasti ada jalan. Taklah rasa serabut seperti sebelum itu.

IKLAN

Pada mak ayah itu ada keajaiban doa, doa yang makbul. Jangan segan minta doa mak.

Mak kita boleh jadi biasa-biasa pada pandangan duniawi ni, tapi padanya ada nikmat tak ternilai, itulah dia kemustajaban doa ibu.

Ada ramai je anak-anak yang dari bujang sampai ke beranak pinak, dari study makan biasiswa sampai kerja makan gaji, buat biz online.. tapi cuma sekadar bangga sales berapi.. hakikatnya tak pernah sekali hulur mak ayah duit walau RM10. Tapi menariknya.. hidup mereka terus juga berjaya…

Jawapannya mudah saja..

IKLAN

Kasih mak ayah ni ikhlas.. mereka tak pernah berkira.. mereka makan sedap sikit mereka teringatkan anak, ‘apalah yang anak aku makan..’ mereka beli kain batik, telekung, baju, mereka ingat untuk belikan anak-anak..

Tapi anak-anak kebanyakkannya sekalipun tak pernah ingat ibu bapa. Makan sedap-sedap, jalan-jalan makan angin, dapat bonus.. untuk diri sendiri saja.

Tak perlu pandang orang lain. Tak perlu condemn kakak, abang, adik kenapa tak bagi mak duit bulan-bulan, balik sekali sekala tak pernah topup barang dapur, tak tolong mak buat kerja rumah, buat mak macam orang gaji, tak bawa mak jalan..

IKLAN

Tak perlu cari salah orang. Sebab dosa pahala kita tidak dinilai dengan perbuatan orang lain.

Fokus diri sendiri.
Tanya pada diri sendiri..

Apa je yang kita dah buat untuk mak ayah..?

Muhasabah saya yang menulis.
Moga syurga tertinggi buat ibuku yang dikasihi.

#intandzulkefli
#selfreminder

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI