Sebenarnya masih ramai yang kurang yakin bahawa individu yang berada di sisinya sebagai kekasih itu betul-betul sesuai atau tidak untuk menjadi pasangannya. Memang betul jodoh itu ialah rahsia ALLAH. Pun begitu, kita pasti mahu tahu bahawa benarkah  dia insan yang ditakdirkan untuk kita.

Kita sering dihambat kebimbangan jika tersalah pilih. Maklumlah perkahwinan ialah komitmen sepanjang hayat. Berikut 10 tip untuk memastikan bahawa si dialah orang yang tepat sebagai jodoh anda.

1) Anda dan Si Dia Kekal Bercinta Tanpa Banyak Usaha
Ada orang yang hubungannya penuh onak dan duri. Pelbagai masalah datang sehingga mengganggu-gugat keharmonian perhubungan. Berbeza dengan anda dan si dia. HUbungan berlangsung dengan aman dan kedua-dua belah keluarga merestui hubungan kalian tanpa banyak soal. Ya, maka dialah orangnya.

2) Hubungan Cinta Kurang Drama
Jika anda dan si dia tenang dan tidak banyak drama air mata, maka itulah salah satu tanda kalian memang dijodohkan bersama. Berbeza jika anda asyik berendam air mata kerana si dia asyik melukakan hati anda. Lagi pelik jika walau kerap dia membuat anda memangis, anda masih tetap mahukan dia.

10 Bukti Si Dialah Jodoh Yang Tepat, Usah Pilih Yang Lain

IKLAN

3) Si Dia Mudah Diterima Oleh Keluarga dan Sahabat Anda
Penerimaan keluarga dan sahabat terdekat anda adalah tanda yang si dia memang sesuai untuk anda. Ini kerana aura positif yang terpancar daripada personalitinya itu yang membuatkan orang sekeliling anda mudah menerima si dia.

4) Dia Bijak Menjernihkan Suasana
Tiap kali anda dan dia berselisih pendapat, hubungan mudah kembali pulih kerana si dia bijak menjernihkan suasana. Orang sebegini memang sesuai dijadikan pasangan kerana pandai membuat emosi stabil.

5) Dia Bukan Sekadar Kekasih Tetapi Sahabat
Sahabat ialah orang yang selalu ada kala kita suka dan duka. Sahabat tidak akan pernah meninggalkan kita walau macam mana buruk pun perangai kita. Justeru, kekasih yang berusaha menerima segala kekurangan kita adalah orang yang sesuai menjadi pasangan kita.

IKLAN

6) Dia Mengajak Anda Ke Jalan Yang Lebih Baik
Sepanjang berkawan dengannya, anda menjadi lebih baik. Dia mengingatkan anda mengenai solat, menutup aurat dan sebagainya. Dia memberi semangat untuk anda cepar khatam Quran. Jika dia begitu, maka dialah orangnya.

10 Bukti Si Dialah Jodoh Yang Tepat, Usah Pilih Yang Lain

7) Dia Tidak Ganggu Kehidupan Sosial Anda
Sebelum bercinta dengannya, anda mempunyai hobi dan rakan-rakan lain. Bercinta tidak sepatutnya membuatkan anda kehilangan kehidupan sosial. Jika dia asyik ganggu kehidupan sosial anda dengan rakan-rakan yang lain, maka lupakanlah. Ini kerana nampak sangat dia suka mengongkong.

IKLAN

8) Selalu Bercerita Soal Masa Depan Dengan Anda
Jika si dia selalu bercerita impiannya untuk hidup dengan anda sebagai suami isteri, dan mulai merencana itu ini dengan anda, maka dialah orang yang sesuai untuk dijadikan pasangan.

9) Anda Rasa Yakin Untuk Hidup Dengannya
Jika anda ada rasa yakin untuk meletakkan harapan kepada si dia selepas berkahwin, itu tandanya jodoh. Anda rasa dia mampu menjalankan tanggungjawab sebaik mungkin dari segi percakapannya, perwatakannya dan komitmennya.

10) Dia Melengkapi Hidup Anda
Bersama si dia, anda rasa hidup lengkap. Dia boleh diharapkan untuk melengkapi kelemahan anda. Misalnya anda jenis panas, manakala si dia jenis sejuk dan lembut. Anda pandai memasak, si dia pula rajin mengemas rumah.

https://www.youtube.com/watch?v=2GUkdRmPYJE

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI