Urusan jodoh itu tiada siapa yang tahu kecuali Allah. Hanya Dia yang mengetahu siapa yang akan menjadi pasangan kita untuk kekal hingga ke syurga.
Namun kita juga boleh berusaha untuk mencari Imam terbaik, apatah lagi di zaman kini dikatakan tidak ramai lelaki yang pandai menjaga hati pasangannya.
Walau bagaimanapun ada beberapa tanda yang boleh kita kenal pasti dialah jodoh yang sepadan dengan kita sebelum mengambil keputusan berkahwin.
Dalam satu perkongsian di laman twitter Awantona memberi 10 petanda bahawa memang dialah jodoh yang sesuai untuk kita.
Pastikan ciri-ciri disebutkan ini ada padanya dan kemudian buatlah keputusan sama ada memang dia sesuai buat dirimu atau tidak.
1. Berasa Selesa
Antara tanda dia jodoh kita boleh dirasa dari segi perasaan selesa yg kita alami.
Contohnya, adakah kita selalu rasa tenang bila bertemu dengannya? Tak serabut kepala or rasa tertekan. Jika ye, mungkin kerana adanya keserasian!
Ads
2. Dia Memahami Kita
Jika dia adalah pasangan kita yang telah ditentukan di Luh Mahfuz, sudah tentu si dia itu sangat boleh membaca minda dan gerak hati kita.
Bila korang murung je, dia orang pertama yang detect dan akan tenangkan kita.
3. Jujur dan Real
Jika anda perasan, selalunya orang yg jujur dgn kita akan selalu menjadi dirinya sendiri.
Dia TAK PERLU JADI FAKE utk menyenangkan hati kita.
Jika pasangan anda ada sifat asli ni, mungkin ia adalah tanda seseorang itu jodoh kita.
Ads
4. Sudah Bersedia untuk Menggalas Tanggungjawab
Satu tanda dia jodoh kita adalah tanpa berlengah, dia sudi untuk membawa kita bertemu dengan ibu, bapa dan adik beradiknya yang lain.
Sebab dia dah nampak masa depan kita bersama dia.
Gambar sekadar hiasan.
5. Sanggup Berkorban
Adakah pasangan kita selalu menunjukkan sifat membantu atau sanggup berkorban untuk kita?
Jika dia sanggup buat perkara yg menyentuh hati, sudah terbukti ada rasa sayang dan ikhlas dlm hatinya untuk kita – itulah tanda jodoh!
6. Selesa Meluahkan Masalah Tanpa Rasa Dihakimi
Percaya atau tak, ada sesetengah orang mampu utk membuatkan kita rasa teragak-agak utk berkongsi masalah dengannya.
Ads
Namun, jika anda tak berasa sebegitu dgn pasangan anda, ia adalah petunjuk yg bagus.
7. Gaduh Kejap2 Je
Dah pasti, dlm setiap perhubungan, ada pasang surutnya.
Gaduh tu pasti. Jika anda perasan yg si dia tu sifatnya susah marah dan cepat sejuk, maka dia sememangnya calon yg sesuai dan yg anda tunggu2 selama ni – ia jodoh dari Allah.
8. Dia Ambil Berat Akan Anda
Ya, ada setengah orang mungkin menyayangi kita, tapi dia betul ambil berat tentang kita ke?
Jika seseorang itu mmg jodoh kita, dia akan selalu tanya khabar, ingin tahu keadaan semasa kita, dan sudi luangkan masa dgn kita.
Imam kita hingga ke syurga.
9. Rasa Percaya yg Kuat
Lagi tanda dia jodoh kita adalah ada rasa percaya yg kuat antara kita dan dirinya.
Jika anda selalu tertanya adakah dia curang di belakang kita, tu adalah tanda yg belum ada rasa percaya yg kuat, dan itu boleh jadi isyarat yg tak baik.
10. Hubungan Terjadi Tanpa Dipaksa
Jika anda perasan yang hubungan anda dan pasangan berlaku secara sendiri atau rasa sayang itu hadir tanpa dibuat-buat, maka mungkin ini adalah tanda seseorang itu jodoh kita!
.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
‘Bercerai sejak awal tahun, rahsiakan atas permintaan suami.’ Demi elak fitnah, Anim Ezati terpaksa buka cerita yang sebenarnya dia dan bekas suami telah lama bercerai.
Ternyata menempuh fasa baru bergelar ibu tunggal bukanlah mudah. Apatah lagi dalam usia yang masih muda dan memiliki anak yang masih kecil sudah tentu segalanya menuntut semangat yang kuat bagi Anim Ezati.
Pengacara, Anim Ezati Rizki, 30, mengesahkan dia sudah bercerai sejak awal tahun lalu, namun merahsiakan perkara itu atas permintaan bekas suaminya, Mohd Fadli Sahudin.
Jelas Anim, 30, dia dan bekas suami masih berkawan baik demi membesarkan puteri tunggal mereka, Yara Alanna Khalsom yang kini berusia dua tahun.
Rahsiakan Atas Permintaan Suami
“Jodoh kami sampai di sini saja. Demi mengelakkan sebarang fitnah, saya terpaksa buka cerita perpisahan ini. Kalau boleh, saya tak nak langsung kongsi perkara begini namun saya terpaksa juga.
“Alhamdulillah untuk dua tahun yang Allah izinkan untuk bersama dalam perkahwinan dan hadiah yang paling berharga, anak perempuan kami. Kini, saya dan bekas suami tidak lagi bersama.
Demi Elak Fitnah
“Kami sudah berpisah pada awal tahun ini. Saya terpaksa rahsiakan dulu kerana ingin menghormati banyak pihak termasuk bekas suami sampai semua reda.
“Hak penjagaan anak sepenuhnya kepada saya. Hubungan saya dengan bekas suami dalam keadaan baik. Kami bersama-sama dalam membesarkan Khalsom,” katanya.
Sementara itu, Anim mengakui tidak mudah untuk menempuh fasa sebagai ibu tunggal.
“Saya tabik hormat kepada semua ibu tunggal di luar sana. Menggalas gelaran sebagai ibu tunggal bukanlah satu perkara yang mudah.
“Saya merasai segala pahit manis, cabaran untuk membesarkan anak tetapi saya bersyukur kerana Allah permudahkan dengan pelbagai cara. Terima kasih di atas sokongan kalian dan doa yang dititipkan selama ini.
Anim dan Fadli mendirikan rumah tangga pada 28 Disember 2019.
Kashoorga: Jodoh tak panjang, namun penceraian bukanlah pengakhiran hidup. Semoga Anim Ezati terus tabah meneruskan kehidupannya.
Bila menyebut tentang Masjid Al Aqsa di Palestin ramai membayangkan masjid dengan kubah berwarna emas. Malah dalam carian di internet juga akan memaparkan gambar ini. Namun perlu kita ketahui ia bukanlah Masjid Al-Aqsa dan ramai yang tersalah anggap.
Struktur tersebut adalah Qubbat As- Sakhrah atau dikenali sebagai Dome of the rocks (kubah batu) dan ia berbeza dengan Masjid Al Aqsa. Sebenarnya terdapat banyak masjid di tapak yang kita kenali sebagai Masjid Al Aqsa.
Ramai juga yang mengangangap Masjid Al Aqsa sebagai bangunan paling selatan masjid ini dengan kubah berwarna perak gelap tapi itu sebenarnya Masjid Qibli. Ia mendapat nama kerana berada di kedudukan paling dekat dengan kiblat.
Al-Aqsa seperti yang dimaksudkan dalam al-Quran merujuk kepada seluruh plaza di Baitulmaqdis termasuk masjid, arena, gerbang, air pancut, menara dan banyak mercu tanda keagamaan dan bersejarah lainya.
Seluruh tanah di sebalik dinding kompleks ini dikenali sebagai Masjid Al-Aqsa juga disebut sebagai al Haram as Sharif.
6 Keistimewaan Masjid Al Aqsa yang perlu dijaga oleh umat Islam
1.Tempat hijrah para Nabi, Rasul
Allah SWT memberitahu kita bahawa Masjid Al-Aqsa adalah tempat para Nabi dan Rasul berhijrah. Seperti ayat yang Allah berfirman:
Hai kaumku, masuklah ke tanah suci (Palestin) yang telah ditetapkan Allah untukmu, dan janganlah kamu lari ke belakang (kerana takut akan musuh), maka kamulah orang-orang yang rugi. (QS. al-Maidah ayat 21)
3. Termasuk dalam tiga masjid yang boleh dituju untuk beribadat
Berdasarkan hadis Abu Hurairah radhiyallahu’anhu bahawa Rasulullah ﷺ bersabda:
لا تشد الرحال إلا ثلاثة مساجد: المسجد الحرام والمسجد الاقصى ومسجدي
Jangan bepergian kecuali ke tiga masjid: Masjidil Haram, Masjidil Aqsa dan masjidku (Masjid Nabawi). (HR Bukhari dan Muslim)
4. Kiblat pertama umat Islam sebelum beralih ke Kaabah
Barro bin ‘Azib berkata:
InsyaAllah شرشهرا، ثم صرفه نحو القبلة
Kami solat bersama Nabi dan menghadap BaitulMaqdis selama enam belas atau tujuh belas bulan. Kemudian Nabi mengubah arah kiblat (ke Kaabah). (HR Bukhari dan Muslim)
5. Tempat persinggahan dalam perjalanan Rasulullah SAW semasa Isra Mi’raj
Dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Aku telah didatangi oleh sebuah kenderaan Buraq, seekor binatang putih yang tinggi, lebih tinggi dari keldai dan di bawah Bighal, laju langkahnya sepantas sekelip mata. . Kemudian saya mendakinya sehingga saya sampai ke Baitul Maqdis.” (HR Muslim)
6.Dajjal tidak akan masuk
Rasulullah SAW pernah melaporkan bahawa Masjidil Aqsa mempunyai keutamaan tersendiri seperti Masjidil Haram di Mekah, Masjid Nabawi di Madinah dan Masjid Thursina iaitu Dajjal tidak akan memasukinya.
Sahur, sunnah paling besar dan antara amalan yang tidak pernah ditinggalkan sepanjang Ramadan. Bahkan sahur merupakan pemisah di antara puasa kita dengan puasa yang dilakukan oleh penganut agama-agama lain.
Dalam satu hadis diriwayatkan oleh Sahl Bin Sa’ad. Nabi SAW bersabda:-
Maksudnya :” Pemisah (perbezaan) di antara puasa kita dengan puasa ahli kitab adalah bersahur.” Riwayat Abu Daud (2343)
Bahkan bersahur menyebabkan kita memperoleh keberkatan daripada Allah SWT. Daripada Anas Bin Malik bahawasanya Nabi SAW bersabda:-
تَسَحَّرُوا فَإِنَّ فِي السَّحُورِ بَرَكَةً
Maksudnya :” Bersahurlah kerana di dalam sahur itu adalah berkat.” Riwayat Al-Bukhari (1923)
Di Indonesia khususnya di daerah Maluku Tengah di Negeri Hila Daerah Leihitu, tradisi mengejutkan bangun sahurnya amat meriah.
Diketuai puluhan anak muda berpakaian putih dinamakan Skuad Lorong Arab, mereka mula mengelilingi kampung sekitar jam 1.45 pagi sambil mengalunkan zikir dengan iringan pukulan rebana.
Sekumpulan anak muda ini akan mula membangunkan penduduk kampung untuk bangun sahur sebelum menunaikan ibadah puasa. Biasanya acara ini berlangsung hingga jam 3.30 pagi dan diakhirinya dengan pembacaan syair berkaitan Ramadan seperti lagi Siti Fatimah dan sebagainya.
Dikongsikan dari akaun Tik Tok @Nino M Ahnand dapat dilihat suasana meriah apabila mereka mendendangkan syair ini. Bahkan ia menarik minat warga Malaysia yang mahu menjemput kumpulan ini hadir ke negara ini kerana tertarik dengan syair didendangkan.
Menurut tokoh adat Negeri Hila, Zulkarnain Ely, tradisi kejutkan sahur ini diadakan dua kali seminggu dan akan berlangsung sepanjang bulan Ramadan. Jelasnya, ia satu tradisi lama dan tidak jauh beza dengan membangunkan sahur di deerah lain.
“Orang-orang terdahulu melakukan acara ini dengan tujuan agar budaya zikir tetap lestari di kalangan anak muda mahu pun masyarakat umumnya,”katanya.
Hadrat adalah tradisi turun-menurun di Negeri Hila. Beberapa tahun lalu tradisi ini tidak dilakukan kerana banyak pemukul rebana sudah tua.
“Jadi orang tua mengajar pemuda cara bermain rebana. Alhamdulillah, masuk hari ketiga Ramadan semua sudah dapat melakukannya dan meneruskan tradisi ini,”jelas Zulkarnain yang berpesan agar genarasi muda tetap menjaga warisan turun temurun ini.
“Hilang tradisi, hilang budaya, bererti hilang jati diri,” katanya lagi. Sumber : Antaranews.com
Bayar Deposit Beli Barang Tapi Tak Jadi Ambil, Duit Pendahuluan Ini Hak Pembeli Atau Penjual?Dalam urusan jual beli hari ini, bayaran pendahuluan atau deposit...