Kecoh satu Malaysia susulan video tular ‘kubur berdarah’ di Tanah Perkuburan Islam, Masjid Al-Irfan, Derga, Alor Setar, Kedah baru-baru ini. Kejadian misteri ini telah tular di facebook dan aplikasi Whatsapp serta mendapat perhatian media arus perdana.

Bagaimanapun pihak kariah telah mengambus semula kubur berdarah yang mengalami pemendapan tanah. Dan sampel cecair merah telah diambil pihak polis untuk siasatan lanjut.

Dalam masa sama Imam Masjid Al-Irfan juga merayu agar penyebaran video terbabit dihentikan. Pihak Pejabat Agama daerah Kota Setar yang diwakili oleh Pegawai Agama Daerah iaitu Ahmad Faisol Omar, juga meminta orang ramai hentikan membuat andaian kerana perkara ini adalah sensitif untuk dibahaskan di media sosial.

Tular Video ‘Kubur Berdarah’, Dosa Besar Sebarkan Fitnah & Aib Jenazah
Imam Masjid al-Irfan. Kredit foto: Metro

Biarlah semua perkara misteri seperti ‘kubur berdarah’ ini menjadi rahsia Allah. Kita yang menyaksikannya tidak harus sibuk menyebarkan cerita, video atau apa sahaja wadah komunikasi untuk menimbulkan keresahan, bingung dan panik dalam masyarakat.

Ini semua akan menimbulkan fitnah. Lebih parah lagi takut-takut ada yang mempercayai sesuatu yang khurafat sehingga memesongkan akidah.

Penyebaran video timbulkan fitnah dan aib

Islam adalah agama kesejahteraan bukan hanya menjamin kesejahteraan kepada diri sendiri, malah juga kepada orang lain, dengan tidak mengata terhadap saudara seagama, tidak menyakiti mereka dan tidak mencabuli hak mereka apatah lagi ahli keluarganya.

IKLAN

Walaupun tiada niat lain, sekadar ingin menjadi orang pertama menyebarkan berita seumpamanya, tahu kah kita sebenarnya apa yang disebarkan itu hanya mengundang fitnah dan aib kepada keluarga arwah?

Biarlah menjadi rahsia Allah

Walau apa pun amalannya selama hidup, itu adalah urusan si mati dengan PenciptaNya. Hidup kita pun nanti tidak tahu bagaimana akhirannya, maka jangan ghairah pula membongkar dan menambah fitnah.

Sebagaimana firman Allah dalam al-Quran Surah an-Nur : Ayat 11-20)

IKLAN

“Sesungguhnya orang yang membawa berita dusta itu golongan daripada kalangan kamu, jangan kamu menyangka berita itu buruk bagi kamu bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar di dunia dan di akhirat.

“Sesungguhnya orang yang suka menghebah tuduhan yang buruk di kalangan orang yang beriman, bagi mereka azab yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan ingatlah Allah mengetahui segala perkara sedang kamu tidak mengetahui. “Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu, dan sesungguhnya Allah amat melimpah belas kasihan-Nya.”

Tular Video ‘Kubur Berdarah’, Dosa Besar Sebarkan Fitnah & Aib Jenazah
Lawatan Pegawai Agama Daerah Kota Setar, Ahmad Faisol Omar. Kredit Foto: Kedah Gazette.

Timbulkan buruk sangka dan mengaibkan keluarga

Memetik nasihat daripada Mufti Negeri Melaka menerusi facebook rasminya berkenaan isu penyebaran berita yang mengaibkan suatu ketika dahulu, Datuk Wira Abdul Halim Tawil menytakan bahawa perbuatan ini jika untuk kepuasan diri sendiri dan pihak tertentu disifatkan sebagai fitnah dan sepatutnya ditegah.

Perbuatan terbabit berlaku bagi tujuan mendatangkan buruk sangka, konflik yang membawa kepada perpecahan kekeluargaan, organisasi dan perpaduan.
“Dalam konteks Islam ia adalah salah satu fitnah dan ini merupakan dosa besar buat umat Islam dan perlu dijauhkan kerana ia membawa kehancuran dan akhirnya akan membawa penyesalan kepada diri sendiri.

“Pengguna laman sosial perlu berhati-hati dalam menyebarkan maklumat di platform tersebut kerana penggunaan laman sosial adalah bagi menyebarkan perkara benar dan bukan berniat bagi mengaibkan sesetengah pihak.

IKLAN

“Jika mendapati penyebaran berita palsu berlaku, perlu henti dan janganlah disebarkan kerana perbuatan ini perlu ditegah sewajarnya malah masyarakat Islam perlu menanam nilai agama dalam diri sendiri,” tegasnya.

Artikel berkaitan:Berkali-kali Tanah Ditambah, Kubur Imam Bukhari Tetap Berbau Harum Semerbak

Artkel berkaitan:15 Minit Percubaan ‘Masuk’ Kubur Hidup-hidup, Amat Menginsafkan

Kashoorga: Perkara misteri begini jangan dibuat main. Takut-takut dalam sibuk kita menyebarkan berita di akaun sosial media masing-masing, ada yang mempercayainya sebagai khurafat. Boleh terpesong akidah.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI