Dalam usaha untuk mendapatkan berat badan ideal usaha ke arah itu perlu ada. Bukan sekadar menawan nafsu makan semata-mata, ilmu untuk menurunkan berat badan perlu ada.

Amat penting untuk memilih makanan yang tepat agar usaha untuk menurunkan berat badan berhasil.

Berikut perkongsian Adyla Rose tentang bahan-bahan yang perlu ada di dapur jika berhajat untuk menurunkan berat badan. Moga ia menjadi satu perkongsian yang bermanfaat kepada semua.

Barang dapur yang wajib tukar if nak kurus!

1. First sekali kalau korang nk shopping barang dapur, yang kena korang buat ialah, rancang dulu meal plan untuk 1 minggu, kemudian senaraikan barang2 yang akan dibeli. Rancang menu yang pelbagai, supaya diet korang bukan diet yang membosankan & bertukar menjadi diet ke laut?

2. Pilih Real Food
Pilih makanan yang tidak mengalami pengolahan seminima mungkin.

3. Elakkan pilih makanan yang
lebih daripada 5 ingredients,
yang mengandungi artificial ingredients
ingredients yang korang sendiri tak tahu sebut ( pronounce)

4. Baca Nutrition Facts (wajib)!!! Then bandingkan dgn yg lain
* Semak serving size & kalori
* Semak total fat, sodium & sugar
* Semak ingredients
* Semak allergen warning

Semoga perkongsian ini, memberi manfaat kepada korang yang sedang berusaha menurunkan berat badan… Tiada yang mustahil, di mana ada kemahuan di situ ada highway ?! Let’s!!! ??????

Minyak zaitun boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Minyak zaitun ni ada banyak jenis. Korang cari yg sesuai utk kegunaan korang k.

Kat label tu ada dinyatakan jenis masakan yg sesuai dgn jenis masakan yg korang nak. Contohnya,
Extra virgin, virgin olive oil – sesuai utk salad, sos dressing (of course u ambil olive oil secara mentah lebih baik)
Pure olive – bakar & grill
Extra light- frying & baking
Olive Pomace Oil – korang kena tau (minyak zaitun jenis ini, kualiti paling rendah)

Semua jenis olive oil ni ada smoke point masing2 ye. So, cara pengambilan (masakan) korang kena alert. Jgn panaskan melebihi smoke point sbb Nanti kualiti @ nutrient tu merosot.

Dalam diet sihat,if nak masak tumis, gunakan teknik tumis ringkas je @ stir fry. Minyak hanya guna sedikit 1 sudu, goreng pada suhu yg rendah, xlebih smoke point & tak terlalu lama & dibiarkan terendam…. Jgn lebih dari smoke point. Kawal suhu.

Memang tak masak dengan cara DEEP FRYING.

Minyak untuk stir fry. Nak yg lebih murah boleh guna coconut oil

Tukar garam biasa kepada garam bukit kerana mengandungi lebih mineral. Tapi still kena minimumkan penggunaan k. Secubit je dalam masakan.

Pilih susu low fat. Ni antara susu kegemaran saya

Susu almond kalori paling rendah 100ml = 39cal ! Tapi of course harga a bit mahal. Selalu susu ni hanya bertahan kurang dari 3 hari jeee sebab sedap sangat!

 

Pilih Greek yoghurt

IKLAN

Green tea untuk meningkatkan metabolisma badan

If tak suka tea boleh cuba kopi ni, kalori sgt rendah! Make sure minum kopi kosong ye. No sugar

Kalau nak dressing, supaya meal korang tak hambar boleh pakai brand kewpie. Korang pilih2 la, banyak lagi perisa yg lain. Limit 1 sudu je yeee dlm hidangan korang. xboleh lebih2. apa2 pun yg korang pilih check label dulu kayyy…

Brand Nandos pun okay. Semua sauce2 ni korang jangan ambil berlebihan. Satu sudu jeeeeeee

Ha, yg ni untuk penyedap rasa dalam masakan korang…

Chia seed. Adyla ambil ni setiap hari. 1 sudu je

Kekacang untuk snacking time. Pilih kekacang yang unsalted.

Cara yg disyorkan: Boleh guna cuka epal @ cuka teen. Yg ni diminum pagi setiap hari 5min sebelum ambil meal. If berpuasa, sebelum tido.

1sudu cuka epal + 200ml air suam

Korang boleh baca tentang cuka epal di sini ?????? https://www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-dosage

Pilih rolled oat. Rolled Oat sangat membantu untuk menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membuatkan korang lebih kenyang untuk waktu yang lebih lama.

Pilih parboiled rice @ brown rice

Kalau boring makan roti boleh beli wrap. Pilih jenis wholegrain & 6 grains

Kalau dah terbiasa dengan roti putih, apa kata tukar kepada roti Canadian purple wheat yang GI lebih rendah (46) , if susah nk cari boleh beli roti wholemeal, GI index 55

If perlukan protein segera, Pilih tuna ( chunks in water)

Untuk jem, Pilih yang tiada campuran gula dan garam

Pilih ? natural cocoa powder.

Pelbagaikan menu yg mengandungi karbohidrat contohnya keledek manis. keledek memainkan peranan baik dalam diet sihat dan mampu menurunkan berat badan tapi mesti jaga portion Kay

If teringin makan coklat boleh pilih yg kandungan cocoa 85% ke atas… Korang jangan makan habis satu ni kay. 1 kotak kecil tu jeeeee

Stevia untuk pemanis semulajadi, Boleh gunakan madu (yang original jeee)

Ayam pilih bahagian dada kerana dada ayam adalah potongan bahagian ayam yang paling rendah lemaknya tapi tinggi protein…. korang jangan lupa ambil ikan jugak k. Boleh pelbagaikan.

Sejak buat diet ni, bila pegi shopping complex, 1st place mesti pegi bahagian bawah dulu?

Sumber Kredit: FB: Adyla Rose