Rezeki seseorang itu tidak sama. Ada yang mempunyai kediaman sendiri. Ada yang terpaksa tumpang berteduh di rumah mentua. Barangkali atas faktor kewangan ataupun atas faktor tugas. Maka tinggallah sebumbung dengan mentua dalam keadaan keterpaksaan.

Orang kata, walau buruk atau sempit sekalipun, jika ada tempat tinggal sendiri, itu lebih baik berbanding tinggal sekali dengan mentua. Sebagai individu yang sudah berumahtangga, anda perlu berusaha untuk membina kehidupan sendiri. Berdikarilah dengan menyediakan tempat tinggal buat isteri anda.

Lagipun apabila anda tinggal di rumah sendiri sama ada yang anda beli mahupun sewa, anda lebih bebas untuk berbuat apa-apa sahaja. Tiada pantang larang jika di rumah sendiri. Anda boleh berbaring sesuka hati untuk menonton televisyen, anda boleh memasak pada pukul berapa pun dan anda boleh bebas membuka aurat.

Jika di kediaman mentua, sudah pastilah pergerakan agak terhad. Tidak boleh berbuat sebebasnya seperti di kediaman sendiri.

IKLAN

Pun begitu, tinggal serumah dengan mentua ada baiknya juga. Antaranya ialah mengeratkan hubungan antara mentua dengan menantu. Malah menantu juga boleh membantu mentua mana-mana yang patut.

Sekiranya mentua sudah tua dan sakit-sakit, menantu boleh membantu menjaga kebajikan mentua. Hal ini dinamakan sebagai berkhidmat bagi menyempurnakan kebajikan mentua anda. Hal ini turut memudahkan bagi mentua meminta tolong jika perlu ke hospital dan sebagainya.

IKLAN

PRO tinggal dengan mentua:
1) Boleh tolong mentua dari segi kebajikan kesihatan.
2) Boleh mengeratkan hubungan antara mentua dengan menantu.
3) Boleh bantu mentua mengenai hal-ehwal rumah.
4) Mudah menggembirakan hati mentua misalnya bawa mentua bersiar-siar pada hujung minggu.
5) Boleh belajar banyak petua daripada mentua misalnya resipi kegemaran anaknya.

IKLAN

KONTRA tinggal dengan mentua:
1) Kurang bebas di kediaman.
2) Perlu jaga aurat dengan lebih teliti.
3) Mudah berlaku hal terasa hati walaupun benda kecil.
4) Kurang masa untuk hal privasi.
5) Terlalu banyak hal perlu diperhatikan dan ianya agak meletihkan.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=scqmCOus7-U&t=13s

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI