Tahniah kepada pasangan pengantin baru, semoga berkekalan jodohnya hingga ke hujung usia. Insyallah.

Berdoa di Arafah agar dipertemukan jodoh terbaik. ‘Alhamdulillah di usia 64 tahun, mak kembali bergelar pengantin.’

Itu luahan seorang anak bila ibunya yang pernah kecundang dalam perkahwinan terdahulu, kini bahagia apabila selamat diijabkabulkan.

Siapa sangka, ibunya sekali lagi bertemu jodoh di usia emas. Benarlah kata orang, kalau sudah jodoh tak ke mana.

Artikel Berkaitan:

Waktu Paling Agung Berdoa Ialah Pada Hari Arafah, Mustajab Doa Diperkenankan

Berdoa Di Arafah

“Alhamdulillah, di usia 64 tahun mak kembali menjadi pengantin baharu. Saya pandang yang baik-baik, Allah datangkan ujian, sebab Allah nak bagi yang lebih indah. Syukur percaturan Allah itu yang terbaik.”

Demikian luah Datuk Azril Mohd Radzi, 37, selepas ibu tercinta, Wan Zaiton Megat Othman selamat bernikah dengan lelaki pilihannya, Baharom Othman, 67, di Shah Alam, Selangor, semalam.

Menurutnya, suami ibunya itu adalah rakan sekampung di Kampung Felda Guar Napai, Kodiang, Kedah.

IKLAN

Agar Dipertemukan Jodoh

“Mak berkahwin pada 1981 sebelum bercerai pada 2019. Namun, sejak 2004 mak hidup berdikari selepas ayah kahwin lain. Tak pernah saya terfikir rumah tangga orang tua saya akan tersadai. Melihat mak bersedih masa-masa membesarkan anak-anak, bukan perkara mudah, hati manalah yang tak sama dukacita.

“Namun, yang lepas biarlah berlalu. Masa itu saya bangkit pujuk diri, tempoh itu jugalah saya berjuang nak ubah nasib diri, mak dan keluarga.

“Tahun lepas saya bawa mak menunaikan haji. Di Arafah dia berdoa jika masih ada jodoh buat dirinya, semoga pertemukan yang terbaik. Siapa sangka, balik dari haji, mak berjumpa semula dengan Uncle Baharom di Facebook.

“Kebetulan ketika itu Uncle juga baru kematian isteri lebih setahun lalu, sebelumnya selama lima tahun Uncle menjaga isterinya yang strok,” katanya.

Alhamdulillah Di Usia 64 Tahun

Menurutnya yang juga anak ketiga daripada empat beradik, keputusan ibunya itu disambut baik termasuk anak-anak di pihak lelaki.

IKLAN

“Selepas tujuh bulan saling berhubung, barulah mereka ambil keputusan untuk berkahwin. Perancangan ini pun dibuat lebih kurang sebulan lalu. Keluarga kedua belah pihak berjumpa dan berbincang.

“Sebagai anak sudah tentu saya seronok. Sekurang-kurangnya mak dah ada teman. Jadi, kami anak-anak tak perlu risau sangat, lagi pula mak selalu cakap sunyi. Terpancar kegembiraan pada wajah mak.

Mak Kembali Bergelar Pengantin

“Mak masih sihat, dia tidak ada apa-apa sakit, Alhamdulillah. Mak memang duduk rumah saja, Uncle pun dah bersara dari Felda. Sekarang, mak dah ada teman. Lega dan tak perlu risau sangat,” katanya.

Tambahnya, ibunya itu sudah mempunyai sembilan cucu dan sebelah lelaki memiliki lima cucu. Malah menurutnya, mereka sekeluarga merancang untuk pergi bercuti di United Kingdom bulan depan.

Baca Di Sini:

IKLAN

Rugi Jika Tinggal Puasa Sunat Arafah, Dosa Kita Diampunkan Setahun & Waktu Paling Mustajab Berdoa

Zikir Diajar Rasululah Pada Hari Arafah, Paling Afdal Diamalkan & Rugi Jika Tak Baca

Kashoorga: Tahniah kepada pasangan pengantin baru, semoga berkekalan jodohnya hingga ke hujung usia. Insyallah.

Sumber: myMetro

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI