Syurga bagi seorang isteri terletak pada suaminya, manakala syurga anak lelaki pula terletak pada ibunya.

Bahkan melangkah ke alam rumahtangga, kita diajar status ibu mentua itu sama dengan ibu sendiri. Sebagaimana kita menyayangi ibu yang melahirkan dan membesarkan kita, begitu jugalah kasih sayang yang terlempar pada keluarga mentua.

Namun tidak semua rumahtangga itu bahagia kerana wujudnya mentua toksid yang mampu merosakkan rumahtangga anaknya sendiri.

Dikongsi dari fb Dr Azizul Azli Ahmad, dikongsikan luahan seorang isteri mengenai sikap ibu mentua yang menjadi toksid dalam rumahtangganya hingga timbul rasa menyesal kerana terlalu caring.

Baca perkongsiannya, tidak semua rumahtangga begini kerana banyak juga mentua yang baik.

IKLAN

Mentua toksid juga wujud?

Assalamualaikum Tuan Azizul. Saya terbaca post tuan mengenai Antara Takdir atau Tadbir.

Saya dah tersalah langkah, terlebih-lebih caring terhadap keluarga mentua saya.

IKLAN

Memandangkan saya menantu pertama yang bergaji besar, mentua dan adik-beradik suami banyak berhutang dengan saya. Sebab saya jenis tak sampai hati. Sebutlah, laptop, barang kemas setiap sorang, kereta baru, duit rumah elak kena lelong semua saya bagi.

Cara hidup mereka adalah hidup untuk hari ini. Kalau nanti takde duit, boleh mintak tolong atau hutang orang. Yang buat saya terkejut, berhutang dengan Ah long pun pernah.

IKLAN

Baru-baru ini saya dan suami difitnah adik ipar kononnya sejak suami berkahwin dan hidup senang dengan saya, kami menghina mereka. Saya yakin ini adalah salah faham, tapi kami tidak diberi peluang untuk memberi penjelasan dan kami dibuang.

Kami plan nak beli rumah pertama kami, tapi saya tak nak sambung bayar kereta mentua saya. Kalau saya tak bayar siapa nak bayar? Suami saya pun serik nak tolong keluarganya sebab kami difitnah sampai dibuang keluarga.

Kalau saya biar kereta tak dibayar dan ditarik, saya akan disenarai hitam ke oleh bank? Kereta mentua tu atas nama saya. Ini kali pertama dalam hidup saya menyesali perbuatan baik yang saya pernah buat.

Saya minta bantuan tuan untuk memberi cadangan kes saya ni. Terima kasih banyak-banyak.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI