Dinyatakan dalam Al-Quran, di di dalam tafsir Ibnu Kasir ada ditulis berhubung satu hadis bahawa sesiapa yang membaca surah Yasin pada suatu malam, maka waktu subuh dia sudah dapat keampunan Allah SWT. Siapa yang baca surah Yasin pada siangnya pula, maka pada petangnya dia sudah dapat keampunan Allah.

“Namun ini (baca Yasin) tidak khusus pada hari Jumaat. Apa pula hukum baca Yasin pada malam Jumaat? Nabi SAW tidak mengatakan baca pada malam Jumaat sahaja, sebaliknya baca pada setiap malam. Tetapi kerana tidak sanggup setiap malam, maka ramai memilih malam Jumaat kerana ia adalah penghulu hari.

Surah Yasin menjadi satu pedoman luar biasa. Ia juga mengingatkan kita tentang kekuasaan Allah SWT untuk menghidupkan kita kembali setelah melalui saat kematian dengan hanya satu kata iaitu kun fayakun. Maka sangat baik untuk surah Yasin dibaca dan menjadi amalan seluruh umat Islam.

Ini perkongsian Yusra Idham

Dulu masa arwah Abah ada, Mak selalu pesan.
“Nak Abah sihat, jangan tinggal Yasīn setiap pagi. Amal dan doa moga Abah diberi kesihatan yg baik.”

Masa tu, amal jer sebab sayang Abah. Nak sangat Abah kembali macam biasa. Gelak-gelak, melawak, ceria, boleh jalan-jalan.

Saya tak pernah tahu apa kelebihan baca Surah Yasīn setiap pagi. Hingga kakak saya Suwaidah Idrus syorkan baca Surah Yasīn. Kebetulan saya memg futur waktu tu dan rasa down sangat². beliau lah yg menceritakan kelebihan-kelebihan baca Surah Yasīn dan keajaiban yg berlaku kepada beliau setelah mengamalkan surah ini.

IKLAN

ALLAH MAKBULKAN SATU PERSATU PERMINTAAN

Dia kata, “duk jauh dengan family elok amal surah Yasīn. Nak apa, niat jer sambil baca Surah ni. In shaa Allah, Allah maqbulkan.”

Ternyata setelah bertahun-tahun saya amalkan, Alhamdulillah satu persatu Allah makbulkan.

Antaranya, walaupun saya selalu mohon pada Allah moga Abah kembali sihat, dalam masa yg sama saya juga mohon untuk Allah beri kesempatan untuk saya berkhidmat untuk Abah.

IKLAN

Istimewanya Surah Yasin, Lepas Amalkan Baru Nampak Keajaibannya

Istimewanya Surah Yasin, Lepas Amalkan Baru Nampak Keajaibannya

Istimewanya Surah Yasin, Lepas Amalkan Baru Nampak Keajaibannya

Dan Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya, walaupun baru jer balik cuti tapi saya sempat untuk berkhidmat hingga nyawa abah yg terakhir.

IKLAN

Beberapa doa yg lain saya mohon pada Allah, Allah makbulkan.Walaupun lambat, Alhamdulillah saya perolehinya.

Ayuh sahabat.
Saya nak sangat ajak sahabat² sama² amalkan surah yasīn di awal pagi sebagai permulaan sebelum kita melakukan sesuatu.

In shaa Allah biiznillah jika niat kita baik, Allah akan bantu.

Sumber kredit: Yusra Idham

VIDEO KASHOORGA:

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI