Nampaknya setiap hari ada saja mangsa yang disahkan meninggal dunia akibat jangkitan wabak koronavirus, COVID-19 ini.

Dan terbaru seorang petugas kesihatan iaitu Doktor menjadi mangsa kesembilan hari ini.

IKLAN

Dalam kenyataan di laman sosial Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata mangsa adalah warganegara Malaysia berusia 48 tahun yang merupakan kes ke 890 dan mempunyai sejarah perjalanan ke Turki.

IKLAN
Kali Ini Bukan Jemaah Tabligh, Tapi Doktor Pula Jadi Mangsa Ke 9  COVID-19 Disahkan Meninggal Dunia
Virus koronavirus yang sangat membahayakan kerana boleh bawa maut. Sumber Google

Ikuti perkongsiannya ini

IKLAN

Dukacita dimaklumkan sehingga kini, terdapat pertambahan satu (1) lagi kes kematian baru berkaitan COVID-19 telah dilaporkan ke Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) Kebangsaan. Pelaporan terbaru ini menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak sembilan (9) setakat ini.

Kes kematian kesembilan adalah merupakan kes kematian pertama di kalangan kakitangan kesihatan yang melibatkan seorang lelaki warganegara Malaysia (kes ke-890) berusia 48 tahun yang merupakan seorang doktor perubatan KKM. Beliau mempunyai sejarah perjalanan ke negera Turki. Beliau telah dimasukkan ke Hospital Tuanku Fauziah, Kangar pada 17 Mac 2020 setelah mengalami simptom Severe Acute Respiratory Infection. Beliau telah disahkan positif COVID-19 pada 18 Mac 2020 dan diberikan bantuan alatan pernafasan sejak 19 Mac 2020 setelah keadaan kesihatan beliau merudum. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 10.33 pagi, 22 Mac 2020.

Kes jangkitan COVID-19 ini disyaki bukan dari kalangan barisan hadapan (frontliners) mahupun daripada kalangan rakan kerja (working colleague) yang berhadapan dengan pesakit COVID-19. Ianya adalah berkait dengan sejarah perjalanan ke luar negara. 

Seluruh warga KKM mengucapkan takziah kepada ahli keluarga arwah.

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Sumber: Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah

ARTIKEL BERKAITAN: Jenazah Mangsa COVID-19 Hanya Ditayammum Atas Beg

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI