Isu nafkah pasangan suami isteri kalau tak ditangani secara baik dan adil kesannya boleh memudaratkan keharmonian rumahtangga. Nafkah zahir dan batin perlu ada kesefahaman bersama. Jangan ada pihak yang terasa teraniaya dengan perkahwinan.

Sebab itu lah, sebelum berkahwin, pasangan perlu hadam ilmu nafkah dalam kehidupan berkeluarga. Setakat ‘I love you and I love you too’ sahaja tak cukup. Ia sekadar untuk beri bahagia seketika.

Bercerita tentang nafkah ini, rupanya ada beberapa cara pasangan suami isteri di Kuching Sarawak ber’kawtim’ sesama mereka.

Cara ini merupakan dapatan dari kes-kes perkahwinan bermasalah yang dikendalikan oleh puan Safura Hj Ahmad Sharkawi, Ketua Penolong Pengarah, Unit Kaunseling, jabatan Agama Islam, Sarawak. Melalui entri di facebooknya dinyatakan tiga bentuk beri nafkah yang popular di sana.

Artikel berkaitan:Peguam Tunjuk Cara Kiraan Nafkah Minimum Ayah Patut Beri Anak Selepas Bercerai
Artikel berkaitan:Berdosa Tidak Berikan Belanja Nafkah Kepada Ibu Ayah Hidup Susah

Menurutnya, selama dia berurusan dengan pasangan suami isteri di Kuching Sarawak, ada 3 jenis cara yang dipraktikkan oleh para suami iaitu;

Beri nafkah #1:

Termasuk belanja dapur, bil-bil, sewa rumah, ubat-ubatan, barangan anak dan lain-lain. “Beri” maknanya ialah specific amount handed over to the wife sebagai pengurus rumahtangga. Dalam tu ada sekali dah nafkah isteri. Pandai-pandailah isteri guna duit itu untuk belanja sendiri kalau ada

IKLAN

Beri nafkah #2 :

Tak termasuk barangan dapur, sewa rumah, bil utiliti, barangan anak dan lain-lain. Hanya untuk isteri belanja.

”Tanggung nafkah”:

Semua perbelanjaan wajib; makanan, pakaian, kediaman, bil utiliti, perubatan semuanya atas suami.

Kalau tak cukup isteri bantu. Kalau isteri tak mahu bantu atau tak dapat bantu, kena kurangkan belanja. Potonglah mana yang unnecessary, contoh: Netflix, internet, belanja makan di luar, pesanan makanan secara online, tukar rim tayar dan macam macam lagi yang jatuh dalam kategori “ kalau tak ada tak mati pun”

Ketiga-tiga cara ini ada pro dan cons nya dan cara pelaksanaan ini banyak dipengaruhi oleh iklim rumahtangga pasangan dan juga pendekatan macam mana pasangan ambil dalam menguruskan hal ehwal rumahtangganya.

IKLAN

Mengulas lanjut, dia mengatakan bahawa ada pasangan yang tak berapa nak bekerjasama antara satu sama lain. Mereka tak bincang pun duit gaji masing-masing nak diperuntukkan macam mana.

Bila gaduh baru ‘bincang’ dalam bentuk tuduh-menuduh dan salah menyalah.

“Ini bukan bincang bang, akak. Ini bikin pening kepala kaunselor,” katanya dalam nada seloroh.

“Ada pasangan yang berbincang tapi konsep belanjanya macam ini “Dua sumber masuk, dua sumber keluar”. Haha.. aih.. bulan baru je bermula duit dah habis,” sambungnya.

IKLAN

Ada pasangan berbincang tentang pembahagian tanggungjawab tetapi ternyata pembahagian itu tidak adil. Bayar yang utama dan penting seperti kereta, rumah, bil eletrik, lampin pakai buang anak, susu anak diberi kepada isteri, manakala bil air, bil internet suami yang bayor. Ini perjanjian berat sebelah!

Ada pasangan yang gaji dikumpul sama-sama. Kemudian apa komitment bulanan, apa perancangan bulanan semua bincang bersama. Yang ini bagus, itupun kadang-kala ada juga pergaduhan kecil; gaduh miscommunication sikit sikit sahaja. Tidak membawa bahaya.

“Isunya sekarang ramai pasangan di Kuching ini gaduh sampai ke Unit Kaunseling berkaitan dengan isu nafkah ini lah. Agak payah sebenarnya nak cari kajian lepas tentang nafkah sebab orang barat takde konsep nafkah,” katanya.

Islam sahaja ada tentang nafkah dan ditekan dalam al- Quran. Bila ada sebut bermakna ianya sangat penting. Tapi kita tidak tahu nak laksana bagaimana, itu yang menjadi kalut.

“Pasangan suami isteri di sini masih banyak perlu bimbingan rupanya terutamanya yang muda-muda. Saya bagi contoh di Kuching sebab saya buat observation di Kuching, tak tahulah pulak di Kulim Kedah, Putatan Sabah, Sungai Udang Melaka, Putrajaya mungkin lain sikit kaedah nya,” ungkapnya mengakhiri catatan.

Kashoorga: Hal nafkah ini memang satu isu yang sensitif. Ia perlu dibincangkan secara matang antara suami isteri sebelum akad nikah lagi.