Baru-baru ini Pejabat Mufti Negeri Selangor menerusi Mufti Negeri Selangor, Dato Dr Haji Anhar Haji Opir ada mengeluarkan satu kenyataan terbaru mengenai keadah pengurusan jenazah pesakit Covid-19 bertarikh 11 Ogos 2021.

Dalam kenyataan tersebut, Mufti Selangor ini memaklumkan berdasarkan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali Pertama Tahun 2021 yang bersidang pada 28 Zulhijjah 1442H bersamaan 7 Ogos 2021 setelah diperkenan oleh D.Y.M.M Sultan Selangor pada 11 Ogos 2021 memutuskan bahawa:-

Hukum asal pengurusan jenazah muslim termasuk jenazah pesakit Covid-19 hendaklah diuruskan dengan sempurna melalui kaedah pengurusan jenazah dengan dimandi, dikafan, disembahyang dan dikebumikan dalam tempoh masa seminimum mungkin mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.Sekiranya terdapat kemungkinan yang tinggi bahawa pengurusan jenazah berisiko dijangkiti dengan penggunaan air maka hendaklah digantikan dengan tayammum pada anggota badan jenazah dengan mengambil kira Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

IKLAN

Walau bagaimana pun sekiranya terdapat halangan atau dibimbangi boleh membawa kepada penyebaran penyakit maka gugur kewajiban memandikan, tayammum ke atas jenazah dan memadai dikafan, disembahyang dan dikebumikan.

IKLAN

Dalam melaksanakan keputusan ini, pihak hospital dan pihak berkuasa agama, perlu menyediakan tenaga kerja. Segala kelengkapan dan keperluan yang mencukupi dalam pengurusan jenazah Covid-19.

IKLAN

Keputusan ini sedang dalam proses kewartaan namun perlaksanaan ini berkuat kuasa pada perkenan D.Y.M.M Sultan Selangor.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI