Isu suami berkahwin lebih dari satu sering kali menjerut hati ramai wanita khususnya di pihak isteri pertama. Walau ada perkongsian melibatkan bahagia hidup bermadu tapi lebih ramai wanita yang menderita.

Terbaru, satu pertubuhan bukan kerajaan telah berjaya membongkar sindiket pemalsuan tandatangan palsu isteri pertama bagi membolehkan suami bernikah lagi atas bantuan orang dalam jabatan agama di sebuah negeri di utara.

KASHOORGA mendapat keizinkan dari usahawan ternama, Puan Mona Din yang bersama sekumpulan rakan serta ahli profosional terdiri dari peguam syarie yang menubuhkan Ngo bagi membanterasa #poligamiscam selepas seorang rakan baiknya menjadi mangsa.

Ini kerana tanda menurunkan sebarang tandatangan, tetapi pada borang poligami itu tertera tandatangan “palsunya” yang dibuat dengan bantuan orang dalam sebuah jabatan agama di utara termasuk menukar alamat pada kad pengenalan bagi memudahkan urusan pernikahan dibuat.

Dan ternyata usaha membanterasa #poligamiscam ini membuahkan hasil apabila pertemuan bersama YAA Dato' Dr. Setia Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie Msia / Ketua Pengarah JKSM yang mengakui wujudnya “masalah” ini.

Bacalah catatan dari Puan Mona Din dalam usaha dirinya dan sekumpulan rakan-rakan membantu wanita-wanita di Malaysia yang mungkin pernah teraniaya dalam isu poligami ini untuk sama-sama tampil ke depan.

NGO Bongkar #POLIGAMISCAM, Wujud “Orang Dalam” Palsukan Alamat & Tandatangan Isteri Tua

Ini catatan dari FB Puan Mona Din.

Selepas posting terakhir Part 8 pd 9/12/20, sangat ramai yang menantikn episod 9 dan seterusnya.

Dan pada posting fb saya bertarikh 10 Disember, saya tlh maklumkan saya kini sedang bergerak di dalam satu kumpulan, sedang berjuang bersama beberapa yg lain, atas tujuan mahu menumpaskan #poligamiscam ini.

Maka pada hari ini, Selasa 22/12/20, telah mencatat sejarah LANGKAH PERTAMA BERKUMPULAN, untuk kami mara ke depan bersama demi menghapuskan #poligamiscam.

Seawal 7.40 pagi tadi, saya telah berada di hadapan bangunan Jabatan Kementerian Kehakiman Malaysia ( JKSM), sedang menunggu ketibaan 9 lagi ahli-ahli team saya yang lain. Untuk makluman semua, pihak saya telahpun membuat permohonan rasmi untuk berjumpa dgn pihak JKSM dan YAA Dato' Dr. Setia Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie Msia / Ketua Pengarah JKSM.

Objektif Pertemuan Dengan YAA Dato Hj Naim & JKSM adalah :
1. Pihak kami ingin memperkenalkan diri ; sebagai sebuah NGO baru, menggabungkan beberapa pihak iaitu org awam seperti saya, pihak guaman sivil & syariah, profesor2 aktivis masyarakat, pensyarah undang-undnag, wakil media serta beberapa mangsa #poligamiscam ( pnikahan bpoligami secara pemalsuan dokumen dan pernyataan tidak benar secara bertulis).

IKLAN

2. Pihak kami memohon JKSM serta lain2 agensi terbabit, unt mbantu dan mberikn bkerjasama dlm usaha mngatasi masalah #poligamiscam yg bleluasa blaku di msia sekarang, di mana dirasakan, langkah penyelesaian terhadap masalah ini kurang diberi perhatian, dan kurang di jalankan.

3. Pihak kami mahu mengemukakan ‘aduan & lapuran’ secara rasmi tentang blakunya #poligamiscam di Malaysia, yg mana di dlm siasatan pihak kami, di dapati ada penglibatan segelintir pjawat awam di bidang agama dan kehakiman di malaysia.

4. Pihak kami ingin mngemukakn bukti2 yg telah berjaya kami kumpulkan, mngenai kmungkinan ujudnya ‘dalang’ dlm bberapa kes poligamiscam.

5. Pihak kami juga mahu bkongsi pengalaman tentang laluan2 sukar yg kami percaya sengaja di lakukan oleh pihak2 tertentu, bagi tujuan menghalang siasatan kes dari di teruskan.

6. Pihak kami ‘mnuntut’ agar pihak JKSM selaku bdn utama hal-hal pentadbiran jabatan kehakiman di msia, agar mlakukan perkara2 ‘wajar’ dalam mngatasi masalah ini.

7. Dalam usaha mnumpaskan #poligamiscam ini, pihak kami mahu mengambilkira pelan dan tindakan selanjutnya yang akan diambil oleh pihak JKSM

8. Pihak kami juga mahu mmaklumkn kpd JKSM bberapa pelan tindakan kami, yg akan kami lakukn mnurut saluran undang2, bagi mbantu mngatasi masalah #poligamiscam di Malaysia terutama dalam membela hak2 wanita yg tlh teraniaya.

9. Pihak kami mrngharapkn satu jalan penyelesaian dicari dan dibuat, bagi mngatasi ‘ketidakadilan’ yg terjadi akibat #poligamiscam, yg kbyknnya tlh mbawa nasib yg buruk bukan sahaja kpd wanita, tetapi juga kpd anak2, dan akhirnya dlm kbanyakan kes di bawah penilaian kami, #poligamiscam ini tlh berupaya mhancurkn seluruh institusi keluarga.

IKLAN

10. Pihak kami juga memaklumkn akan bjumpa dengan lain2 badan / individu yg relevan, selain JKSM, bagi mnyuarakan semua perkara di atas.

11. Akhir sekali, pihak kami ingin mengetahui, apakah tindakan dan hasil, oleh pihak JKSM, berkenaan isu pemalsuan dokumen serta sekatan dokumen oleh pendaftar mahkamah syariah, yg telah saya viralkan di fb, sehingga mendapat tindakbalas awal press release oleh JKSM pada 8/12/20 yang berjanji untuk mnyiasat kes viral tersebut.
.
Alhamdulillah, tepat jam 8.30 pagi tadi, seramai 10 orang dr team saya, dan 5 dari pihak JKSM yang di ketuai oleh YAA Dato' Dr. Setia Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie/Ketua Pengarah JKSM bersama YA Tuan Haji Nassir Abdul Aziz, Ketua Pendaftar JKSM, memulakan meeting bsama kami secara rasmi.

Alhamdulillah, pertemuan bdepan buat pertamakali, beliau yg sbelum ini,
tidak pernah saya dengar namanya, takpernah saya kenal raut wajahnya, tak pernah saya dengar suaranya, tapi hanya pabila tulisan fb saya viral dan pihaknya JKSM btindak bersuara, barulah saya mula mngenali siapa dirinya…Dan for the first time bermesyuarat bersamanya, amati dgn penuh khusyuk setiap bait kata yg keluar dr mulut sesusuk tubuh itu, seorang pemimpin ttinggi badan kehakiman syariah Malaysia, betapa kata2nya konsisten dgn tonasi suara yg rendah, tetapi penuh tegas, penuh tersusun, penuh bhemah, penuh ilmu, penuh fakta, penuh positif, penuh bersulam ayat2 Quran & Hadis.

Sungguh, mungkin ini kali pertama dlm hidup, saya bertemu dan mnyaksikan, sesaorang yg di dlm seluruh bicaranya, lebih separuh dr perkataan2 yg dituturkn,
adalah dengan memetik ayat2 Quran & Hadis serta terjemahannya. Lebih dr separuh ! MashaAllah.

Dan di dlm kes viral saya, ini kata2 & keputusan Dato Naim mewakili pihak JKSM :

مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ

Maksudnya: “Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Apabila dia tidak mampu, maka dengan lisannya. Dan apabila dia tidak mampu lagi, maka dengan hatinya. Sesungguhnya itu adalah selemah-lemah iman.” [Riwayat Muslim (78)]
Alhamdulillah, di seluruh ptemuan itu, Dato Naim bagi pihak JKSM telah bberapa kali mngucapkn tkasih kpd saya & team, di atas pjuangan ikhlas fardhu kifayah kami ini, dan beliau secara tbuka mnyatakan sokongan, dan mahu bkerjasama sepenuhnya, mngikut peraturan Allah, negara & moral, bagi bsama2 mbendung dan menghentikan #poligamiscam, yg sedang berleluasa di Msia.

IKLAN

Dan di akhir penutup majlis, sepertimana yg kami pinta di Objektif No 11,
Dato Naim telah meminta seorang pegawai JKSM untuk membentangkan secara terbuka dan terperinci, fail lapuran berbelas mukasurat, hasil siasatan oleh JKSM terhadap tulisan viral fb saya.

NGO Bongkar #POLIGAMISCAM, Wujud “Orang Dalam” Palsukan Alamat & Tandatangan Isteri Tua

NGO Bongkar #POLIGAMISCAM, Wujud “Orang Dalam” Palsukan Alamat & Tandatangan Isteri Tua

Rupa2nya pihak JKSM telah menghantar 2 officer untuk ke utara, bertemu & mngambil keterangan terus dr mangsa ( kawan saya ) & anaknya, serta mnyiasat setiap 7 pertuduhan yang telah saya tulis di Part 2 fb saya. Terlopong saya & team mendengar cara mereka turun padang mnyiasat, betapa bersungguh2 mereka menjadi detektif demi mencari bukti, bertemu bual orang ramai, masuk kampung keluar kampung dan akhirnya hasil siasatan diperolehi, apa yang saya tulis ternyata benar, alamat-alamat pemastautin dan alamat IC baru yang ditukar, adalah palsu.

Siasatan mereka juga, berjaya menemukan 2 individu yang dipercayai menjadi penggerak utama di dlm kerja memalsukn alamat yang diguna.
Sedih saya pabila mengetahui, salah seorang darinya mpunyai ptalian darah paling rapat, dgn bekas suami rakan saya. Dan satu perkara yang paling mbuat saya sgt terharu, juga bsyukur, di mesyuarat pagi tadi, saya akhirnya menerima serahan secara rasmi, sbg tuan fb yg mviralkn kisah ini, juga sbg wakil sahabat saya yg nun jauh di utara,
apabila Dato Naim sendiri yg mnyerahkn envelope putih btulis Urusan Seri Paduka Baginda, yang di dalamnya mengandungi ‘Dokumen Misteri’ yang saya tulis dalam Part 5,
yg cuba di halang beri oleh pendaftar mahkamah syariah tempohari.Akhirnya…!

Tkasih kpd Dato Naim & JKSM, Dokumen itu akhirnya telah berjaya diperolehi.
Alhamdulillah. Dan petang tadi, sebaik tiba di rumah, saya screenshot dah hantarkn kpd sahabat saya, untuk beliau mlihat sendiri dlm dokumen tersebut, ‘tandatangan nya’ yg tidak pernah dia tandatangani..!

Dan seperti yg telah dijangka,
TANDATANGAN TERSEBUT BUKAN OLEHNYA.
TANDATANGAN TERSEBUT ADALAH PALSU !!!

Begitulah berakhir peristiwa hari ini. Peristiwa yg sangat bermakna dan manis sekali, sebagai permulaan langkah sebuah perjuangan team saya, untuk membela nasib wanita2 teraniaya oleh #poligamiscam.

Sesungguhnya bak kata Dato Naim ; Perjuangan ini baru bermula.
Perjuangan ini masih jauh likunya. Kita tidak tahu akn berjaya atau tewaskah kita dlm menghadapi mereka-mereka yang sanggup melakukan apa sahaja demi melindungi perbuatan mereka. Namun kata Dato Naim, sesungguhnya Allah itu ada. Dan Allah bukan hanya menilai hasilnya, tetapi Allah akan mnilai setiap niat dan setiap usaha yang kita lakukan, dalam mcegah perkara yang mungkar.

Semoga redha dan izin Allah mngiringi perjuangan kami. Semoga doa sahabat2 semua mengiringi perjuangan ini. Tkasih kpd seluruh team saya, kita bjuang & bsahabat kerana Allah. Betapa sangat pelik, Allah temukan dan cantumkan hati-hati kita, untuk sama2 berjuang, walhal setiap kita, sebelum ini tidak pernah kenal one another..,!

Betapa Allah lah Yang Mengaturnya. Pasti ada sebab mengapa kita yg di pilihNya, hanya Dia Yang Maha Tahu..Tkasih dr hati saya, buat Dato Hj Naim & JKSM,
buat rakan2 pejuang aktivis masyarakat, kepada mangsa2 yg mpercayai kami, juga buat Tuan Muhamad Akmal Arif bin Shamsul Kahar (Akmal SK) daripada Tetuan Akmal Shamsul Kahar & Co.dan Tuan Ahmad Shaher bin Mohd Fuad daripada Zahid Ahmad & Associates. yang sanggup teguh berdiri bersama2, membantu kami pejuang2 wanita..

InshaAllah, mari teruskan perjuangan, kita benteras #poligamiscam, kita pastikan yang bersalah dan bersubahah menerima hukumannya.
#hapuskanpoligamiscam
#justiceformalaysianmuslimwomen

Sumber / gambar : PUAN MONA DIN

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI