Selepas empat dekad, Datuk Hussamuddin umum bersara sebagai Pengerusi, Penerbit Karangkraf. Bagi Hussamuddin inilah detik waktu paling sesuai untuk dia mengumumkan persaraannya.

Selepas empat dekad menerajui syarikat, pengasas Kumpulan Karangkraf (Karangkraf), Datuk Hussamuddin Yaacub mengumumkan persaraan sebagai Pengerusi dan Penerbit berkuat kuasa 1 November ini.

Dalam masa yang sama, turut mengumumkan peletakan jawatan berkuat kuasa pada tarikh yang sama ialah Timbalan Pengerusi, Datuk Muhammad Nasir Hamzah.

Selepas Empat Dekad, Datuk Hussamuddin Umum Bersara Sebagai Pengerusi, Penerbit Karangkraf
Kredit Foto : Sinar Harian

Selepas Empat Dekad

Susulan daripada peletakan jawatan tersebut, Hussamuddin dan Muhammad Nasir masing-masing akan berperanan sebagai Penasihat dan Penasihat Bersama syarikat.

Selepas Empat Dekad, Datuk Hussamuddin Umum Bersara Sebagai Pengerusi, Penerbit Karangkraf
Kredit Foto: Khairul Fahmi Ramli

Kedua-duanya juga akan melepaskan jawatan dalam Lembaga Pengarah dan syarikat akan melantik lima Ahli Lembaga yang baharu.

Datuk Hussamuddin Umum Bersara

Mereka adalah Firdaus Hussamuddin, Akmal Eirfan Mohamed Fauzi, Farah Hussamuddin, Azizi Fikry dan Izzat Izhar Muhammad Nasir.

Kekosongan yang ditinggalkan Hussamuddin akan diisi oleh Firdaus yang akan menggantikan beliau sebagai Pengerusi Kumpulan yang baharu.

Sebelum ini, Firdaus adalah Ketua Pegawai Eksekutif untuk Grup Buku Karangkraf Sdn Bhd.

IKLAN

Sebagai Pengerusi, Penerbit Karangkraf

Menurut Hussamuddin, sejak empat dekad lalu, Karangkraf telah berkembang dengan kukuh.

“Syarikat telah berjaya bertahan dalam gelombang digital yang melanda dunia sejak 2013 yang menggoncangkan banyak industri media terutama media cetak.

“Kini, saya rasa sudah tiba masanya untuk kami berundur dan menyerahkan baton kepada generasi yang lebih muda kerana generasi mereka boleh membawa syarikat ke tahap yang lebih tinggi,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Sehubungan dengan penyerahan itu, Kumpulan Karangkraf mengumumkan beberapa perubahan struktur dalam syarikat yang juga akan berkuat kuasa pada 1 November 2022.

IKLAN
Selepas Empat Dekad, Datuk Hussamuddin Umum Bersara Sebagai Pengerusi, Penerbit Karangkraf
Datuk Muhammad Nasir Hamzah.

Di peringkat kumpulan, Akmal Eirfan yang sebelum ini menggalas jawatan Ketua Pegawai Eksekutif untuk Ultimate Print Sdn Bhd akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif Kumpulan (Korporat, Kewangan dan Pengurusan Risiko).

Bagi tiga bahagian perniagaan utama kumpulan, Farah akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/Penerbit/Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Divisi Media yang merangkumi Sinar Harian, Sinar Daily dan semua aset media milik Karangkraf.

Beliau sebelum ini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Sinar Karangkraf Sdn Bhd.

Azizi yang sebelum ini merupakan Timbalan Ketua Pegawai Operasi Ultimate Print Sdn Bhd pula akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/CEO Bahagian Percetakan dan Pembuatan, yang merangkumi Ultimate Print Sdn Bhd dan Karangkraf Medicare Sdn Bhd.

IKLAN

Sementara itu, Firdaus juga akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/CEO/Penerbit Kumpulan Buku dan Penerbitan Al-Quran yang membabitkan Karya Bestari, Grup Buku Karangkraf dan anak syarikatnya.

Beliau akan dibantu oleh Izzat Izhar yang akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/Ketua Pegawai Operasi (COO) bahagian.

Karangkraf bermula pada tahun 1978, sebagai sebuah perniagaan penerbitan kecil di lot kedai dengan mencetak terbitan pertamanya iaitu Mingguan Kanak Kanak. Hari ini, syarikat tersebut telah berkembang menjadi salah satu penerbitan, percetakan dan gergasi media di negara ini.

STRUKTUR ORGANISASI
KUMPULAN KARANGKRAF
Pengerusi Kumpulan
Firdaus Hussamuddin (43 tahun)
Pengarah Eksekutif Kumpulan (Korporat, Kewangan, Pengurusan Risiko)
Akmal Eirfan Mohamed Fauzi (50 tahun)

GRUP MEDIA KARANGKRAF
Pengarah Eksekutif/Penerbit/CEO
Farah Hussamuddin (39 tahun)
ULTIMATE PRINT SDN BHD
Pengarah Eksekutif/CEO
Azizi Fikry (43 tahun)

GRUP BUKU KARANGKRAF
Pengarah Eksekutif/CEO/Penerbit
Firdaus Hussamuddin (43 tahun)
Pengarah Eksekutif/COO
Izzat Izhar Muhammad Nasir (34 tahun )

Sumber : Sinar Harian

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI