Semalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan dividen sebanyak 6.10 peratus bagi Simpanan Konvensional dan 5.65 peratus untuk Simpanan Syariah bagi tahun 2021.

Ia lebih tinggi berbanding 2020, yang mana dividen bagi Simpanan Konvensional sebanyak 5.20 peratus dan 4.90 peratus untuk Simpanan Syariah.

Jumlah pengagihan terkumpul bagi 2021 adalah RM56.72 bilion, iaitu RM50.45 bilion untuk Simpanan Konvensional dan RM6.27 bilion lagi untuk Simpanan Shariah seperti diumumkan oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Dalam pada itu, satu perkongsian dari pakar kewangan Islam, Dr. Zaharuddin Abd Rahman di fbnya memaklumkan khusus bagi umat Islam yang masih berada dalam simpanan Konvensional, sebanyak 69 peratus daripada dividen yang diterima perlu dibersihkan kepada mana-mana institusi baitulmal.

Ini kerana 69 peratus dividen yang diterima daripada simpanan Kovensional adalah datang daripada pelaburan yang tidak patuh Shariah. Permbersihan boleh dilakukan menggunakan wang lain yang dimiliki.

IKLAN

Contoh : Dividen 6.1 % dari jumlah caruman, katalah dividen bernilai RM 10,000 (dividen dari caruman) maka RM 6,900 perlu dibersihkan ke faqir miskin, Baitul Mal atau kegunaan kebajikan awam.Jika tak tahu nak bersih dan dermakan kemana, boleh pilih derma untuk permbersihan dari mana-mana projek ini https://myclaaz.com/app/charity/education_crowdfunding/

Ada dalil dan kenapa perlu perbersihan dalam harta tidak patuh Shariah.
https://mycourse.my/…/fiqh-muamalat-dan-isu-semasa…/

IKLAN

Berbeza dengan simpanan Shariah yang semua dividen adalah datang dari pelaburan patuh Shariah dan tiada pembersihan diperlukan.

Dalam pada itu, dirinya menjelaskan 84.5 % pencarum muslim masih dalam KWSP Konvensional berbanding bakinya sudah beralih ke Simpanan Shariah.

IKLAN

Bagi yang berada di Simpanan Shariah, tidak perlu bimbang dengan pembersihan harta ke institusi zakat ini kerana duit pelaburan Simpanan Shariah TIADA yang dilabur ke bank-bank Konvensional.

Dalam pada itu, menjawap mengapa pihak KWSP tidak secara automatik menukar Simpanan Shariah bagi pencarum muslim, Dr Zahiruddin menjelaskan perbezaan dividen begini menjadi salah satu sebab, mengapa KWSP tidak boleh sewenangnya secara automatik pindahkan semua pencarum muslim ke simpanan Shariah kerana KWSP tiada hak untuk bertindak dan paksa pencarum menurut undang-undang.

“Masa yang sama, ada ramai muslim di luar sana yang tidak endah halal haram. Kelak jika ditukar secara auto dan dilihatnya dividen konvensional lebih tinggi, dia memprotes dan ambil tindakan undang-undang ke atas KWSP.

Selain itu, KWSP juga hanya wakil bertindak bagi pihak pencarum maka perlukan mandat utk perubahan. Secara automatik TIDAK boleh. perlukan perlantikan melalui akad jelas secara online atau di kaunter,” katanya menjelaskan pertanyaan banyak pihak mengenai hal itu.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI