Apa saja perbuatan kita lakukan sama ada baik atau buruk, semuanya akan dicatit oleh Malaikat Raqib yang tugasnya mencatat perbuatan baik, sementara Malaikat Atid mencatat semua perbuatan buruk kita lakukan.

Allah SWT berfirman dalam Surah ar-Ra’d, ayat 11 yang bermaksud: “Bagi tiap-tiap seorang, ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya yang mengawas dan menjaganya (daripada sesuatu bahaya) dengan perintah Allah.

Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak sesiapa pun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya.”.

Di sebalik malaikat tak pernah tidur dari mencatat semua amal perbuatan kita dan kita disarankan memperbanyakkan amalan sebagai bekalan di akhirat nanti, ada juga yang terus bergelumang dengan dosa tanpa mahu berubah atau bertaubat kepada Allah SWT.

IKLAN

Tahukah, apabila kita sering bergelumang dengan dosa termasuk melakukan kemaksiatan pada mata, hati, tangan, kaki dan lain-lain anggota, ada tujuh kesan buruk akan berlaku dalam kehidupan kita. Dalam erti kata lain, Allah menarik tujuh nikmat di dunia ini jika kita tidak pernah bertaubat.

1. Hilangnya pengetahuan :- Hal pertama yang membawa kesan besar pada manusia ialah ilmu pengetahuan seseorang. Pengetahuan ibarat cahaya yang Allah masukkan ke dalam hati hamba-hamba-Nya yang bertakwa, sementara orang yang sering melakukan maksiat, cahaya ilmu pengetahuan itu akan terpadam.

2. Merasa jauh dari Allah :- Layakkah kita masih berkawan dengan seseorang yang kita sudah sakiti hatinya. Jika kita sakiti hati orang tersebut, dia pasti tidak menyukai anda dan tidak menganggap anda adalah kawan baiknya. Begitu jugalah gambaran hubungan seseorang dengan Allah. Jika sering melakukan maksiat bukannya kita lebih dekat dengan Allah, malah lebih dekat dengan syaitan.

IKLAN

3. Kehidupan jadi semakin sulit :- Hal selanjutnya adalah hidup menjadi sulit dan doa yang kita minta kepada Allah juga susah untuk dikabulkan. Ia satu kesan orang yang rajin melakukan maksiat.

4. Melemahkan tubuh :- Sebagai seorang mukmin, sumber kekuatan manusia itu adalah dari dalam hatinya. Oleh kerana itu, maksiat dan dosa dapat melemahkan tubuh seorang mukmin. Bahkan seorang yang rajin melakukan walau pun jiwa dan raganya kuat tapi kenyataannya, dirinya seorang yang lemah ketika menjalani ujian kehidupan.

IKLAN

5. Umur jadi pendek :- Seorang yang berbuat kebaikan akan dipermudah hidupnya kerana selalu diberkati. Sedangkan seseorang yang sering berbuat dosa dan maksiat tidak mendapat keberkatan dalam segala hal yang dia lakukan. Maksiat akan memendekkan umur seseorang sementara perbuatan baik akan dipanjangkan usianya dan keberkatan hidupnya.

6. Sentiasa rasa berdosa :- Melakukukan satu maksiat akan mengundang maksiat yang lainnya sehingga terasa berat bagi si hamba untuk meninggalkan maksiat dilakukannya. Namun jika seseorang sering berbuat dosa, lama-kelamaan dirinya akan merasakan dosa itu biasa baginya dan tidak ada apa-apa kesan di hatinya. Dia tidak lagi mempedulikan pandangan manusia dan tidak peduli dengan apa yang orang katakan tentangnya. Bahkan dia bangga dengan maksiat yang dilakukannya.

7. Hidup orang-orang berdosa menjadi tidak bererti :- Taat kepada Allah dilambangkan sebagai cahaya sedangkan maksiat adalah kegelapan. Orang yang sering melakukan maksiat, hatinya akan gelap. Jika kegelapan semakin banyak di hati, hatinya akan terus gelap. Bila kegelapan itu semakin pekat, maksiat akan akan menguasai dirinya dan lama-kelamaan akan merasa tidak bererti hidup di dunia ini. Sumber: Abort Islam

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI