Ruginya jika berada dalam bulan Ramadan ini tetapi tidak diisi dengan perkara bermanfaat.
Inilah peluang untuk kita mengumpul pahala berganda dengan melakukan pelbagai amalan ibadah.
Antara amalan lain yang boleh kita buat dalam bulan Ramadan ini yang paling mudah adalah berwuduk.
Ads
“Jangan sia-siakan Ramadan ini dengan tengok movie atau layan Korea Drama. Lebih baik kita fokuskan pada bulan Ramadan yang Allah anugerahkan.
“Jangan sia-saiakan dan antara amalan yang paling mudah adalah ambil wuduuk.
Ads
“Kalau ada masa free-free, dah tak boleh makan minum minum, biasa kita cuci tangan. Tetapi apa kata kita ambil air air sembahyang.
“Masuk dan arulah sambung buat kerja kita. Sesungguhnya Allah ampunkan dosa dan angkat darjat seseorang itu.
Ads
“Selain itu banyakkan berjalan kaki masjid, kalau ada surau di office kalau ada tempat solat jemaah, boleh join untuk sama-sama melakukan amalan berkenaan,” ujar Pendakwah Selebriti, PU Riz dalam Eksklusif Tazkirah Ramadan & Azan Live.
KASHOORGA: Jangan lupa ikuti secara Eksklusif Ramadan Kashoorga Tazkirah & Azan LIVE di platform Digital Facebook setiap hari sepanjang Ramadan ini.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Wanita dan kecantikan berpisah tiada. Sanggup berhabis wang untuk cantik. Iklan rawatan dan urutan badan, dan pelangsingan di spa memang sangat mengujakan Muslimah.
Kebanyakan jenama hebat spa-spa dikendalikan oleh ramai pekerja wanita bukan Islam. Bukan tak boleh bagi para Muslimah untuk dapatkan perkhidmatan urutan di sini tetapi kita harus utamakan hukum syarak.
Apakah hukum syarak yang digariskan untuk hal ini? Kita baca penjelasan ustaz Azhar Idrus terhadap pertanyaan yang rata-rata memang kaum wanita nak tahu, sebab ramai yang dah ke spa bukan Islam ini.
Adakah harus perempuan muslimah pergi ke pusat spa rawatan badan dan kecantikan di mana di pusat tersebut pekerjanya terdiri dari perempuan bukan Islam membuat mandian dan body massage iaitu urutan pada tubuh perempuan muslimah tersebut?
“Allah tidak menghalang kamu sekalian dari berbuat baik akan orang orang-orang kafir yang tidak memerangi kamu pada agama dan tidak mengeluarkan kamu sekalian dari tanah air kamu dan berlaku adil kepada mereka. Sungguhnya Allah kasih kepada orang-orang yang berbuat keadilan.” (Mumtahanah : 8)
Di dalam ayat ini Allah memberi izin bermuamalat dengan orang-orang kafir tetapi ada di sisi syarak batas-batasnya yang tidak boleh sama sekali orang Islam melanggar batas tersebut.
Di antara batas syarak yang wajib dijaga ialah perempuan muslimah tidak harus membuka auratnya di hadapan perempuan bukan Islam.
“Tidak halal bagi perempuan yang beriman bahawa membuka ia akan suatu daripada tubuhnya di hadapan perempuan kafir melainkan bahawa adalah perempuan kafir itu ialah hambanya. Yang demikian itu ialah kerana firman Allah dalam surah An-Nur ayat ke 31 artinya atau di hadapan hamba perempuan mereka.”
“Khalifah Umar r.a. telah menulis kepada Abi Ubaidah bin Al-Jarrah bahawasanya telah sampai berita kepada aku sungguhnya perempuan kafir zhimmi telah masuk ke tempat mandi awam yang ada perempuan muslimah maka hendaklah menegah yang demikian itu dari berlaku kerana sesungguhnya tiada boleh perempuan kafir melihat tubuh badan perempuan muslimah.”
Berkata Ibnu Abbas r.a. :
لايحلللمسلمةأنتراهايهوديةأونصرانيةلئلاتصفهالزوجها
“Tiada halal bagi perempuan muslimah bahawa dilihat akan tubuhnya oleh perempuan yahudi dan nasrani supaya tidak dapat dia ceritakan sifat tubuhnya bagi suaminya.”
“Mana-mana perempuan yang masuk ia ke tempat mandi awam tanpa uzur bertujuan memutihkan wajahnya maka Allah akan menghitamkan wajahnya pada hari putih segala wajah di hari kiamat.”
Harus Ketika Darurah
Akan tetapi pada ketika darurah seperti berubat dengan pengamal perubatan perempuan bukan Islam yang memerlukan dibuka auratnya pada ketika tiada pengamal perubatan perempuan Muslimah atau lelaki Muslim nescaya diharuskan yang demikian itu.
Dan darurah itu hanya berlaku kerana menyelamatkan nyawa atau menyelamatkan anggota badan. Ada pun kerana menambah kecantikkan atau merawat sakit yang tidak merbahaya nescaya tidak dibolehkan. Carilah spa rawatan milik Muslim.
Kesimpulannya apabila diketahui tidak harus perempuan muslimah membuka auratnya di hadapan perempuan bukan Islam untuk diurut badannya itu hendaklah pergi ia ke tempat yang dikendalikan oleh perempuan muslimah yang banyak kedapatan sekarang ini.
Muamalah dengan orang bukan Islam adalah dibolehkan tetapi bukan sebebas-bebasnya yakni hendaklah mematuhi peraturan syarak yang telah ditetapkan.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Menjadi tanggungjawab kita terutama yang mempunyai siptom wabak virus COVID-19 ini untuk menjalani tempoh kuarantin selama 14 hari.
Ini adalah bagi memutuskan rantaian jaringan virus yang sangat merbahaya ini. Terutama bagi mereka yang mempunyai kontak rapat dengan mereka yang telah dijangkiti virus ini.
Seperti perkongsian wanita ini Nur Zuhaini Mohd Fisah di laman sosial Facebook yang telah menjalani proses 14 hari kuarantin oleh kerana dirinya mempunyai kontak rapat dengan ijtimak tabligh sebelum ini.
Menurutnya dia secara sukarela menjalani saringan kesihatan di hospital dan secara sukarela kuarantin diri walaupun tidak ada simptom COVID-19 ini.
Dan siapa sangka dengan izin Allah juga selepas 14 hari dirinya masih kekal sihat. Dia turut meletakkan 80 peratus tawakal dan 20 peratus usaha.
Dan menurutnya ini yang dilakukan sepanjang tempoh 14 hari kuarantin ini. Dia menjaga solat lima waktu dan turut menyempurnakan solat sunat.
Bukan itu sahaja, wanita ini turut membaca Yasin setiap malam dan memastikan dirinya sentiasa berada dalam keadaan berwuduk.
Ayh, ikuti perkongsiannya yang sangat berguna dan boleh dijadikan panduan.
Alhamdulillah…14hri sya menjalani proses kuarantinkn diri disebabkan sya mempunyai kontak rapat dgn jemaah ijtimak tabligh (Sukarela sya ke hosp utk check dan sukarela sya kuarantinkn diri even sya tak ada sintom2 covid19). Semuanya msih dalam keadaan baik dgn izin Allah s.w.t.. Dalam msa 14hri apa yg sya lakukan utk pastikan sya kekal sihat? Letakkan tawakkal 80%, usaha 20%..
Dlm usaha 20% apa yg sya lakukan? Sya berkgsi bukn krna apa.. Tpi sya doakan moga blh mberi manfaat kpda org lain dgn izin Allah s.w.t..Mudah2han kita semua trus dbri kesihatan yg baik..InsyaAllah..
1)Set dalam hati dan minda kita sihat. Jgn beri sedikit pun ruang utk rsa takut msuk dalam diri kita. Jalani kehidupan mcm biasa. Pegang pda hati, Allah s.w.t ada utk melindungi. Elakkan juga stress tentang apa2 sekalipun. Kalau tak stress imunisasi kita akan lebih kuat, banyakkan usaha utk tenangkan diri walau kita mungkin berdepan dgn karenah anak2 sekalipun 2) Jga solat+Solat sunnat 3) Sentiasa berwudhuk- xkisah time bila kita rsa nk berwudhuk. Kalau 10x kita berwudhuk maknanya 10x kita dh sucikan diri kita. 4) Baca yassin setiap mlm, smpi ayat “Salamun Khaulam mirrabbirrahim…” ulang 21x, niatkan dlm hti utk Allah swt lindung dri sgla musibah 5) Selepas solat Baca alfatihah sekali, ayat kursi 3x, surah alfill 3x.(Amalkan juga sebelum tido dan klu ada anak kecil, hembuskan pda anak dri kepala hgga kaki)-Bila2 msa bca lebih baik 6) Bca bismillah 5 xkira msa, bca jgk 11x selepas solat 7) Keluar rumah bila perlu shja, sebelum keluar bca Bismillahitawakkalualallah 3x, baca alfatihah 1x dan ayat kursi 3x.. Niat Allah s.w.t lindung dri segla bhya. 8) Bila keluar beli brg disupermarket elak belek2 brg, sya hny tuju tmpt brg yg sya nak ambil, ambil brg, byar dan trus balik-Kalau terpksa sangat2 ja baru saya keluar. Ini bukan masa utk kita berseronok. 9) Balik kena trus mandi. Jgn pegang anak2, jgn pegang sesiapa. Bersihkan diri dahulu. Pakaian dri baju stokin semuanya, sya akan basuh. Sya bsuh jgk semua brg yg sya beli. Plastik bag xsmpn. Trus buang. 10) Gunakan hand sanitizer bila diluar rumah 11) Jaga jarak ketika diluar walaupun kita memakai mask 12) Cuci tgan sekerap mgkin, jga kebersihan diri 13) Minum air garam sebelum tido. Baca istighfar 3x, selawat 3x, niatkan dlm hti diberi kesihatan yg baik(Sya guna garam yg warna perang, beli seketul, blik pecahkan jdik bjik kecik2, mbek 3bji msukn dlm air bersih sepruh gelas dan minum)-Garam biasa pun boleh. 14) Bacalah berulang kali DOA ini, “Allahumma Jurni Fimusibati Waakhlifli Khoirun Minha”… Moga Allah s.w.t mnggantikan segala musibah ini dgn sesuatu yg lebih baik.
Apa pun, apa shja yg kita buat niatkan kerna Allah s.w.t.. Niatkan nak sihat utk kekal beribadat kpda Allah s.w.t… Nak sihat utk jaga anak2.. nak sihat utk mudah keluar cri rezeki yg halal. Mudah2han dgn izin Allah s.w.t kita selmt semuanya.InsyaAllah.aamiin.. #Sya hnya berkgsi.. Hak Allah s.w.t utk mberi kita sakit dan hak Allah s.w.t jgk nk bgi kita sihat. Apa pun, berbalik pda Allah s.w.t adalah sebaik2 jln yg kita ada..
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
‘Tetamu datang bawa rezeki, pesan ayah hidanglah makanan. Jangan ditanya dah makan ke belum? Sesekali tetamu datang bertandang, usahakan sesuatu untuk dihidangkan untuk tetamu.
Meraikan tetamu yang datang ke rumah, besar pahalanya. Layanilah mengikut kemampuan kita. Jika tetamu datang tengahari jamulah nasi, kalau petang hidanglah mengikut kesesuaian.
Insyalah setiap tetamu yang datang membawa rezeki. Ikuti perkongsian Amelia Thamby Husin ini dan fahami apa yang disampaikan:
Setiap tiga ke empat bulan sekali, kami akan meminta tolong Zaki yang punya kedai gunting rambut di Melaka untuk datang ke rumah kami.
Bukan hendak mendapatkan layanan VIP sangat pun , sebenarnya ini adalah kami mempunyai seorang anak Autism yang bernama Ahmad.
Pada mulanya , kami pernah ke Barber Zaki yang terletak di Cheng, Melaka tapi ia mengundang tidak keselesaan buat pelanggan lain apabila Ahmad stres, mengamuk, melalak dan sebagainya.
Jalan yang terbaik , kami minta jasa baik Zaki yang juga menantu kepada Haji Salim Tuan Guru Al Quran kami, untuk datang ke rumah.
“Darling, Zaki datang potong rambut Ahmad, ahad ni, i sudah buatkan appointment.’ Kata suamiku.
“Pukul berapa?’ Soal ku.
“I janji jam 11 pagi Insyallah,’ suami ku menjawab.
Aku menganggukkan kepala ku .
Kenapa penting untuk aku tahu waktunya ?
Salah satu sebab adalah untuk memasak buat tetamu yang datang ke rumah ku .
Zaki sudah berkali-kali datang ke rumah kami memberikan perkhidmatan ke rumah. Pernah sekali dia datang bersama ayahnya.
Kali ini, dia datang bersama sama isteri dan anak-anaknya. Selesai menggunting rambut ketiga-tiga anak kami, ia mengambil masa sehingga jam 1 tengahari.
“Zaki, Suhaila, makan dulu… Sudah waktu tengahari, aku mempelawa mereka.
Aku yang cuma memasak Kari Ikan Jenahak, agak pedas buat anak-anak, segera meminta Ira menggoreng ikan tenggiri.
“Ala kak , siap makan pulak kak,’ kata Suhaili.
‘Makan dik, dah waktu tengahari memang waktu makan. Itu ada ikan goreng, bagi anak anak ko makan, ada kicap jugak tu. Telur dadar pun ada, laju sahaja aku menuturkannya…
Baik kak, terima kasih…
Zaki yang sudah duduk bersama suami ku , sudah terus mula menikmati hidangan yang tersedia dan Suhaili mengambil nasi dan segera disuap anak-anaknya .
Allah Allah Allah
Ini adalah salah satu yang arwah ayah aku ajarkan dan tinggalkan buat ku .
Jika tetamu itu datang di waktu pagi, hidangkan sarapan pagi. Jika tetamu datang waktu tengahari, hidangkan nasi.
Makan bersama-sama kita sekali, jika waktu itu memang waktu makan malam, hidangkan nasi juga.
Ayah yang banyak mendidik aku, cara melayan tetamu dan tetamu ini hadir semuanya ke rumah peninggalan arwah ayah ku.
Nabi Muhammad SAW bersabda , “Sesungguhnya orang terbaik di antara kalian adalah orang yang memberi makan.” – (HR. Thabrani)
Seorang laki-laki bertanya kepada Nabi Muhammad SAW,
“Perbuatan apa yang terbaik di dalam Islam?”
Nabi saw menjawab, “Kamu memberi makan kepada orang lain.”
(HR. Bukhari dan Muslim)
Nabi Muhammad saw bersabda,
“Barangsiapa yang memberi makan kepada seorang mukmin hingga membuatnya kenyang dari rasa lapar, maka Allah akan memasukkannya ke dalam salah satu pintu surga yang tidak dimasuki oleh orang lain.”
(HR. Thabrani).