Diam tak diam tinggal tak sampai dua minggu lagi untu kita menyambut Syawal. Walaupun tidak balik kampung untuk menyambut hari raya, tetapi masih boleh merayakannya bersama jiran tetapi tidak sampai 20 orang bilangannya.

Jadi apa kata anda sediakan biskut raya yang dibuat sendiri. Perkongsian di laman sosial Facebook oleh Zunnur Afiqah memberi resipi membuat Tart Cadburry.

Biasanya menggunakan inti jem nenas, tetapi resipi ini menggantikannya dengan kepingan coklat Cadburry. Pastinya bukan saja disukai kita tetapi juga kanak-kanak.

TART CADBURY 

Hi semua .. mummy ustaz baby here .. Sementara bersahur and rehatkan badan baru selesai buat biskut ..

saja nak gembirakan hati sendiri sebab kenangkan x dapat balik raya so nak share resepi tart  .. try la buat sesiapa yang tengah riki2 nak buat biskut raya apa tahun ni ..

250g butter
2 sudu besar gula ising
1 tutup esen vanila
pewarna
1 biji kuning telur
2 sudu besar tepung jagung
400g tepung

Cara2 dkt gmba .. Check it out ~

*dalam gamba ni mummy ustaz baby buat 3 adunan sekali gus ..

selamat mencuba semua

1) arwah mak dulu2 kalau nak buat biskut dia akan jemur tepung bawah cahaya matahari .. saya goreng atas dapur ja .. api kecik ja nanti tepung hangus . Dah goreng biarkan dia rehat dulu

*tepung jenama apa2 .. cap ros ke sauh ke. Ok ja tapi mostly guna cap ros kalau buat biskut tapi dalam gmba ni guna cap sauh

IKLAN

2) Dalam besen lain masukan 250 g butter ( mummy guna margerine cap pelangi ) n 2 sudu besar gula ising .. kalau Nk rasa manis letak la 3 sudu besar .. gaul rata

3) tadaaaaa.. masukkan esen vanila n pewarna .. harini mummy ustaz baby buat tart warna purple .. kalau nak tart cadbury ada rasa Red velvet ke , blueberry ke boleh letak sekali time ni ya .. letak 1 tutup juga

4) masukkan sebiji kuning telur dan kacau rata

* di ingatkan dalam gamba ni mummy ustaz baby buat untuk 3 adunan sekali gus .. tu ada 3 kuning telur

5) masukkan 2 sudu tepung jagung

6) masukkan 400 tepung tadi .. ayak kan tepung.. masuk sikit2

7) sebatikan adunan sampai jadi mcm ni .. sampai x melekat kat tangan

* adunan akan melekat sikit2 kt tangan ja .. jgn gelabah takut x jadi ..

8) tinggalkan sikit adunan dalam besen n selebihnya masukkan dalam plastik untuk nak elakkan adunan keras kena angin

9) piping mcm biasa .. In shaa Allah kalau ikut sukatan betul senang ja nak piping .. tak keras pun

* kalau keluarkan dari dalam plastik tadi dia mcm keras sikit dari waktu nak masukkkan dalam plastik tadi , uli semula , nanti akan jadi lembut balik

10) letak cadbury flipkan mcm ni ja

11) potong kan dia ., mummy guna blender punya pengacau tu ja

12) tadaaaaaaaa!!! Dh siap piping n letak cadbury ..

13) letak ap2 atas tart tadi .. suka hati nak letak badam ke , choc rice ke.. ikut selera masing2 .. bakar dalam oven 165 c / 15 minit @ mengikut kesesuaian oven masing2 .. oven mummy ustaz baby kecik ja .. boleh masuk loyang 10 inchi