Perkahwinan adalah salah satu sunnah Rasulullah SAW. Namun bagi mereka yang ingin mendirikan mahligai dalam usia muda ia bukanlah semudah yang disangka. Anda perlu bersedia dari segi mental dan juga fizikal. Perkahwinan bukanlah satu mainan dan ianya tidak boleh dipandang remeh.

Dapatkan pandangan serta nasihat daripada orang yang lebih tua. Dan apabila sudah bersedia, tunjukkan kesungguhan dan kemampuan memikul tanggungjawab sebagai suami isteri serta sebagai ibu bapa di usia muda. Nyatakan anda mampu membina rumahtangga yang bahagia.

Jika anda benar-benar berhasrat untuk berkahwin dalam usia muda, ada beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian:

NIAT YANG BETUL

Betulkan niat anda bahawa tujuan anda ingin berkahwin di usia muda bukanlah nafsu semata-mata tetapi kerana ingin mencari keredhaan dari Allah. Disamping dapat mengelakkan terjadinya perkara-perkara yang dilarang oleh Allah antara anda dengan pasangan anda. Insyallah segala urusan anda akan dipermudahkan-Nya kelak.

PENTING DAPATKAN RESTU KELUARGA

Paling penting, perkahwinan itu mesti mendapat keizinan dan restu daripada ibu ayah, barulah perkahwinan itu berkat dan berpanjangan.

ADA PENDAPATAN UNTUK MENYARA PASANGAN

Pastikan anda mempunyai pendapatan yang stabil terutamanya kepada lelaki yang akan menjadi ketua keluarga sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Bagi yang masih belajar, anda boleh mencari kerja sambilan di samping tidak mengabaikan pelajaran anda. Banyak kerja-kerja sambilan yang memberikan pendapatan yang lumayan di luar sana. Dan jangan lupa nyatakan kepada keluarga anda dan keluarga sebelah si dia dari mana datangnya sumber pendapatan anda.

Buat Yang Bercita-cita Nak Kahwin Muda, Hadam 15 Perkara Penting Ini

SALING BANTU MEMBANTU

IKLAN

Setiap pasangan yang berkahwin tidak kira yang muda atau dewasa, kena ada sikap bantu membantu dalam menguruskan rumah tangga.

PERANCANGAN KELUARGA

Jika belum bersedia mendapat anak awal, buat perancangan keluarga. Sebaliknya jika tidak, perlu persiapkan mental dan fizikal untuk menerima kehadiran orang baru

Sebenarnya daripada satu sudut, berkahwin dalam usia yang muda ada juga baiknya. Perkahwinan menjadikan seseorang itu lebih matang dalam menjalani kehidupan.

Ini antara keberkatan berkahwin dalam usia muda.

MEMELIHARA PANDANGAN
Perkahwinan dalam usia yang muda mampu mengawal pandangan dan seterusnya mengawal nafsu. Secara tidak langsung ia mampu mengelakkan berlakunya perkara-perkara negatif dan di luar kawalan.

Buat Yang Bercita-cita Nak Kahwin Muda, Hadam 15 Perkara Penting Ini

IKLAN

LEBIH MENIKMATI ALAM PERKAHWINAN
Berkahwin dalam usia yang muda menjadikan pasangan suami isteri lebih menikmati hubungan suami isteri. Selain itu, rahim seorang wanita muda masih sangat kuat dan subur sehingga mampu menghasilkan keturunan yang berkualiti.

MENYUBURKAN HUBUNGAN ROMANTIS
Perkahwinan merupakan bukti cinta sejati dan menjadi lambang dari keromantisan.

Rasulullah SAW bersabda, “Tidak ada romantisme yang lebih indah bagi dua orang yang saling mencintai selain menikah.” [Ibnu Majah, Ibnu Abi Syaibah, Baihaqi dan dishahihkah oleh Albani].

LEBIH BAHAGIA
Berkahwin dalam usia muda juga adalah untuk mencari puncak kehidupan yang lebih bahagia menurut Islam.

Allah SWT berfirman, “Di antara tanda-tanda kekuasaanNya adalah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Ia menjadikan rasa kasih dan sayang di antara kalian. Sungguh pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.” [ar-Rum : 21].

BERJAYA DALAM USIA MUDA
Allah SWT juga akan memberikan limpahan rezeki pada pasangan yang telah berkahwin.

IKLAN

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha mengetahui.” [Q.S : An-nur : 23].

BANYAK WAKTU UNTUK MENGURUSKAN ANAK-ANAK
Keuntungan yang boleh didapati jika berkahwin dalam usia yang muda ialah kesempatan mendidik anak-anak dengan baik. Ketika usia masih muda, fikiran masih fresh dan tubuh pun masih bertenaga.

MENIKIMATI MASA TUA DENGAN ANAK-ANAK
Berpeluang menikmati hari tua dengan anak-anak yang sudah berganjak dewasa.  Ini tentunya berbeza jika anda berkahwin antara umur 40 tahun dan ke atas sebab masih harus bekerja dengan giat untuk membiayai segala keperluan anak-anak yang masih kecil.

MATANG DARI SEGI EMOSI
Lebih mendewasakan pasangan dan menjadi cara untuk mengendalikan emosi menurut Islam. Ia mengajar anda untuk mengawal emosi yang dipengaruhi juga dengan keperluan batin yang dipenuhi daripada pasangan masing-masing.

Buat Yang Bercita-cita Nak Kahwin Muda, Hadam 15 Perkara Penting Ini

STAMINA TUBUH
Ketika usia masih muda, masing-masing punya stamina tubuh yang tinggi. Faktor ini menjadi perkara penting  untuk memperoleh hubungan suami isteri yang terbaik sekali gus memperoleh keturunan sebanyak banyaknya dalam Islam.

MENJAUHKAN DIRI DARI ZINA
Perkara utama daripada sebuah perkahwinan ialah menyalurkan hawa nafsu  mengikut saluran yang betul. Fitrah seorang lelaki dan wanita untuk hidup berpasangan. Untuk menghindari perbuatan zina maka digalakkan untuk berkahwin dalam usia yang muda.

Ingatlah wahai anak-anak muda, perkahwinan adalah satu perkara yang serius. Oleh itu, janganlah cepat membuat keputusan secara terburu-buru. Muhasabah diri dan tanyalah kepada diri sendiri adakah aku betul-betul sudah bersedia? Semoga segala urusan anda dipermudahkan oleh-Nya.

VIDEO KASHOORGA:

https://www.youtube.com/watch?v=AeXpOq4itHA&fbclid=IwAR1gp0xpG-AX7IGPu4lx8m46x0vjKbVCVZGGMR_pQfIl96_BlvJA7b_ANW4

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI