‘Content prank adalah penyakit bodoh umat akhir zaman.’ Sepatutnya orang mukmin jauhi perkara sia-sia. Video tekup kek adalah dibayar dan ianya adalah lakonan semata-mata.

Allahuakbar begitu sekali orang kita sanggup buat content hingga tak boleh bezakan antara yang baik atau buruk. Terikut-ikut sangat, hendak tiru budaya luar sampai hilang adab dan tatasusila.

Tak kiralah alasan apa sekalipun, bergurau waima eksperimen sosial tak sepatutnya melakukan perkara-perkara melampaui batas.

Artikel Berkaitan

Maruah Wanita, Syariat Allah Bukan Isu Main-Main, Budaya Prank Tarik Tudung Terima Kecaman Ramai

Content Prank

Beberapa hari lalu, viral sebuah video seorang lelaki yang menekup muka seorang ibu kepada anak OKU ke atas sebiji kek dengan tujuan untuk menguji kesabaran wanta tersebut.

Video tersebut mendapat kecaman warganet kerana menganggap tindakan lelaki tersebut sangat biadap. Malah, video yang tular ini turut mendapat perhatian, Ustaz Khairul Anuar Basri, dan dia turut mengecam tindakan pemuda tersebut. Katanya,

Adalah Penyakit Bodoh

Pertama kali tengok video makcik kena prank, terus hati saya cakap; yang sebenarnya kita yang kena prank. Tak lama kemudian, betullah ada cerita di sebalik video yang viral tersebut. Memang sungguh kita yang kena prank dengan makcik tu. Begitulah tololnya masyarakat kita hari ini.

@daing.ellando SITUASI SEBENAR & PERMOHONAN MAAF🥹 #ehhdaing #daingellando #ellando #aeonrajaviral #rajaviral ♬ Instrumen Piano Sedih – kucing tetangga

Salah satu sifat mukmin yang berjaya sebagaimana yang disebut dalam Al-Quran ialah menjauhi perbuatan sia-sia.

Mukmin yang masih buat benda sia-sia ialah mukmin yang gagal. Prank ialah perbuatan bodoh lagi sia-sia. Orang Islam yang terlibat dengan prank adalah orang Islam yang gagal.

IKLAN

Umat Akhir Zaman

Nilai jenis apa yang kita mahu ajar anak-anak kita dengan prank orang lain sebegitu?

Anak-anak yang tak berdosa, fikiran masih mentah, bila tengok benda macam ini, terus fikir prank ini baik untuk diamalkan.

Kita takkan pernah terfikir kanak-kanak boleh buat prank yang boleh mengakibatkan kecederaan teruk atau kematian!

Sepatutnya Orang Mukmin

Dalam masa yang sama, menerusi posting yan g sama, seorang warganet yang dikenali dengan nama, Mizan CTV, turut melontarkan pandan gannya. Jelasnya, content Prank’ adalah penyakit bodoh yang melanda umat akhir zaman.

1 – Harap kerajaan boleh kuat kuasakan undang-undan g mengharamkan terus content-content prank.

2 – Kalau nak buat content prank, buat dengan kawan-kawan, kenalan sendiri sahaja. Jangan libatkan orang yang tak dikenali.

3 – Kalau nampak content prank dibuat oleh mana-mana creator terutama yang tidak beretika macam ini. Terus buat report di media sosial tersebut supaya channel/akaun mereka ditutup.

IKLAN

4 – Semua orang perlu ambil peranan supaya tiada lagi content creator yang tak beretika dan pupus terus content-content prank.

5 – Prank bukan budaya kita dan boleh jadi haram kerana menyusahkan orang, menyakiti orang lain dan membuatkan orang ramai salah sangka serta menimbulkan permusuhan.

6 – Jika mahu ‘bergurau’ jaga batas-batas gurauan, jangan sampai menyakiti orang lain sama ada dalam bentuk fizikal atau mental.

Jauhi Perkara Sia-Sia

Golongan manusia yang kurang ilmu lebih mulia dari golongan manusia yang berilmu, tetapi tiada adab…hilang akal waras manusia disebabkan terpengaruh dengan budaya prank yang disebarkan seluruh dunia melalui media sosial.

Otak sudah kena brainwash hingga jadi dungu-sedungunya hingga tak sedar atau nampak lagi kebodohan diri.

Kesimpulannya, adab susila dan rasa hormat sesama insan sudah semakin pudar dan terhakis kerana semakin dunia ini maju, menuntut ilmu hingga ke menara gading, semakin terdedah umat manusia dengan media sosial yang melalaikan.

IKLAN

Hilang Adab

Seterusnya menjadi hamba sistem serta teknologi dunia yang semuanya berada di hujung jari..semakin hilang jati diri, adab susila dan perasaan hormat menghormati hingga sanggup mengaibkan dan menyusahkn hidup orang lain.

Hilang adab dan rasa hormat sesama insan adalah tanda atau bukti semakin hilangnya iman di dalam diri. Sesungguhnya, agenda merosakkan iman dan memesongkan akidah umat akhir zaman semakin hari semakin berjaya dilaksanakan.

Semoga Allah memberikan hidayah dan melindungi kita semua daripada terus sesat dan terjerumus ke lembah hina.

Baca Di Sini

Suami Prank Beri Gelang “Pin Emas” & Isteri Ketawa Senang Hati Terima, Tanpa Sangka Peminat Hadiahkan Emas Betul

Kashoorga: Inilah prank yang membawa kepada kesan negatif, walaupun ianya lakonan dan dirancang, pemuda ini tetap dikecam.

Sumber : Ustaz Khairul Anuar Basri

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI