Cabaran wanita yang berhijab di luar negara memang tidak dapat dinafikan. Secara asasnya, tudung merupakan satu helaian kain tetapi bagi seorang wanita Islam, ia mempunyai makna yang besar daripada sekadar helaian kain.

Hijab merupakan pelengkap pakaian wanita Islam yang dituntut dalam ajaran untuk menutup aurat dan sejak sekian lama ia menjadi sebahagian daripada gaya hidup. Walau bagaimanapun apabila tinggal di luar negara yang tidak ramai atau tiada penganut agama Islam tentunya ia agak mencabar.

Seperti yang dikongsikan oleh seorang wanita, Adi Sakinah Omar atau lebih dikenali sebagai Kina Omar, cabaran wanita berhijab sepertinya yang tinggal di luar negara bukanlah semudah A,B,C.

Kina Omar merupakan pengasas Jeju Muslim Travel. Dia tinggal di Pulau Jeju sejak 2014 hingga kini daripada masih bujang, berkahwin dan kini mempunyai seorang cahaya mata.

 

View this post on Instagram

Tudung. Selama beberapa tahun kina menetap di Korea, dan sebelum ni di UK, penerimaan orang tempatan di dua negara ini terhadap 'tudung' sgt berbeza dengan penerimaan kita di Malaysia. Terdapat pelbagai reaksi, ada yg positif, ada yg negatif. Suatu hari waktu di sekolah di Scotland dulu.. kina tengah berjalan untuk ke kelas. Tiba2 sekumpulan pelajar perempuan matsaleh datang dari belakang dan tarik tudung kina sambil mereka gelak2. Kina pandang mereka dan kata "stop pulling my scarf" dan teruskan berjalan. Mereka tarik lagi, dan kina cakap benda yang sama, tp mereka masih tarik lagi. Kina hilang sabar dan kina tarik rambut budak perempuan tu (ganas kan?). Kemudian berlaku aksi tolak menolak sampai la cikgu datang dan kami dipanggil ke bilik guru disiplin. Budak perempuan tu akhirnya dikenakan tindakan. Waktu tu kina 15 tahun (sbb tu ganas). Sebenarnya bukan sekali tu je tudung ditarik di sekolah, tapi banyak kali. Tapi yang ni paling jelas dalam memori sebab ada adegan tarik rambut & tolak2 ?. – Di Korea lain pula ceritanya, alhamdulillah setakat ni takda orang tarik tudung kina. Tp ramai pula orang Korea yang cakap "cantik pakai tutup kepala mcm ni, sopan", "bagusnya tutup mcm ni, rambut tak rosak" tapi ramai juga yg tanya "kenapa pakai tudung? Kat sini orang Malaysia lain takda, mereka taktahu pun kalau you tak pakai tudung" dan waktu musim panas tahun lepas ada yang nampak kina bertudung dan mereka kata "Tak panas ke? Tak payah la pakai tudung" dan ada juga yang bertanya "apa yang kat atas kepala tu? Kenapa tutup kepala?" Dan banyak lagi soalan pelik2. Kina langsung takda perasaan marah bila mereka cakap macam ni sebab pada kina mereka tak tahu apa2 tentang Islam. Bila orang tanya macam ni kina akan jawab baik2 je, " Kain atas kepala sy ni dipanggil hijab. Dalam Islam org perempuan wajib tutup seluruh tubuh kecuali muka & tapak tangan, so tak kisah saya di mana2 pun, musim panas atau sejuk, sy kena ikut apa yg disuruh dalam Islam" – Ini baru pasal tudung, belum lagi pasal puasa, makanan halal, solat dan banyak lagi yg kadang2 kina sendiri susah nak jawab. Sesiapa ada pengalaman menarik bila pakai tudung di luar negara? Boleh kongsi cerita dgn kina?

A post shared by Adi Sakinah Omar (@kina.omar) on

Selama beberapa tahun kina menetap di Korea, dan sebelum ni di UK, penerimaan orang tempatan di dua negara ini terhadap ‘tudung’ sgt berbeza dengan penerimaan kita di Malaysia. Terdapat pelbagai reaksi, ada yg positif, ada yg negatif.

Suatu hari waktu di sekolah di Scotland dulu.. kina tengah berjalan untuk ke kelas. Tiba2 sekumpulan pelajar perempuan matsaleh datang dari belakang dan tarik tudung kina sambil mereka gelak2. Kina pandang mereka dan kata “stop pulling my scarf” dan teruskan berjalan. Mereka tarik lagi, dan kina cakap benda yang sama, tp mereka masih tarik lagi.

 

IKLAN

Kina hilang sabar dan kina tarik rambut budak perempuan tu (ganas kan?). Kemudian berlaku aksi tolak menolak sampai la cikgu datang dan kami dipanggil ke bilik guru disiplin. Budak perempuan tu akhirnya dikenakan tindakan. Waktu tu kina 15 tahun (sbb tu ganas). Sebenarnya bukan sekali tu je tudung ditarik di sekolah, tapi banyak kali. Tapi yang ni paling jelas dalam memori sebab ada adegan tarik rambut & tolak2 ?.

Di Korea lain pula ceritanya, alhamdulillah setakat ni takda orang tarik tudung kina. Tp ramai pula orang Korea yang cakap “cantik pakai tutup kepala mcm ni, sopan”, “bagusnya tutup mcm ni, rambut tak rosak” tapi ramai juga yg tanya “kenapa pakai tudung? Kat sini orang Malaysia lain takda, mereka tak tahu pun kalau you tak pakai tudung” dan waktu musim panas tahun lepas ada yang nampak kina bertudung dan mereka kata “Tak panas ke? Tak payah la pakai tudung” dan ada juga yang bertanya “apa yang kat atas kepala tu? Kenapa tutup kepala?” Dan banyak lagi soalan pelik2.

 

IKLAN

Kina langsung takda perasaan marah bila mereka cakap macam ni sebab pada kina mereka tak tahu apa2 tentang Islam. Bila orang tanya macam ni kina akan jawab baik2 je, ” Kain atas kepala sy ni dipanggil hijab. Dalam Islam org perempuan wajib tutup seluruh tubuh kecuali muka & tapak tangan, so tak kisah saya di mana2 pun, musim panas atau sejuk, sy kena ikut apa yg disuruh dalam Islam”

View this post on Instagram

4 tahun lepas kina datang Jeju sorang2, semuanya kina buat sorang2, makan sorang2, handle @jejumuslimtravel sorang2, belajar sorang2, pergi mana2 pun sendiri. Lepas 2 tahun di Jeju kina berkahwin & suami @muhdsyafiq.idris pula datang tinggal sama2 di Jeju, mula2 janggal juga sbb kina dah terbiasa sendiri, tp lama2 rasa seronok sebab akhirnya kina dah ada teman yg boleh buat semua benda sama2. Contohnya bila pergi shopping dah ada someone yg boleh tolong angkatkan barang ?, kalau tak sebelum tu rasa nk putus juga jari bawa beg2 shopping menapak dari bus stop sampai ke rumah.. ? Sekarang alhamdulillah Yaaqub pula datang, makin ceria lah rumah kami~ Now I realize that having a family together living with you is much more better than being alone ❤️

A post shared by Adi Sakinah Omar (@kina.omar) on

Ini baru pasal tudung, belum lagi pasal puasa, makanan halal, solat dan banyak lagi yg kadang2 kina sendiri susah nak jawab. Sesiapa ada pengalaman menarik bila pakai tudung di luar negara? Boleh kongsi cerita dgn kina?

Ini antara perkongsian netizen:

IKLAN

 

 

 

Sambil mengembara, sebarkan dakwah. Inilah dakwah secara santai.

Sumber: Instagram Kina.Omar