Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Perumpamaan ini adalah untuk menjelaskan bagaimana hubungan suami isteri yang ada pasang surutnya.

Pernah atau tidak anda berhadapan situasi di mana suami tiba-tiba diam sepanjang hari tidak mahu bercakap. Sepatah ditegur, sepatah juga dijawabnya dengan cara acuh tak acuh.

Kenapa agaknya situasi ini berlaku? Cuma ingat kembali apa salah yang kita lakukan tanpa sedar hingga menyebabkan hati pasangan tersentuh lalu buat tidak tahu dengan kita.

Elak Tanya Suami 9 Soalan Ini Kalau Tak Nak Dia Bersikap Diam & ‘Sentap’ Sepanjang Hari

Namun sebenarnya tanpa kita sedar ada beberapa perkataan yang tidak sepatutnya kita katakan pada pasangan. kenal pasti apa ayat atau perkataan berkenaan kalau mahu hubungan dingin berakhir segera dan kekal till jannah.

1 – “Baju apa abang pakai ni? Buruk sungguh lah!”

Kecil hati si suami kalau anda mengutuk dengan keras penampilannya. Macam kita jugalah, nak suami kutuk pilihan baju yang kita pakai? Apa patut anda sebut: Cuba bagi pilihan suruh dia tukar baju. Tetapi jangan terlalu direct beritahunya yang anda tak berkenan dengan baju dipakai. Ataupun anda beri terus pilihan baju yang anda rasa sesuai. Tapi kalau tak mahu juga tak boleh buat apa, la ye!

IKLAN

2 – “Tinggallah! Nanti saya buat sendiri semua”

Suami mungkin tak pandai nak kemas rumah atau basuh dan susun pinggan macam yang kita nak. Tapi itu tak bermaksud mereka tak tawarkan bantuan kan? Kalau anda terus “halau” mereka macam ni, mereka akan anggap anda tak perlukan pertolongan mereka. Nanti mereka tak mahu menolong dah! Apa patut anda sebut: Biar saja dia nak tolong. Meringankan beban, kot!

3 – “Saya gemuk.”

Rasanya perkataan ini yang sering isteri akan asyik sebut pada suaminya. Mungkin sebab kita memang gemuk, atau kita sengaja nak pujian. Tetapi sebenarnya kata-kata ini juga boleh menyebabkan suami hilang mood untuk melayan kita.

4 – “Tak tahu. Ikut awak lah.”

Soalan makan dekat mana (kalau tak masak), ataupun nak makan apa, nak tengok TV berapa, nak tengok wayang apa – semua itu memang kadang-kadang memenatkan. Tak tahu nak jawab apa sebenarnya! Pilihan memang banyak, tapi kita lagi suka biar suami yang tentukan.

Tapi, mereka pun penat juga lah kalau asyik kena decide soalan-soalan ini! Sepatutnya anda ada keputusan bersama? Apa patut anda sebut: Cuba bincang dan ambil jawapan paling mudah dipersetujui dua-dua pihak.

IKLAN

Elak Tanya Suami 9 Soalan Ini Kalau Tak Nak Dia Bersikap Diam & ‘Sentap’ Sepanjang Hari

5 – “Saya tak patut kahwin dengan awak dulu!”

Ini juga patut dielakka. Apabila bergaduh, memang semua benda dari mulut terlepas. Tetapi, janganlah terlepas ayat ini. Ia boleh buat pergaduhan jadi lagi besar. Hati suami pun boleh terluka menganggap anda menyesal mengahwini mereka.

6 – “Jaga anak, tapi jangan buat ini ini ini ini…”

Mengarah itu ini pada suami tentang anak-anak akan buat mereka rasa yang mereka “tak pandai” langsung jaga anak. Apa anda patut buat: Rileks… anda dan pasangan boleh belajar sama-samacara nak jaga dan urus anak. Dan paling penting, anda perlu percaya suami anda.

7 – “Awak tak pernah…”

Katakan yang suami anda “tak pernah” buat semua benda akan buat mereka rasa yang mereka tak berguna langsung. Apa anda patut buat: Cara paling baik jika nak cakap sesuatu benda yang suami “sudah jarang buat” adalah dengan duduk berbincang. Cakap yang dia telah lama tak berbuat perkara itu.

IKLAN

Elak Tanya Suami 9 Soalan Ini Kalau Tak Nak Dia Bersikap Diam & ‘Sentap’ Sepanjang Hari

8 – “Bila nak dapat kerja?”

Dengan ekonomi sekarang, memang susah nak dapat kerja. Kalau pasangan anda salah satu mangsa dibuang kerja, bersabarlah. Apa anda patut buat: Mereka memerlukan sokongan anda. Jadi, daripada asyik tanya soalan ini, apa kata anda perhati sendiri usaha mereka.

9 – “Tak ada apa-apa.”

Silent treatment atau asyik kata yang “tak ada apa-apa” sedangkan anda marah tentang sesuatu adalah benda yang tak sihat dalam perkahwinan. Anda ingat suami akan faham kalau tak diberitahu? Mereka takkan faham punya!

Apa anda patut buat: Jadi, lebih baik anda terbuka saja cakap apa yang tidak kena dan selesaikan masalah tersebut.

Sumber: The Asian Parent

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI