Fitrah manusia memiliki perasaan rindu. Tentu saja manusia yang memahami perasaannya akan memahami bahawa rindu adalah perkara normal yang alami oleh semua orang. Perasaan rindu tentunya adalah perasaan yang harus diuruskan dengan  baik sebagaimana menguruskan perasaan bahagia.

Ketika perasaan rindu sudah sangat membuak dan sukar dibendung, janganlah kita menuruti bisikan-bisikan syaitan untuk menuruti hawa nafsu. Jika rindu itu hadir untuk sang pujaan hati, maka titipkanlah doa di setiap selesai solat, di sepertiga malam terakhir, serta waktu dipertengahan iqomah dan azan. InsyaAllah doa-doa tersebut akan dimustajabah oleh Yang Maha Kuasa.

Nah, berikut ini enam doa yang boleh diamalkan ketika rindu seseorang berdasarkan dalil-dalil Islam.

Surah Yusuf ayat 4
Nabi Yusuf ‘Alaihi Salam adalah salah satu nabi yang dikenal memiliki ketampanan luar biasa. Disebutkan dalam suatu ayat al-quran bahawa paras nabi Yusuf boleh membuatkan wanita yang melihatnya menjadi terpesona. Bahkan salah satu kisah menyebutkan tentang sekumpulan wanita yang melukai tangannya sendiri dengan pisau kerana terpukau dengan ketampanan Nabi Yusuf. Namun demikian, Nabi Yusuf tetap menjaga pandangannya. Hingga pada akhirnya ditakdirkan untuk menjadi pendamping hidup bagi Siti Zulaikha.

Dalam surat Yusuf di Al-Quran, terdapat suatu ayat yang dipercayai sebagai doa pelepas rindu. Doa ini sering diucapkan oleh Nabi Yusuf tatkala merindukan isterinya, Siti Zulaikha.

Maksud ayat tersebut:

“Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,” Wahai Ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku.”

Surah Thahaa ayat 39
Selain surah Yusuf diatas, doa lanjutan untuk mengubat rindu kepada seseorang ialah dengan membaca surah Thaahaa, ayat 39. Apabila seseorang berdoa dengan surah Yusuf dan Surat Thaahaa dengan perasaan ikhlas setiap kali selesai solat, rasa rindu akan terubat dengan cara yang benar. Namun demikian tidak ada hadis yang menjelaskan akan keabsahan surat Thaahaa untuk dijadikan wirid saat merindukan seseorang.

IKLAN

Maksud ayat tersebut:

“Dan aku telah melimpahkan kepadamu kasih sayang yang datang dariku, dan supaya kamu diasuh di bawah pengawasanku.”

Enam Doa Ketika Rindu Seseorang Dalam Islam, Amalkan Setiap Hari

Surah Al Fatihah
Surah Al fatihah tidak sekadar menjadi surat pembuka dalam Al-Quran, namun bacaan Al Fatihah juga dapat membantu memperluaskan rezeki, mengubati penyakit, menjauhkan diri dari sifat pelupa, serta sebagai ubat kerinduan terhadap seseorang.

Maksud ayat:

IKLAN

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya kepada Engkau-lah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Yaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugrahkan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat.”

Surah Al-Baqarah ayat 165
Potongan ayat surah Al-Baqarah ayat 165 boleh menjadi doa dikala perasaan rindu. Namun demikian, tidak ada dalil ataupun hadis yang menjelaskan akan hal tersebut bahwa ayat ini dapat menyampaikan rasa rindu untuk seseorang yang dicintai.

Maksud ayat:

“Mereka mencintainya (memuja dan mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai Allah; sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada Allah.”

IKLAN

Surah Ali-Imran ayat 14
Umumnya masyarakat menggabungkan potongan surah Al-Baqarah ayat 165 di atas dengan surah Ali-Imran ayat 14 sebagai wirid doa agar dirindukan oleh orang yang kita juga rindukan. Namun skeali lagi, tidak ada hadis atau ayat yang memperkuatkan pendapat tersebut.

Maksud ayat:

“Dihiasikan (dan dijadikan indah) bagi manusia kesukaan kepada benda-benda yang diingini, yaitu perempuan-perempuan dan anak-anak; harta-benda yang banyak dari emas dan perak.”

Doa rindu kepada ibu bapa
Perasaan rindu tentunya tidak hanya ditujukan untuk kekasih hati atau pasangan hidup sahaja. Terkadang rasa rindu juga muncul ketika kita berada jauh daripada ibu bapa. Selain menelefon atau mungkin video call, kita juga boleh berdoa kepada Allah SWT untuk mewujudkan rasa rindu kita terhadap ibu bapa.

Maksud ayat tersebut:

“Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan kedua orang tuaku (Ibu dan Bapakku), sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil”.

Sebenarnya doa ini tidak hanya dibaca saat jauh daripada ibu bapa sahaja. Sebaiknya baca doa tersebut setiap kali selesai solat sebagai bentuk kasih sayang si anak kepada ayah dan ibunya.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI