Tidak dapat dinafikan tempoh bertunang ialah fasa yang paling kuat dugaannya. Ianya datang mencabar rasa dan emosi seseorang. Lantas ada yang buat keputusan untuk putus tunang. Mungkin ada yang berkata alahai suami isteri pun bercerai inilan pula orang bertunang.

Sebenarnya walaupun putus tunang bukanlah seteruk perceraian namun ianya ialah sesuatu yang sepatutnya dielakkan. Pertunangan ialah ikatan perjanjian untuk berkahwin. Malah wanita yang sudah bertunang sebenarnya haram jika dipinang oleh orang lain. Nampak tak betapa besarnya perjanjian perkahwinan ini? Jadi, jangan main-main dengan status tunang orang.

INI ENAM PERKARA YANG MENJADI DUGAAN KETIKA DI ALAM PERTUNANGAN 

IKLAN

1) Nampak Orang Lain Lebih Hebat Daripada Tunang
Apabila jari tersarung cincin tunang, mulalah ternampak-nampak orang lain lebih hebat daripada tunang sendiri. Yang perempuan nampak lelaki lain lebih kaya dan tampan. Yang lelaki nampak perempuan lain lebih cantik dan bergaya.

2) Rasa Tunang Tidak menyeronokkan Lagi
Ketika bercinta, nampak si dia sangat membahagiakan. Semuanya elok dan menyenangkan. Apabila sudah bertunang, mula nampak perangai sebenar. Mungkin cakap sudah tidak berlapik lagi. Maklumlah, sudah ada komitmen untuk menuju ke arah perkahwinan. Sudah kena simpan duit untuk kahwin. Sudah tidak boleh enjoy sangat.

IKLAN

3) Cemburu Tak Bertempat
Tiba-tiba perasaan sayang menjadi meluap-luap. Lantas mudah pula rasa cemburu apabila melihat tunang berbual dengan orang lain.

4) Tunang Dihimpit Orang Lain
Ketika inilah tiba-tiba tunang anda cuba digoda orang lain. Bagi tunang yang setia, hal ini selalunya akan dimaklumkan. Jika tunang yang jenis suka digoda, pasti hal ini didiamkan sahaja dan dilayan. Maka boleh mendatangkan sesuatu yang buruk.

IKLAN

5) Tekanan Keluarga
Anda akan mulai rasa tertekan apabila keluarga bertanya bila mahu melangsungkan pernikahan. Padahal anda sendiri agak bimbang kerana belum betul-betul cukup dari segi kewangan, sibuk dengan kerja sehingga susah hendak menetapkan tarikh pernikahan dan juga belum selesai urusan persediaan dokumen kebenaran bernikah.

6) Takut Salah Pilihan
Tatkala ini, ada individu yang mulai ragu-ragu dengan pilihannya. Mungkin dia mempunyai dua pilihan iaitu si A dan si B. Tatkala dia memilih si A jadi tunangnya, tiba-tiba dia rasakan si B lebih sesuai dengan jiwanya. Jangan cari pasal dik!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI