Seperti bulan-bulan lain, Ogos juga merupakan bulan yang cukup istimewa. Malah bulan Ogos juga cukup sinonim dengan bulan kemerdekaan dan memberi maksud tersendiri.
Bagaimana pula dengan insan yang lahir di bulan Ogos atau bulan lapan ini. Hasil kajian ini adalah mengikut kajian kajian dari Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah selama 25 tahun tentang sikap dan perwatakan seseorang mengikut bulan kelahiran mereka.
Ini adalah untuk pengetahuan dan pembacaan sahaja. Jangan ambil perkara ini terlalu serius.
Insan yang lahir di bulan Ogos ini disifatkan sebagai seorang yang suka melawak dan membuatkan orang lain mudah tertawan dengan sikap mereka.
Ads
Mereka juga dikategorikan sebagai orang yang mempunyai sikap santung dan begitu ambil berat soal orang lain.
Individu lahir bulan Ogos juga seorang yang berani, tidak tahu takut dan sangat tegas serta mempunyai ciri-ciri pemimpin.
Namun begitu, mereka juga begitu pandai memujuk orang lain, bersikap pemurah tetapi dalam masa sama mempunyai ego yang tinggi.
Paling istimewa mereka mempunyai semangat juang luar biasa, mempunyai daya pemikiran tajam dan teliti serta mempunyai pemikiran yang teliti, berbakat dalam seni lukis, hiburan dan silat.
Insan kelahiran Ogos juga sangat romantik, pengasih dan penyayang dan paling suka mencari kawan.
Ads
Antara selebriti yang lahir di bulan ini adalah Awal Ashari, Shila Amzah, Faezah Elai, Mawi dan juga Stacy.
Shila Amzah antara selebriti yang lahir bulan Ogos.
Jadi bagi yang masih belum bertemu jodoh, boleh pertimbangkan untuk mencari mereka yang lahir di bulan Ogos kerana mempunyai ciri-ciri suami idaman.
Walau bagaimanapun solal jodoh ini adalah urusan Allah dan kita hanya mampu merancang Tuhan juga menentukan.
Gambar sekadar hiasan
OGOS # suka berlawak # mudah tertawan kepadanya # sopan santun dan caring terhadap org lain # berani dan tidak tahu takut # orgnya agak tegas & bersikap kepimpinan # pandai pujuk org lain # terlalu pemurah & bersikap ego # nilai harga diri yg sangat tinggi # dahagakan pujian # semangat juang yg luar biasa # cepat marah & mudah mengamuk # mudah marah apabila cakapnya dilawan # sangat cemburu # daya pemerhatian yg tajam & teliti # cepat berfikir # fikiran yg berdikari # suka memimpin & dipimpin # sifat suka berangan # berbakat dlm seni lukis,hiburan & silat # sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk # cepat apabila ditimpa penyakit # belajar utk relax # sikap kelam kabut # romantik ,pengasih,penyayang # suka mencari kawan
Doa apa pun juga amat disukai Allah, termasuk lah doa dipertemukan dengan calon suami atau isteri serta rumahtangga bahagia memang sasaran kebanyakan kita dalam hidup ini. Bagi si bujang, usaha dah banyak dilakukan untuk bertemu jodoh sesuai. Namun semuanya hampa. Bagai ada yang tak kena.
Bagi yang sudah berkahwin pula, rumahtangga aman damai memang jadi dambaan.
Selisih faham, gaduh manja-maja perkara biasa, sebab kita bukan pasangan sempurna pun. Namun jika sering bergaduh besar, maka perlu ada usaha untuk perbaiki hubungan.
Jangan terus salahkan takdir atau putus asa. Cepat putus asa adalah tanda kita tidak beriman. Kita ada Allah untuk memohon pertolongan.
Bagaimana caranya? Mudah sahaja. Amalkan secara konsisten bacaan surah Yusuf & Thoha selepas solat subuh.
Insya Allah, melihatkan konsistensi, kita akan dikurniakan rezeki yang tak ternilai iaitu bertemu jodoh dan persefahaman antara suami isteri.
Allah lembutkan hati, tenangkan fikiran kita maka apa juga masalah mendatang ia dapat diatasi secara matang. Kebahagiaan ini sukar dijual beli dan ia jugalah punca mengalirnya rezeki masuk dengan lancar, kerana ada keberkatan dalam rumahtangga.
Baca dua ayat ini selepas solat subuh sebanyak tiga kali atau lebih :
Boleh juga diberi dalam minuman pada suami atau isteri. Baca ayat di atas sebanyak 7 kali dan selawat 7 kali. InsyaAllah hubungan suami isteri tambah intim atau juga boleh dibaca sebelum tidur.
Amalkan membaca ayat di atas semasa hendak temuduga kerja, InsyaAllah akan dipermudahkan.
Jika dibaca setiap kali selepas solat-solat fardhu sebanyak 3 kali, in shaa Allah akan dikasihi semua orang.
Doa ini juga baik diamalkan pada yang sukar dapat jodoh. Baca doa di atas lalu sapu di muka 3 kali sebelum keluar rumah.
Kashoorga: Banyak fadilat ayat-ayat ini. Rugi sangat jika tidak diamalkan.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Kebiasaannya hujung tahun menjadi pilihan ramai untuk melancong dalam atau luar negara untuk menghabiskan cuti tahunan yang ada.
Sudah pasti, perasaan gembira dan teruja menguasai diri kerana sudah lama merancang percutian idaman berkenaan.
Namun siapa sangka kegembiraan di awalnya telah bertukar menjadi duka. Tuhan menguji hambaNya dengan dugaan yang sangat berat untuk diterima, tetapi perlu reda dengan ketentuanNya.
Bagi Ustaz Haji Muhammad Usaid Hudair Rahmat, dia dan isteri reda dengan pemergian anak bongsu mereka, Farhan Anaqi yang meninggal dunia ketika bercuti bersama-sama keluarga ke Korea Selatan.
Dalam perkongsian di laman sosial di Facebook, Ustaz Muhammad Usaid yang juga seorang mutawwif memberi kapsyen “Tunggu Kami Di Sana (Syurga) wahai anakku.. “ dengan penerangan tazkirah mengenai perkara ini.
Seringkali ditanya bagaimana kedudukan anak² kecil yang meninggal dunia, Rasulullah ﷺ menggambarkan mereka dalam 2️⃣ kelompok:- . (1) Bagi arwah anak² orang yang tidak beriman, mereka akan menjadi pelayan² di dalam syurga dan hidup bebas di dalamnya tanpa mempedulikan ibu & bapa mereka.
(2) Kelompok anak² orang yang soleh, termasuk yang keguguran, akan ditempatkan di dalam syurga Allah di gunung yang indah. . Di gunung itu terdapat pokok² thuba dan anak² ini dijaga oleh Nabi Ibrahim AS dan Sarah AS. Mereka sentiasa berada dalam kekenyangan dan tidak pernah berasa haus, malah sentiasa berdoa kepada Allah agar dapat berpimpinan tangan dengan kedua ibu bapa kerana tidak berkesempatan melakukannya di dunia dahulu. . Hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abi ad-Dunya:
“Di syurga terdapat sepohon pokok iaitu pohon thuba yang semuanya dapat menikmati susunya termasuklah bayi² yang meninggal dunia yang masih menyusu dan pengasuh mereka ialah Nabi Ibrahim Khalilullah. . Bagi anak² kecil yang tidak lagi menyusu, akan ditempatkan di dalam perut burung² berwarna hijau dan berterbangan di dalam syurga.”
. Apabila tibanya waktu semua orang mula ditempatkan di dalam syurga & neraka, anak² kecil tadi belum masuk ke syurga & apabila diminta oleh malaikat untuk berbuat demikian, mereka menjawab: . “Kami tidak akan masuk selagi tidak bertemu dengan arwah ibu & bapa kami, kami ingin masuk ke syurga bersama mereka.”
Apabila malaikat memberitahu anak² itu bahawa ibu bapa mereka berada di neraka, mereka terus menangis:
“Jika di dunia kami tidak sempat bersama² ibu & bapa kami, kenapa di akhirat juga kami tidak boleh bersama mereka? Izinkan kami memberi syafaat kepada ibu dan ayah kami, untuk kami masuk ke dalam syurga Allah.” . Mereka berterusan menangis sehingga turunnya rahmat Allah, dan kemudian memerintahkan malaikat supaya mengambil ibu bapa kepada anak² ini yang sedang berada di dalam neraka, dengan syafaat yang diberikan oleh-Nya, lalu dibawa masuk ibu bapa bersama-sama anak² mereka ke dalam syurga. . Lalu setelah ibu bapa anak² ini dikeluarkan daripada neraka, mereka akan memegang tangan ibu bapa mereka dan bergayutan dengan penuh kegirangan menuju ke syurga Allah SWT. . Semoga semua mereka yang pernah & sedang melalui dugaan berat ini beroleh SYAFAAT, hasil sikap sabar ketika melaluinya di dunia.
اناللہ وانا الیہ راجعون
اللهم اجعله فرطا لابويه، وسلفا وذخرا وعظة واعتبارا وشفيعا، وثقل به موازينهما، وأفرغ الصبر على قلوبهما، ولا تفتنهما بعده، ولا تحرمهما أجره…..آمين ________________ Petikan artikel “Saat Bersendirian di Barzakh” oleh Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani http://ikimfm.my/saat-bersendirian-di-barzakh/
Terdahulu ibu saudara pasangan suami isteri ini, Nurazura Jamaludin ada menulis juga di Facebook meminta sumbangan orang ramai bagi membantu urusan anak buahnya suami isteri.
Memberitahu isteri Ustaz Muhammad Usaid yang sedang mengandung melahirkan anak mereka secara pra matang ketika usia kandungan 5 bulan, tetapi disahkan meninggal dunia tidak sampai 24 jam melihat dunia.
Ternyata dugaan yang ditanggung sangat berat. Bukan sahaja bersedih dengan kehilangan bayi mereka tetapi pasangan suami isteri ini juga terpaksa menanggung kos rawatan yang sangat tinggi bagi kedua-duanya ketika berada di hospital berkenaan.
Assalamualaikum.. Pertama sekali salam takziah utk anak saudara ku Muhammad Usaid n Natasya Syakilla. Seluruh ahli keluarga sedang dlm kesedihan atas kehilangan baby mereka. Mereka bertolak bercuti ke Korea 9hb lepas. Di jangka balik semalam 13hb. Natasya hamil 21 mggu dan ade dpt surat doc yg dia sihat utk buat penerbangan. Ye laa percutian pun 5 hari saje.
Allah punya kuasa Natasya pre matured delivered baby dlm 21 mggu sehari sblm balik. (12/12/19)
Baby cume dpt bertahan x smpi sehari.
Tapi kos rawatan baby dan ibu di Severance Hospital, Korea terlalu tinggi.
TOTAL BAYARAN PERUBATAN TERMASOK CAS TERSEMBUNYI (AGENT UNTUK TRANSFER BAYI KE MALAYSIA dan TIKET FlIGHT KAMI BERLIMA BALIK KE MALAYSIA *27,109,920.00won* = *RM98,600.00*
Ya Allah berat sungguh ujian buat mereka. Kehilangan anakanda syurga tersayang dlm masa yg sama menanggung bil yg banyak.
Update terkini, mereka masih di sane menguruskan jenazah baby utk di bawa balik ke Malaysia. Mereka terpaksa berusaha utk mencari sekurang2nya separuh bayaran bil utk dpt discharge drpd hospital.
Andai kata ada yg berhati mulia dan ingin meringankan beban mereka boleh la hulurkan sedikit sumbangan kepada mereka.
Dan yang paling penting doa dari anda semua moga2 urusan mereka semua lancar sehingga selamat smpi ke Malaysia.
151061434212 MAYBANK ACC MUHAMMAD USAID HUDAIR BIN RAHMAT HP NO : 6017-7285980
Terima Kasih utk semua yg membantu.
Sebelum itu, Ustaz Muhammad Usaid ketika dihubungi Harian Metro berkata, sebelum meninggal dunia, anaknya ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) untuk pemantauan.
Katanya, doktor berusaha menyelamatkan anaknya dengan memberi bantuan pernafasan (CPR) tetapi tidak berjaya selepas tujuh kali percubaan.
Bercerita lanjut, sebelum kejadian, percutian mereka sekeluarga berjalan lancar sehingga sehari sebelum pulang ke tanah air apabila isterinya, Natasya Syakilla Hazli, 26, mengadu sakit perut ketika makan malam di sebuah restoran di Myeongdong, Seoul.
Katanya, keadaan itu menyebabkan dia membawa isteri pulang berehat di hotel dan bergegas ke hospital selepas berlakunya pendarahan.
“Sepanjang percutian, tiada masalah berlaku tetapi malam sebelum pulang ke tanah air, isteri mengadu sakit perut dan tanpa berlengah, saya terus bawanya balik ke hotel.
“Setibanya di hotel, berlaku pendarahan serius dan menurut isteri saya, rasa sakit itu seperti hendak bersalin.
“Melihat keadaannya yang memerlukan rawatan, saya terus dapatkan bantuan untuk ke hospital dan dia bersalin tidak lama selepas dimasukkan ke unit kecemasan.
“Namun, anak kami tidak dapat hidup lama dan akhirnya meninggal dunia walaupun doktor berusaha menyelamatkannya dengan memberi bantuan CPR,” katanya yang reda dengan ketentuan Illahi atas kehilangan anak bongsunya ini.
Dia juga turut berterima kasih kepada kedutaan dan rakyat Malaysia yang berada di Korea kerana membantu dan memudahkan segala urusan di sana.
KASHOORGA: Semoga Ustaz Muhammad Usaid sekeluarga reda dengan pemergian anak syurga ini. Sesungguhnya apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Pelakon cantik, Elfira Loy, 25 tahun baru sahaja melahirkan anak pertamanya awal Oktober lalu. Kehadiran bayi lelaki yang dinamakan Muhammad Rayyan Khalaf ini selamat dilahirkan di sebuah hospital swasta.
Dan pastinya kehadiran cahayamata ini menjadi pelengkap hidup pasangan yang baru setahun mendirikan rumah tangga.
Malah pengalaman hamil dan menjadi ibu dalam usia yang masih muda ini memberi momen cukup bermakna buat Elfira yang berkahwin awal tahun ini.
Bercerita dalam posting di laman sosial Instagramnya, Elfira memberitahu perjalanan saat kelahiran anak sulungnya ini.
Biarpun berdepan dengan kesakitan kontraksi sebelum kelahiran, Elfira mengucapkan syukur pada Allah kerana telah memudahkan proses kelahiran.
Menurut Elfira dia membaca Surah Al-Baqarah untuk menjadikan dirinya kuat sepanjang melalui proses kesakitan yang dirasainya. Surah Al-Baqarah yang dibacanya ini membawa maksud cukup bermakna.
Sepanjang menahan kesakitan bersalin ini, Elfira tidak putus membaca surah berkenaan untuk memohon pertolongan yang Maha Esa.
Namun begitu, sebaik melihat kebesaran Allah, segala kesakitan dirasai terus hilang.
Cerita ringkasan labour haritu :
24 hours of labor contraction at home ( every 5mins )
6 hours in the hospital room
12 hours in the labor room waiting for dilation.
30 mins of labor .
it wasnt easy.
But Alhamdulillah, Thank you Allah for the memorable experience. Because of that , i still rememmber the surah that i opened & make me stronger to go thru the pain.
•Surah Al Baqarah , Ayat 45 :
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.
i survived because i hold on to this surah.
berpegang kuat padanya , memohon pertolongan Allah.
Sometimes , you’ll find something good , something better thru pain.
Sama macam melahirkan anak ,
sakit.
Tapi bila melihat kebesaran Allah , hilanglah sakit.
Hong Leong Islamic Bank memperkenalkan halatuju baharu berasaskan prinsip Syariah, memfokuskan pengurusan kekayaan holistik dan nilai berteraskan amanah. Ketahui lima tonggak utama dan inisiatif terkini HLISB.