Hari ini kita digemparkan dengan isu sindiket kartel daging haram yang membawa masuk bekalan daging dari negara tidak diiktiraf. Sesuatu amat menakutkan, kartel daging haram ini membawa masuk bekalan dari negara-negara seperti Kanada, Brazil, Colombia, Ukraine, Uruguay, Sepanyol, Mexico, Bolivia, Paraguay, Hong Kong dan China.

Sedangkan negara yang diiktiraf pusat penyembelihannya oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ialah Australia, Argentina, Brazil, India, Afrika Selatan, Pakistan, Jepun, New Zealand dan Amerika Syarikat.

Lebih menakutkan lagi, kartel daging haram ini bertindak memberi rasuah kepada pegawai agensi serendah RM150 hingga RM3,000 bagi melepaskan kontena daging dari pusat penyembelihan yang tidak diiktiraf itu. Bahkan pegawai awam yang berada di lapangan turut menerima antara RM150 hingga RM500 bagi melepaskan setiap setiap kontena mengandungi 25 tan daging yang dipek semula serta dilekatkan cop halal sebelum banyak dijual di pasaraya dan pasar-pasar awam.

Ramai yang tahu tapi sengaja buat-buat lupa isu berkaitan rasuah. Kita sering didedahkan di media massa banyak anggota keselamatan terlibat dalam isu ini. Tapi ianya masih lagi berlaku.

KASHOORGA mengajak pembaca semua sedar dalam isu rasuah ini kerana rasuah bukan saja merosakkan diri tapi juga negara.

Menurut perkongsian dari Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Rasulullah SAW menyebut perkataan laknat kepada pemberi rasuah, penerima dan juga orang perantara.

Dalam sebuah hadis, Abdullah ibn ‘Amr R.Anhuma meriwayatkan:

IKLAN

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم الرَّاشِيَ وَالْمُرْتَشِيَ

Maksudnya: “Rasulullah SAW melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah”

Riwayat Abu Daud (3580), al-Tirmizi (1337) dan Ibn Majah (2313)

Di sini jelas bagi kita bahawa pemberi dan penerima rasuah adalah dilaknat oleh Allah SWT dan Rasulullah SAW. Namun, bagaimana pula orang yang menjadi orang tengah bagi aktiviti tersebut?

IKLAN

Bagi menjawab persoalan, sebenarnya terdapat nas yang jelas daripada Rasulullah SAW melarang perkara tersebut.

Dalam sebuah hadis menyebut daripada Thauban RA:

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّاشِيَ وَالْمُرْتَشِيَ وَالرَّائِشَ يَعْنِي الَّذِي يَمْشِي بَيْنَهُمَا

IKLAN

Maksudnya: “Rasulullah SAW melaknat pemberi rasuah, penerima rasuah dan perantara yang bersifat penghubung antara kedua-duanya”
Riwayat Ahmad (22399), al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir (1415), al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman (5503) dan al-Hakim dalam al-Mustadrak (7068)

Kaedah fiqh juga menyatakan:

الإِعَانَةُ عَلَى المَعْصِيَةِ مَعْصِيَةٌ
Maksudnya: Menolong perbuatan maksiat juga adalah maksiat.

Jelas di sini menunjukkan yang mereka yang terlibat dengan rasuah termasuk orang yang menjadi pemudah cara adalah dilaknat. Para ulama’ sebahagiannya menafsirkan maksud dilaknat dengan makna ia termasuk dalam dosa besar. Dengan sebab itu, al-Imam al-Zahabi memasukkan rasuah ini dalam dosa-dosa besar melalui kitabnya, al-Kabair.

Kalau Nabi pemberi syafaat di akhirat kelak, dapatkah dibayangkan di mana kedudukan kita di akhirat kelak kalau kita antara orang dilaknat dan berdosa besar akibat menerima rasuah dan memberi rasuah ini jika tidak sempat bertaubat.

Percayalah, hidup ini sangat singkat. Kalau kita sebagai ketua keluarga sudah biasa memberi anak isteri makan benda-benda haram, bayangkan apa generasi kita boleh lakukan selepas kita meninggal nanti? Tepuk dada tanya selera. Biarlah hidup miskin atau seadanya di dunia tapi kita tak merana di akhirat kelak.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI