Hutang oh hutang. Kerana hutang dari kawan boleh jadi lawan. Siapa pernah alami hal begini? Semuanya kerana hutang. Masa meminjam muka manis tapi bila perlu buat bayaran, akhirnya boleh jadi musuh.
Di sebalik ramai yang pernah terkena di mana beri pinjam tapi kawan lambat bayar, ada tak bayar terus, ada yang sengaja tak nak bayar serta macam-macam perangai lagi. Di sebalik ramai tak sedar, semakin lama orang berhutang dengan kita (kerana keengganannya membayar) maka setiap hari kita akan dapat pahala sehinggalah orang yang meminjam menjelaskan semua hutang piutangnya.
Perkara biasa jika ada kawan-kawan yang berhutang. Perkara biasa juga jika ada kawan-kawan yang tak bayar hutang. Ada ketika tuntut semula hutang seolah-olah seperti kita pula yang meminta sedekah. Mukanya selamba, muka kita pula yang malu-malu alah. Ada juga sehingga putus silaturrahim.
Ramai yang malas ambil pusing lalu halalkan sahaja. Sikap yang bagus tapi agak kurang beruntung. Saya nasihatkan jangan dihalalkan orang berhutang itu. Tapi berikan dia masa untuk membayarnya.
‘Sesiapa yang memberi masa kepada orang berhutang yang kesempitan, dia akan mendapat pahala satu sedekah untuk setiap hari’.
Ads
“Kemudian aku mendengar baginda berkata, ‘Sesiapa yang memberi masa kepada orang yang berhutang yang kesempitan, dia akan mendapat dua pahala sedekah untuk setiap hari’.
“Aku pun bertanya, Wahai Rasulullah, engkau kata, ‘Sesiapa yang memberi masa kepada orang berhutang yang kesempitan, dia akan mendapat pahala satu sedekah untuk setiap hari’. Kemudian aku mendengar engkau berkata, ‘Sesiapa yang memberi masa kepada orang yang berhutang yang kesempitan, dia akan mendapat dua pahala sedekah untuk setiap hari’.
Lalu baginda bersabda, ‘Dia akan dapat pahala satu sedekah untuk setiap hari sebelum tiba waktu pembayaran. Jika tiba masa pembayaran lalu dia masih memberi masa, dia akan mendapat pahala dua kali sedekah untuk setiap hari’.” [HR Ahmad 22942; Isnaduh Sahih]
Contoh, jika anda memberi tempoh 2 bulan untuk melunaskan hutang kepada si peminjam, maka selama 2 bulan itu anda akan mendapat satu pahala sedekah setiap hari, Insya’Allah.
Ads
Apabila telah sampai tempoh dua bulan tadi, anda beri lagi masa kepada peminjam, maka ketika itu anda akan mendapat 2 pahala sedekah setiap hari, Insya’Allah.
Tapi apa nilainya satu pahala sedekah itu? Banyakkah? Saya bawakan beberapa hadis lain untuk menunjukkan betapa besarnya satu pahala sedekah itu.
“Hindarkan dirimu dari Neraka walaupun hanya dengan separuh kurma, jika tidak ada maka dengan bertuturlah kata yang baik.” [Muttafaq ‘alaih]
Ads
“Setiap orang di bawah naungan sedekahnya sehingga diputuskan hukum di antara manusia.” [HR Ahmad dan Hakim dan disahihkan oleh Al-Albani]
Dan ada banyak lagi hadis tentang kelebihan sedekah termasuklah mengubati penyakit jasmani. Begitu besar pahala sedekah sehingga boleh menghapuskan dosa, menghindarkan Neraka, menjadi naungan di Mahsyar, dan ada pelbagai hadis lain yang jika anda teliti menunjukkan amalan sedekah ini adalah amalan yang besar manfaatnya.
Dan anda pula memiliki pahala sedekah setiap hari, hanya kerana anda melanjutkan tempoh kepada peminjam untuk membayar hutang. Boleh jadi hutang itu hanya RM10 sahaja. Atau bahkan mungkin RM1?
Jadi, biarlah jika hutang anda berpuluh tahun tidak dibayar, anda tetap mendapat pahala sedekah setiap hari yang sebenarnya sangat besar di sisi Allah.
Dan akhir sekali, jika si peminjam telah mampu untuk membayarnya walaupun setelah dia mati melalui warisnya, maka ketika itu, anda sedekahkanlah sahaja kerana ada hadis lain yang berbunyi;
“Sesiapa yang memberi masa kepada orang berhutang yang kesempitan atau menghalalkan hutang itu, Allah akan melindunginya di bawah bayanganNya.” [HR Muslim 7512].
Allahua’lam. Semoga bermanfaat. Barakallahufikum. Sumber : FB Majlis Ilmu
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
‘Kematian dalam keadaan husnul khatimah.’ Sungguh bertuah, wanita ini meninggal selepas khatam Al-Quran. Bila kita sentiasa berbuat baik, insyallah kita pergi juga dalam keadaan yang baik.
Wanita ini pergi buat selamanya setelah usai khatam Al-Quran. Tidak semua bertuah sepertinya. Sudah tentu kematiannya sangat dicemburui.
Dalam erti kata lain, kematian yang dicemburui ialah kematian dalam melakukan ibadah dan amal soleh termasuk membaca al-Quran seperti yang dialami seorang wanita di Bandung, Indonesia ini.
Baru-baru ini tular video wanita berkenaan yang berada sebuah masjid meninggal dunia selepas khatam al-Quran.
Menerusi video yang dikongsikan tersebut, wanita yang bertanggungjawab memimpin majlis khatam berkenaan terdahulu kelihatan sedang membaca ayat-ayat suci manakala jemaah lain sedang mengamati bacaannya.
Tidak lama kemudian, dirinya yang memakai tudung dan jubah putih kelihatan tertunduk seolah-olah sesak nafas.
Selang beberapa saat kemudian, wanita berkenaan mengangkat kepalanya sebelum jatuh terlentang. Detik-detik akhir hayatnya terakam di dalam video.
Wanita lain yang turut serta dalam majlis berkenaan panik dan kemudian memberikan bantuan.
Sungguh bertuah wanita ini, meninggal dunia dalam keadaan melakukan amal soleh. Dia dikenal pasti sebagai jemaah Majlis Taklim Nurannisa.
Warganet rata-rata mencemburui pemergian wanita ini dan mendoakan agar beliau dikurniakan kematian yang mulia husnul khatimah.
– “Masyallah akhir hidup yang sangat indah, insyallah syurga buat almarhumah.”
– “Innalillahi wa innaillaihi rojiun, akhir hidup yang banyak diidamkan ramai, moga husnul khotimah buatnya.”
– “Ya ALLAH, kematian yg dicemburui dengan akhir lantunan ayat suci Al-Khaliq. Semoga husnul khatimah.”
Setiap Muslim pasti bercita-cita mendapat pengakhiran yang baik seperti yang diperolehi wanita ini.
Menurut Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, husnul khatimah mempunyai beberapa syarat penting iaitu menganut agama Islam, beriman kepada ALLAH SWT dan melafazkan syahadah sebelum meninggal dunia.
Terdapat 10 keadaan yang menjadi tanda-tanda seseorang beroleh husnul khatimah seperti berikut;
1.Mati pada hari atau malam Jumaat.
2.Mengucap dua kalimah syahadah sebelum menghembuskan nafas yang terakhir.
3.Meninggal dunia dalam keadaan berpeluh di dahinya.
4.Dia diberikan taufik dan hidayah oleh ALLAH SWT dan beramal soleh sebelum dia meninggal dunia.
5.Dia berasa gembira dan senang hati untuk bertemu dengan ALLAH SWT.
6.Meninggal dunia disebabkan oleh penyakit yang berkaitan dengan perut.
7.Meninggal dunia dalam keadaan mati lemas, jatuh bangunan dan syahid di jalan ALLAH SWT.
8.Meninggal dunia dalam keadaan melahirkan anak.
9.Meninggal dunia kerana mempertahanakan harta dan maruah dirinya.
10.Meninggal dunia dalam keadaan melaksanakan amalan soleh.
Marilah sama-sama kita berdoa kepada ALLAH SWT agar dimatikan dalam keadaan husnul khatimah dan ditempatkan di sisi Rasulullah SAW serta dalam kalangan orang yang soleh.
Butir-butir kata yang dilontar daripada mulutnya ditambah dengan kelembutan suara, menyejukkan jiwa buat sesiapa yang mendengar. Siapa yang tidak kenal dengan Datuk Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood, ikon pendakwah wanita yang amat dikagumi.
Keakraban dan kemesraan beliau bersama imamnya, Ustaz Wan Akashah Wan Abdul Hamid agak dicemburui. Ramai yang ingin menjadi seperti pasangan merpati dua sejoli ini.
Tidak lokek berkongsi rahsia kebahagiaan, berikut diperturunkan 10 tip untuk mengekalkan kemesraan bersama suami seperti yang diamalkan dalam kehidupan harian beliau.
1. Curahkan kasih sayang dengan sepenuh hati.
2. Patuhlah kepada suami dengan apa adanya.
3. Mendengar kata-kata suami dengan baik disertai ketaatan.
4. Sentiasalah isteri mempertahankan pandangan mata suami dengan memakai pakaian yang baik-baik.
5. Sentiasa menjaga ‘hidung’ suami dengan memakai bau-bauan yang wangi.
6. Sentiasa memperhatikan waktu tidur suami
7. Sentiasa menjaga makan minum suami.
8. Jagalah harta benda suami dengan sebaik-baiknya.
9. Isteri perlulah menjaga keluarga dan anak anak dengan baik.
10. Jangan sesekali menyebarkan rahsia suami.
Pujangga Arab ada mengatakan wanita itu adalah tiang negara. Seandainya wanita itu baik, majulah negara, seandainya wanita itu rosak akhlak maka mundurlah negara. Demikian juga kata penyair Arab, Ahmad Syauqi, ibu itu adalah umpama sebuah sekolah.
Jika anda memberikan peluang kepadanya nescaya ia akan memberikan kepada anda satu bangsa yang berakar umbi baik. Jadilah wanita yang hebat dan bijaksana. Cantikkan diri dengan akhlak, bijak menambat hati suami serta mendidik anak-anak dengan iman dan takwa kepada Allah.
Sumber: Sisipan Wanita Oh Wanita, Sinar Harian
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Biasanya kita melihat atau mendengar kebanyakan selebriti wanita yang menerima hidayah. Tetapi sebenarnya artis lelaki juga turut menerima hidayah dari Allah.
Mereka ini dilihat berubah dari sisi kehidupan yang lebih baik dari sebelum itu. Salah seorang adalah pelakon Azuan Mazlan.
Siapa sangka dari selebriti yang suka memakai pakai bergaya, berjenama, berseluar pendek kini berubah 360 darjah penampilannya. Kini memilih untuk bersara dari dunia seni dan memilih gaya hidup lebih sederhana.
Leih senang memakai pakaian jubah dan serban dan menyampaikan dakwah kepada orang ramai dengan cara tersendiri atau digelar golongan tabligh.
Bercerita dalam laman sosial Facebook, bagaimana dia boleh berubah seperti yang kita lihat hari ini.
Assalamualaikum wbt..
Korang tengoklah gambar2 aku tu macam mana aku boleh tersesat masuk jemaah tabligh? Meh aku nak cerita..
Dari kecil aku tak belajar pondok atau madrasah. Aku dibesarkan di bandar dan penuh dengan keadaan kehidupan moden & up to date. Dari kecil Allah swt anugerahkan pada aku pelbagai bakat dari segi sukan, hiburan, seni mempertahankan diri sampailah ke fashion. Hobi aku dulu main bola sepak & futsal sehingga kerjaya aku sedikit sebanyak pun ada sikit dalam bidang ni pada awalnya tapi sekejap jer. Cinta aku pd bola sepak tetap penuh membara.
Selepas itu ditakdirkan aku jadi pelakon, banyak jugaklah aku diberi peluang utk watak2 besar sehingga watak utama. Sehinggakan satu hari tu buka setiap channel tv ada je muka aku melalui iklan tv dan drama dimainkan. Muka aku pun banyak juga menghiasi majalah2 & surat khabar. Tapi atas izin Allah ianya hanya bertahan 8 tahun saja utk aku serius dalam bidang lakonan ini dan aku sedar, aku ni pun hanya Artis suam2 kuku jer walaupun aku minat giler dalam bidang ni.
Tapi.. sepanjang menjadi Artis sendu selama 8 tahun, sebenarnya hidup aku tak tenang & jiwa aku kosong walaupun nikmat kehidupan yg aku kecapi dlm bidang glamour ini penuh dgn keseronokkan & sosiality. Selepas itu musibah demi musibah berlaku dalam hidup aku sehingga aku rasa kehidupan aku, bukan kehidupan orang islam. Jangan cerita pasal solat mmg selalu period jer , paham2 je la. Dalam sekelip mata aku hilang kesemuanya disebabkan dosa dan kejahilan aku dalam agama.
Waktu itu aku cuba2 solat sendiri kat rumah.. biasa la bila ada musibah baru nk cari Allah. Korang pun sama kan? Orang kata kalau solat semua masalah boleh selesai. Tapi aku solat makin byk masalah aku adalah.. Dan aku tak dapat rasa langsung apa itu erti nikmat ibadah? Bengong jugak aku jadinya.. Orang kata kita kena Cintakan Allah swt & Rasulullah saw.. tapi, aku dapat lakukan hanya sekadar kata2 sajalah. Nak feel lebih2 ni mana boleh sebab benda ghaib bai.. kalau cinta pada ibu atau isteri, tu lainlah cerita sbb aku nampak depan mata dan dapat peluk & pegang.
Dua bulan lepas tu aku cuba belajar2 solat hari2 kat masjid, aku tgk YouTube sbb ustaz kata lelaki kena solat berjemaah di masjid kalau solat kat rumah dia bukan soleh tapi solehah.. adehh.. terkena aku .. tapi aku masih belum dapat FEEL utk letakkan cinta Allah & Rasulullah di dalam diri aku walaupun dah sebulan aku solat kat masjid. Aku cuba utk feelkan solat itu seolah2 Allah tengah melihat aku solat. Tapi nothing laaa. I can’t feel it. Impossible bro.
Sehinggalah Allah takdirkan aku belajar2 join tabligh keluar 3 hari, 1day aku keluar 3 Hari aku dah rasa feelnya lain mcm sehingga aku mengeluarkan air mata sepanjang aku keluar 3 hari dan air mata ini keluar atas sebab diri aku & agama.. aku jaga nisab aku sbb ustaz2 tabligh ni ckp, aku kena jaga nisab 3 hari setiap bulan utk renew iman aku seperti mana kereta pun nk kena servis setiap bulan.. 5 bulan jugak aku jaga nisab aku.. tapi serius wehh, selepas itu baru aku dapat rasa kerohaniat dalam solat sikit demi sedikit. Jiwa Islam tu dah masuk, masa itu fesyen aku dah mula berubah sikit demi sedikit ke arah islamic.
Masuk bulan ke-6 aku belajar keluar 40 hari di jalan Allah swt utk aku belajar2 korban. Nak tahu jgk betul ke ustaz2 tabligh ni kata kat situ ada bantuan Allah swt? Aku try tambah korban Masa aku utk Allah, tapi mmg betul pun sbb waktu tu aku takde duit nak keluar ke sarawak selama 40 hari. Karkun2 ni cakap jaga Amal insyaaAllah bantuan Allah akan sampai.
Benda yg kita tak pernah buat mana kita nak yakin dan percaya, tp aku cuba2 jela.. Sumpah demi Allah weh!! Aku jaga Amal ada saja bantuan Allah swt pd aku sebelum ke sarawak. Waktu itu keyakinan aku pd pertolongan Allah Makin bertambah, mmg betullah Alim Ulama cakap, lagi banyak Kita korban Masa, diri, harta kita di jalan Allah lagi banyak bantuan Allah & nusrah Allah yg kita dapat. Byk giler ilmu agama yg aku dapat dan barulah aku rasa diri aku ini Islam yg belajar2 hidupkan Sunnah Rasulullah saw.
Selepas aku habis keluar 40 Hari di sarawak, kehidupan aku mula berubah sedikit demi sedikit sehingga pakaian aku pun dah berubah mirip2 seperti Rasulullah saw.. Malah rezeki aku pun makin bertambah seperti air sungai yg mengalir. Allah campakkan dlm diri aku, aku jadi sayang pada jubah, serban, kayu sugi, kain reda, makan dalam talam, solat berjemaah, aku mula sayangkan masjid/surau dan paling utama baru aku dapat rasa cintakan Rasulullah dan terasa betul2 takut pd Allah swt. semuanya totally change bro in my life..
Dulu aku sukakan fashion2 urban bro, aku suka pakai seluar pendek yg nampak aurat kaki aku ni & semua fashion2 aku dulu up to date.. Skrg ni aku jaga giler2 aurat aku dan semua amalan aku, sehingga aku takut nak buat satu dosa. Kalau korg nak tahu, doa kita Allah akan makbulkan dgn segera & cepat, jangan kita langgar satu pun perintah Allah, Cuba tahan nafsu!!, kerana nafsu kita ini selalu di kawal oleh syaitan… Pastikan juga doa kita tu utk kebaikan akhirat kita atau ummat islam. Kalau doa kita lebih kpd kepentingan nafsu maka Allah swt tak makbulkan. Giler laaa aku pun tak percaya Allah boleh ubah aku jd mcm sekarang ni, totally change.
End up, aku nekad nak belajar2 tiru cara nabi saw & aku taknak tinggal satu pun sunnah Nabi saw dlm kehidupan aku kerana aku sayangkan sunnah. Baru aku tahu betapa besar nikmat cintakan pada Allah swt & kekasihnya Rasulullah saw. Selepas sebulan balik dr sarawak aku terus keluar 4 bulan ke India tanpa aku ragu2 tanpa aku ada sesen pun kat poket seluar dan akaun bank aku.
Di sebabkan aku dah belajar2 yakin dalam tempoh 40 hari dari masjid ke masjid, dari pintu ke pintu rumah aku ketuk maka tiada masalah bg aku tentang duit atau apa saja mengenai keperluan aku didunia sebab aku yakin Allah swt akan tunaikan janji-Nya seperti di dalam surah Al-Ankabut ayat : 69 (Orang2 yang bersungguh2 bantu agama Kami, maka Kami akan bagi bantuan & pertolongan kepadanya).
Kini, aku belajar2 sediakan hidup aku untuk agama Allah dan aku nk menjadi anak panah Allah utk dihantar ke semua pelusuk dunia seperti sahabat2 Nabi saw demi melihat agama ini di kemuncak.. Setelah byk belajar praktikal Iman Yakin (bergantung hanya pd yg Satu) pada Allah swt dan sewaktu keluar di jalan Allah swt dalam majlis taklim seperti halaqah Al-Quran & bacan hadis2 melalui Kitab taklim Fadhilat Amal, Muntakhab Hadis, Fadhilat sedekah & kitab Hayatus Sahabah yg dibacakan setiap hari selama 4 jam ianya menjadi asbab aku sayangkan agama ini melebihi diri aku sendiri.
Aku berani cakap, korang kena tahu Allah swt jadikan asbab jemaah tabligh ini sebagai pembawa rahmat utk mendekatkan manusia kpd Allah swt, jalan kerja yg mirip2 ikut tertib Rasulullah saw utk sebarkan Islam dan bantu agama Allah swt di waktu Kebanyakkan orang lalai & sibuk mencipta dunia mereka sendiri.
Disebabkan usaha tabligh inilah bala besar Allah swt belum diturunkan lagi.. kerana usaha ini mirip2 cara kerja dakwah Nabi saw yang telah lama ummat Islam tinggalkan.. Dan usaha ini telah banyak membawa manusia yg jahil & rosak menjadi dekat dan taat pada perintah Allah serta sayangkan Sunnah Rasulullah saw. Kalau korang nak org2 lelaki korang dapat jaga solat & menjadi lelaki yg taat pd perintah Allah swt, inilah saja cara yg terbaik.
*Kalau rezeki perlu di cari, hidayah kembali pd Allah swt lagilah kena dicari untuk selamatkan diri dari Neraka. Kerana hidayah itu perlu diusahakan dan Hidayah itu sangat Mahal disisi Allah swt.
Dalam kesibukan kehidupan seharian yang sering menuntut tenaga fizikal dan emosi, waktu sebelum tidur menjadi detik paling sesuai untuk seorang Muslim kembali menenangkan jiwa...