‘Suamilah syurga, susah dan senang biarlah bersama.’ Pengorbanan seorang isteri, sanggup kendong suami naik, turun tangga dari tingkat 4 rumah pangsapuri.

Ternyata tidak semua mampu mengharungi dugaan ini, betapa beratnya bila tempat bergantung iaitu suami sakit dan hilang upaya. Jika tak cukup kuat, pasti hilang pertimbangan. Namun ternyata wanita tabah ini berjaya melaluinya.

Kisah ketulusan kasih sayang seorang isteri kepada suami ini tular di laman sosial telah meruntun hati ramai. Ungkapan pendek yang diungkapnya iaitu, Suamiku syurgaku, juga memberi makna yang mendalam.

Artikel Berkaitan

‘Sentiasa Berdoa Agar Dia Kembali Sembuh.’ Suami Ini Tidak Pernah Terbeban, Urus Isteri Terlantar Kanser Otak

‘Suamilah Syurga, Susah Senang Biarlah Bersama.’ Pengorbanan Seorang Isteri, Kendong Suami Naik, Turun Tangga Dari Tingkat 4
Suamilah Syurga

Video Nik Junainah Nik Soh, 41, atau mesra disapa June menggendong suami tercinta Mazlan Othman, 48, menuruni rumah pangsapuri mereka yang berada di tingkat empat Pangsapuri Kasawari, Cheras, Selangor mendapat perhatian war ganet.

Malah, rakaman yang dikongsikan aktivis masyarakat, Hamsatul Hamzah tular di laman sosial.

“Suamilah syurga saya, susah senang saya ingin sentiasa bersamanya,” demikian catatan Hamsatul tentang kata-kata June yang menjentik hati warganet.

@hamsatulhamzah Memahami kepayahan yg dialami olh Cikgu June, seorg is3 yg tabah dan setia, kami membantu semampu mungkin. Dgn kerjasama Persatuan OKU Berdaya, kini Cikgu June tidak perlu lg mengendong suaminya turun ke bawah. #ziarahkebajikan #MuslimatBangi #AndadiHatiKami #prihatin #bersihdanstabil #CapCut ♬ Doaku Untukmu Sayang – Wali

Susah Senang

Menurut June, suaminya Mazlan sakit sejak 12 tahun lalu. Biarpun lebih sedekad diuji, guru tadika itu tetap setia dan cekal menyokong lelaki itu.

“Suami sudah 12 tahun mengalami psoriasis (sakit kulit kronik). Disebabkan itu juga, beliau mengalami masalah sendi.

“Selain itu, beliau juga mengalami masalah hati iaitu hepatitis dan baharu sahaja menamatkan rawatan tibi (tuberkulosis) pada bulan Ogos baru-baru ini,” katanya.

‘Suamilah Syurga, Susah Senang Biarlah Bersama.’ Pengorbanan Seorang Isteri, Kendong Suami Naik, Turun Tangga Dari Tingkat 4
Biarlah Bersama

Tambah June, jika sebelum ini, suaminya berupaya berjalan dengan sempurna. Tetapi nasib suaminya, Mazlan, berubah setelah insiden yan g berlaku pada Ogos lalu.

IKLAN

“Awal bulan Ogos 2021, suami saya tidak sedarkan diri di rumah dan terus dibawa ke hospital Serdang. Selepas Imbasan Tomografi Berkomputer (CT scan) doktor sahkan ada jangkitan kuman tibi dari paru-paru ke otak dan beliau ‘ditidurkan’ selama dua minggu lebih.

“Selepas keluar dari hospital beliau ada masalah untuk berjalan kerana mengalami kesakitan pada sendi punggung dan paha. Doktor lakukan X-ray dan mendapati sendi-sendi berkenaan berlaga yang menyebabkan suami sakit apabila berjalan.

“27 November 2022 baru-baru ini, suami terjatuh di bilik air hingga luka pada dahi dan patah lengan kanan. Selepas kejadian itu, paha kanannya semakin sakit dan tidak boleh berjalan selama seminggu,” ujar ibu kepada tiga cahaya mata itu.

‘Suamilah Syurga, Susah Senang Biarlah Bersama.’ Pengorbanan Seorang Isteri, Kendong Suami Naik, Turun Tangga Dari Tingkat 4
Pengorbanan Seorang Isteri

Katanya lagi, kesakitan pada sendi suaminya menjadi kronik selepas kejadian itu. Malah kaki kanan Mazlan sakit tidak boleh berpijak ke lantai apabila berjalan.

“Mungkin disebabkan jatuh terhentak, kami risau ada patah tetapi apabila X-ray , Alhamdulillah tiada kepatahan cuma doktor beritahu ada sedikit kecederaan pada bahagian dalam sendi,” katanya yang memberitahu suaminya terpaksa memakai lampin pakai buang selepas kejadian itu.

Justeru, wanita tabah ini bertindak sebagai pemudah suaminya untuk bergerak dengan cara mengendong lelaki itu untuk ke mana sahaja termasuk menuruni pangsapuri mereka yang tidak dilengkapi lif.

Sementelah kini June perlu membawa suami menghadiri janji temu daripada pakar kulit, pakar sendi, pakar hati dan pakar tulang.

“Dalam sebulan tidak tentu, ada empat kali, ada dua kali. Boleh dikatakan dua kali sebulan dan fisioterapi,” katanya.

IKLAN

Sanggup Kendong Suami

Pergerakan Mazlan yang terhad memerlukan lelaki itu dibantu. Wanita tabah itu bersyukur anak-anak remajanya, memahami dan ringan tulang membantu kebajikan si bapa.

“Apabila saya bekerja, anak-anak akan tengokkan bapa mereka. Nur Alya Maisarah, 16 tahun dan Muhammad Rasydan Fahtullah, 13 bergilir-gilir membantu sementelah persekolahan mereka berlainan sesi,” katanya.

Tidak hanya anak-anak, jiran tetangga yang prihatin tidak berkira dalam membantu mereka sekeluarga.

“Alhamdulillah ALLAH Maha Baik sentiasa mudahkan urusan kami. ALLAH hadirkan jiran dan sahabat yang selalu bantu kami pada saat kami memerlukan.

Baca Di Sini

‘Andai Allah Takdirkan Cacat, Suami Sanggup Jaga.’ Isteri Ini Sedih, Trend Terkini Tinggalkan Pasangan Ketika Diuji

Cinta Sampai Syurga, Suami Derma Sebelah Buah Pinggang Untuk Isteri

IKLAN

Naik, Turun Tangga

“Ada juga sahabat yang membantu menggendong suami ketika turun dan naik tangga jika ada pemeriksaan di hospital apabila diminta oleh suami saya.

‘Mohon doakan juga semoga Allah selalu mudahkan urusan insan-insan yang baik ini. Terima kasih buat semua yang mendoakan kami,” tutur June memetik laporan Sinar Plus.

Biarpun Mazlan yang sebelum ini bertugas sebagai juruteknik dan mendapat pencen ilat Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), June kini menggalas tugas mencari rezeki buat keluarga.

Pendapatannya sebagai guru tadika ‘cukup-cukup sahaja’ untuk menampung perbelanjaan makan minum keluarga, perubatan suami dan persekolahan anak-anak.

‘Suamilah Syurga, Susah Senang Biarlah Bersama.’ Pengorbanan Seorang Isteri, Kendong Suami Naik, Turun Tangga Dari Tingkat 4
Dari Tingkat 4

Sementelah kos perubatan dan ulang alik ke Hospital Serdang mencecah ratusan ringgit sebulan. Malah menurut June, suaminya sering kehabisan ubat tahan sakit dan perlu membelinya di farmasi.

Pun begitu, June bersyukur anak-anak amat memahami kewangan keluarga dan tidak pernah meminta di luar kemampuan.

Bagi kalian yang ingin menyumbang bagi meringankan beban keluarga ini boleh menyalurkan bantuan kepada akaun Maybank Pertubuhan Ikatan Wanita Prihatin (PIWP), 5622 6355 9574.

Kashoorga: Semoga June dan keluarganya terus kuat berdepan dengan ujian berat ini. Amin.

Sumber: Sinar Plus, TikTok Hamsatul Hamzah

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI