
Selalunya kita akan membaca surah Yasin setiap kali malam Jumaat atau ada kematian.
Namun sebenarnya pada bila-bila masa boleh diamalkan membacanya terutama bagi mereka yang berhajat.
Walau bagaimanapun da cara tertentu untuk melakukannya. Buat secara konsisten dan semoga apa yang dihajati akan dimakbulkan Allah.
YASIN HAJAT
Untuk Yang Berhajat….
1. Sebaiknya buat lah solat sunat Tahajud
dahulu (di sepertiga malam yang akhir)
2. Di ikuti solat sunat Hajat.
3. Bacalah Yasin selepas solat subuh dan ulanglah ayat2 seperti yg tertera..
4. Mesti 3 kali Jumaat berturut2, jika tidak anda dikehendaki mengulangi semula.
5. Anda mesti yakin.
Boleh juga di bacakan pada air jika untuk melembutkan hati anak/isteri/suami yg keras…
* (ada yg berjaya disembuhkan dari penyakit berbahaya, ada yg memohon untuk dapat anak selepas 10 thn kahwin berjaya dapat zuriat, ada yg suami tak solat, tiba2 mahu solat dan ke masjid dll) Mohon dan doalah dgn yakin.
* Untuk lebih mustajab buatlah juga solat sunat taubat, kadang2 doa kita tidak mustajab kerana dosa2 kita sendiri.
Wallahualam.
Selain Berdoa, Perlu Tahu Simptom Dijangkiti Virus COVID-19 Yang Dikatakan Boleh Keluar Lepas 24 Hari

Sekarang ini ramai yang mula bimbang dengan penularan wabak COVID-19 yang dikatakan semakin ramai yang didapati positif selepas pemeriksaan dibuat.
Walau bagaimanapun ramai yang tidak tahu bagaimana mereka ini dikatakan terkena jangkitan virus COVID-19 yang telah membunuh ribuan orang di seluruh dunia.

Dalam satu perkongsian memberitahu ada juga simptom yang akan keluar selepas 24 hari. Ayuh, ikuti perkongsian ini.
Covid 19 yang terbaru mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan selama beberapa hari, ada yang simptomnya keluar selepas 24 hari..
Jadi, bagaimana mungkin seseorang tahu jika dia telah dijangkiti?
Pada mereka yang mempunyai demam dan/atau batuk dan pergi ke hospital, paru-paru biasanya telah 50% dijangkiti (Fibrosis) dan ketika ini sudah terlambat!
Pakar Taiwan menyediakan kaedah pemeriksaan sendiri yang boleh kita lakukan pada setiap pagi:
1. Sedut nafas panjang sedalamnya dan tahan nafas anda selama lebih daripada 10 saat… Sekiranya anda berjaya melakukannya tanpa batuk, ketegangan atau ketidakselesaan dan sebagainya, ia membuktikan tiada fibrosis dalam paru-paru, yang pada asasnya tidak menunjukkan sebarang jangkitan.
2. Pada masa kritikal, sila lakukan sendiri ujian ini setiap pagi dalam persekitaran udara yang bersih!
SARANAN YANG SANGAT BAIK oleh doktor Jepun yang merawat kes-kes COVID-19.
1. Setiap orang harus memastikan mulut & kerongkong anda lembap dan tidak pernah KERING!
2. Teguk sedikit air setiap 15 minit sekurang- kurangnya.
MENGAPA? Walaupun virus masuk ke dalam mulut anda … air minum atau cecair lain akan MELALUKAN mereka melalui kerongkong ke dalam perut.
Setelah berada di perut yang mempunyai ACID, ia akan membunuh semua virus yang masuk ke dalamnya.
Sekiranya anda kurang minum air secara lebih kerap, virus boleh mula menjangkiti ke paru-paru anda. Di mana keadaan ini sangat berbahaya!

Tolong sebarkan kepada keluarga, kawan dan semua orang tentang ini!
Berdoalah semoga dunia pulih daripada virus Covid 19 sesegera mungkin..
Allahumma amin..
Sayang semua…
Subhanallah, Wuduk Jadikan Wajah Kita Bercahaya & Pintu-Pintu Syurga Terbuka

Mustahil kita tidak tahu apa itu wuduk. Mengambil wuduk tidak kira lah untuk mendirikan solat atau ibadah lainnya, mempunyai 1001 kelebihan atau fadilat.
Munurut Muhammad Kamil Abd al-Somad, dalam bukunya al-I’jaz al-Ilmi fi al-Islam wa al-Sunnah al-Nabawiyah menjelaskan, manfaat dalam wuduk sangat besar untuk tubuh badan manusia.
Mula daripada membasuh tangan dan menyela-nyela jari, berkumur-kumur, memasukkan air ke dalam lubang hidung, membasuh muka, membasuh kedua-dua tangan sampai siku, mengusap kepala, membasuh telinga, kemudian membasuh kaki hingga buku lali.
Apa yang Allah perintahkan sebenarnya mempunyai rahsia besar tersembunyi di sebaliknya. Para pakar kesihatan turut memperakui kelebihan berwuduk ini dan menganjurkan agar membersihkan kaki, mulut dan muka sebelum tidur.
Artikel berkaitan: Adakah Batal Wuduk Jika Termuntah? Ini Penjelasannya
Artikel berkaitan: Setiap Kali Berwuduk 5 Kali Sehari, Saya Amalkan Doa-Doa Ini Rahsia Kecantikan Luar Dalam Hajah Fouziah Gous
Dalam Islam, kelebihan berwuduk tidak semata-mata untuk membersihkan anggota supaya bersih dan kelihatan cantik, hakikat yang lebih besar ialah berwuduk mempunyai nilai ibadah yang tinggi. Jika seseorang berada dalam keadaan suci, bererti dia dekat dengan Allah.
Kelebihan Berwuduk
Tanda orang beriman
Apabila berwuduk bermakna kita mementingkan kebersihan diri. Bersih adalah sebahagian daripada iman. Sebagaimana yang diriwayatkan daripada Abu Malik al-Ash’ari r.a, Nabi SAW bersabda:
“Bersuci itu adalah sebahagian daripada iman…” (H/R. Muslim, no. 223)
Terhapusnya Dosa-Dosa Kecil
Fadilat ini sepatutnya direbut oleh kita. Bayangkan seharian kita pasti tidak lepas melakukan dosa-dosa kecil, maka perlu ada usaha mensucikan.
Dalam hal ini, mengambil wuduk yang sempurna bukan sahaja menjamin diterimNya solat tetapi ia juga menghapuskan dosa-dosa selagi tidak melakukan kesyirikan.
Rasulullah SAW bersabda:
“Dari Abu Hurairah r.a berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW: Apabila seseorang hamba muslim atau mukmin berwudhu’ maka setelah ia membasuh wajahnya, keluarlah dari wajahnya segala dosa yang telah dilihat oleh kedua matanya melalui air atau bersama titisan air yang terakhir. Ketika membasuh kedua tangannya keluarlah dari kedua tangannya setiap dosa yang telah dilakukan oleh kedua tangannya bersama air atau bersama titisan air yang terakhir. Sewaktu ia membasuh kedua belah kakinya, keluarlah dari kedua kakinya setiap dosa yang dilangkah oleh kedua kakinya bersama air atau bersama air terakhir sehinggalah setelah ia selesai berwuduk ia bersih dari dosa-dosanya”. (H/R. Muslim, 1/148)
“Dari Abi Umamah r.a berkata: Rasulullah SAW bersabda:
Apabila seseorang muslim berwuduk maka akan keluar dosa-dosanya dari pendengarannya (telinganya), matanya, tangannya dan dari kedua kakinya. Apabila ia duduk menanti solat, ia duduk dalam keampunan (diampunkan) dosa-dosanya”. (H/R. Ahmad, 5/252.)
Mengangkat Darjat Kita
Kita sibuk ingin menaikkan darjat di mata manusia, namun tahukah kita bahawa lebih mulia lagi jika kita naikkan darjat di sisi Allah dengan cara yang disukaiNya iaitu berwuduk.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a: “Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: Suka kah kamu semua sekiranya aku tunjukkan kepada kalian akan amalan yang dapat menghapuskan kesalahan-kesalahan dan mengangkat beberapa darjat kalian? Mereka menjawab: “Ya, wahai Rasulullah”. Maka Baginda SAW pun bersabda: “Iaitu (antaranya) menyempurnakan wuduk walaupun dalam keadaan yang tidak disenangi (seperti kesejukan dan sebagainya)…” (H/R. Muslim, no: 253)
Terbukanya Pintu-pintu Syurga
Subhanallah, hanya dengan berwuduk, kita sedang menuju ke pintu syurga Allah. Siapa yang meremehkan hal ini adalah dari golongan yang rugi.
Diriwayatkan dari Umar bin al-Khattab r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Tiada seorang pun dari kalian yang berwuduk, lalu ia menyampaikan atau meratakan wuduknya, kemudian dia mengucapkan: “Asyhadu alla ilaha illallah wa anna Muhammadan ‘Abduhu wa Rasuluh”, melainkan dibukalah untuknya pintu syurga yang lapan, dia boleh memasuki dari pintu mana pun yang dia kehendaki.” (H/R. Muslim, no: 234),
Wajah Bercahaya Di Akhirat
Setiap anggota badan kita yang terkena air wuduk bakal bercahaya terang akhirat nanti.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah SAW telah bersabda: “Perhiasan-perhiasan di syurga itu sampai di tubuh seorang mukmin, bersesuaian dengan anggota yang dicapai oleh wuduk.” (H/R. Muslim, no: 250)
Membuka Ikatan Syaitan
Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan dari Rasulullah SAW, bahawa syaitan mengikut manusia ketika tidur di malam hari, dengan tiga ikatan. Kemudian Rasulullah SAW
memberitahu cara untuk merungkai ikatan tersebut, dalam sabda Baginda SAW:
“…sekiranya dia (manusia) bangun (dari tidurnya), dan mengingati Allah, bebaslah satu ikatan. Sekiranya dia berwuduk pula, bebaslah satu ikatan lagi, dan sekiranya dia bersolat, bebaslah satu ikatan lagi. Maka dia akan menjadi segar dan baik dirinya. Sekiranya dia tidak melakukannya (berzikir, wuduk, dan bersolat), maka dia akan menjadi buruk dan pemalas”. (H/R. al-Bukhari, no: 1091)
Kashoorga: Subhanallah, betapa besarnya nikmat berwuduk, bukan sahaja dari sudut kesihatan malah juga mampu mendapat redha Allah. Maka sentiasalah pastikan kita berada dalam keadaan berwuduk. Semoga kita istikomah selepas ini.
Bermula Detik 10 Malam Terakhir Ramadan, Yatt Hamzah Kongsi Doa Paling Baik Untuk Diamalkan

Setelah hampir tiga minggu berpuasa, kita sudah sampai kepada malam yang sangat ditunggu-tunggu iaitu 10 malam terakhir Ramadan.
Bermula malam inilah kita akan berlumba-lumba untuk mengejar dan mencari kebaikan serta mengumpul pahala berganda untuk menemui malam Lailatul Qadar.
Terapat doa yang boleh kita amalkan untuk menjemput kita sama-sama merasai Malam Lailatul Qadar ini.
Perkongsian dari laman Instagram Yatt Hamzah memberitahu doa yang boleh kita amalkan.
Ini Doa Menjemput Malam Lailatul Qadar: Arab, Latin dan Artinya.
Ada doa yang pernah diajarkan oleh Rasulullah SAW jikalau kita mau menjemput malam lailatul qadar, malam kemuliaan, yakni dengan do’a:
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى
Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu’anni
(Ya Allah, Engkau Maha Pemaaf dan Engkau mencintai orang yang meminta maaf,
karenanya maafkanlah aku). عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ
أَرَأَيْتَ إِنْ عَلِمْتُ أَىُّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ الْقَدْرِ مَا أَقُولُ فِيهَا
قَالَ قُولِى اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى
Dari ‘Aisyah رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا, ia berkata, “Aku pernah bertanya pada Rasulullah ﷺ,
yaitu jika saja ada suatu hari yang aku tahu bahwa malam tersebut adalah malam lailatul qadar, lantas apa do’a yang mesti kuucapkan?”
Jawab Rasulullah SAW, “Berdo’alah:
Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu’anni
(Ya Allah, Engkau Maha Pemaaf dan Engkau mencintai orang yang meminta maaf,
karenanya maafkanlah aku).” (HR. Tirmidzi no. 3513 dan Ibnu Majah no. 3850.
Abu ‘Isa At Tirmidzi mengatakan bahwa hadits ini hasan shahih. Al Hafizh Abu Thohir mengatakan bahwa hadits ini shahih.
Hadits ini dibawakan oleh Imam Tirmidzi dalam bab: “Keutamaan meminta maaf dan ampunan pada Allah Swt.
Hadits di atas disebutkan pula oleh Ibnu Hajar dalam Bulughul Marom pada hadits no. 706.
Maksud dari “innaka ‘afuwwun” adalah yang banyak memberi maaf. Demikian kata penulis kitab Tuhfatul Ahwadzi.
Baca Juga > Amalan dan Doa di Malam Jum’at dan di Hari Jum’at Sesuai Sunnah Nabi
Para ulama menyimpulkan dari hadits di atas tentang anjuran memperbanyak do’a “Allahumma innaka ‘afuwwun …” pada malam yang diharap terdapat malam lailatul qadar.
Doa di atas begitu jaami’ (komplit dan syarat makna) walau terlihat singkat.
Doaa tersebut mengandung ketundukan hamba pada Allah Swt dan pernyataan bahwa
dia tidak bisa luput dari dosa. Namun sekali lagi meminta ampunan seperti ini tidaklah
terbatas pada bulan Ramadhan saja.
Imam Al Baihaqi berkata,
“Meminta maaf atas kesalahan dianjurkan setiap waktu dan tidak khusus di malam lailatul qadar saja.” (Fad
KREDIT FOTO: INSTAGRAM YATT HAMZAH