Selalunya waktu musim Haji keadaan cuaca sangatlah tidak menentu. Kepanasan cahaya matahari yang melampau di Tanah Suci ekoran cuaca panas ada kalanya boleh mencecah sehingga 44 darjah celsius. Di waktu-waktu begini amat penting bagi setiap jemaah Haji untuk menjaga kesihatan.

Cuaca Tanah Arab yang kering dan panas sangat memberi kesan kepada para jemaah Haji. Jelas ketara perbezaan purata suhu dan kelembapan di Tanah Arab. Keadaan ini menyebabkan kulit kita yang sudah biasa dengan tahap kelembapan yang tinggi mudah menjadi kering.

Lima Tip Kekalkan Kelembapan Kulit Sepanjang Musim HajiPara jemaah juga perlu berhati-hati agar tidak terlalu terdedah kepada cuaca panas. Minum air secukupnya bagi menghidratkan tubuh terutama semasa beribadah di Mina dan juga di Muzdalifah. Amat penting untuk kita mengekalkan kelembapan kulit sepanjang mengerjakan Haji. Antara masalah yang sering dihadapi oleh jemaah Haji adalah masalah kulit kering.

Tanda-tanda kulit kering:
*Kulit jadi gatal dan bersisik
*Kulit kemerahan dan pedih
*Kulit terasa tegang

Melakukan ibadah Haji dalam keadaan kulit kering akan mendatangkan ketidakselesaan. Ia juga boleh mengganggu konsentrasi untuk beribadah dengan baik. Bukan itu sahaja, penambahan kos dalam bajet Haji turut berlaku disebabkan perlu membeli ubat yang mahal di farmasi di sana.

Berikut dikongsikan LIMA tip untuk mengekalkan kelembapan kulit sepanjang menunaikan ibadah Haji di Tanah Suci.

1. Boleh bawa halwa kundur. Rendam dalam botol mineral dan sejukkan dalam peti sejuk. Minum sekerap mungkin bagi mendapatkan kulit yang lembut dan lembap.

IKLAN

2. Biji selasih (basil seeds)/getah anggur juga sesuai direndam dan di minum di kala terasa panas badan. Amat penting untuk memastikan tubuh cukup air agar kulit kekal segar dan tidak kering.

3. Minum banyak air zam zam untuk mengelakkan hidrasi air dalam badan.

Lima Tip Kekalkan Kelembapan Kulit Sepanjang Musim Haji

4. Kerap mandi dan elakkan daripada menggunakan sabun sebaliknya gunakan gel mandian bagi mengekalkan kelembapan kulit.

5. Satu lagi cara untuk mengekalkan kelembapan kulit wajah dan tubuh ialah dengan ‘bantuan’ Bio-Oil Dry Skin Gel. Di samping mengatasi masalah kulit kering, gel ini meningkatkan tahap hidrasi pada kulit. Istimewanya produk terbaharu Bio-Oil ini menggunakan teknologi baharu menggantikan air dengan minyak dan menjadikan produk ini 100 peratus aktif.

IKLAN

Gabungan Shea Butter dan Niacinamide B3 membentuk lapisan ‘perlindungan’ pada kulit. Ia memelihara kulit daripada kehilangan kelembapan, sementara kombinasi Urea dan Glycerine pula berfungsi menarik kelembapan kembali kepada kulit. Dalam masa yang sama juga ia mengunci kelembapan bagi mengelakkan kulit menjadi kering, merekah dan iritasi.

Formulasi Chamomile yang terkandung dalam produk ini pula berfungsi memberi ‘kelegaan’ dengan haruman yang begitu menenangkan. Jadi ia sesuai sekali untuk dibawa ketika menunaikan ibadah Haji bagi memastikan kesihatan kulit kekal sihat.

Bio-Oil Dry Skin Gel telah diuji secara klinikal. Hasil ujian klinikal membuktikan bahawa 82% peserta mengakui bahawa keadaan kulit kering mereka bertambah baik selepas dua hari penggunaan.

Lima Tip Kekalkan Kelembapan Kulit Sepanjang Musim HajiIanya sesuai untuk mereka yang berkulit sensitif dan tidak menyumbat liang-liang pori. Kandungan air serendah tiga peratus dalam produk ini cukup untuk membolehkan bahan aktif berfungsi dengan cekap. Paling utama produk ini juga bersifat ringan, tidak melekit dan mudah meresap ke dalam lapisan kulit.

IKLAN

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat semua bakal-bakal tetamu Allah. Kini, anda tidak perlu runsing untuk mencari produk yang sesuai dibawa ketika menunaikan Haji bagi memastikan kulit kekal sihat sepanjang menunaikan ibadah Haji.

https://www.facebook.com/MYBioOil/videos/975139842876461/

Untuk pembaca Kashoorga, gunakan kod MYHEDSG15  untuk mendapatkan  Bio–Oil Dry Skin Gel 50ml untuk RM15 sahaja di

Shopee: http://bit.ly/ShopeeBioOilIA
Lazada: http://bit.ly/LazadaBioOilIA

Untuk maklumat lanjut, sila layari biooilexperience.com

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI