Setiap kali ‘kedatangan’ bulan Ramadan pastinya golongan ibu-ibulah yang paling sibuk. Apa tidaknya, sibuk memikirkan apakah menu yang sesuai disediakan untuk keluarga, bukan hanya untuk waktu berbuka sahaja tetapi waktu bersahur.

Tercari-cari juga apakah menu yang sesuai diamalkan ketika bersahur agar tubuh kekal cergas bertenaga. Seperti yang pernah dikongsikan Nana Ruzanna, ini rahsia bagaimana dia kekal bertenaga sepanjang Ramadan meskipun dia berpuasa selama 19 jam kerana dia tinggal di luar negara.

Tak lama lagi dah nak masuk Ramadan. Semua dah shopping kurma dan susu ke???
Jangan lupa amalkan ye masa sahur. InsyaAllah kekal bertenaga tanpa lapar. Anak-anak yang baru belajar puasa pun boleh amalkan. Yang tengah menyusu badan tu, susu kurma ni boleh jadi milk booster jugak tau.

Ramai yang tanya macam mana saya boleh bertahan puasa sampai 19 jam lamanya. Dah la pregnant pulak tu. Buat anda semua, kat sini saya nak share apa yang saya amalkan sepanjang saya puasa.

Saya start amalkan puasa hari ketiga sebab baru tau tip ni. Memang ada beza sangat dengan puasa yang terdahulu. Alhamdulillah walaupun bersahur tak makan nasi, (memang tak lalu makan berat disebabkan jarak antara berbuka dan imsak hanya 5 jam sahaja) InsyaAllah perut rasa kenyang je sepanjang hari. Badan tak letih sangat. Bila berbuka pun tak gelojoh makan macam-macam. Moga bermanfaat buat semua.

Hurmm…ingat lagi tak cara nak buat susu kurma tu??

Kita cuma perlukan 3 bahan je. Kurma 5 biji, air masak setengah cawan, susu segar satu cawan. Kurma tak kisah nak letak banyak mana tapi digalakkan dalam bilangan ganjil untuk ikut sunnah nabi.

Kurma dibuang biji dan isinya kita carik-carikkan. Rendam dalam setengah cawan air masak. Biarkan rendam sampai kurma kembang. Biasa saya akan rendam dalam pukul 7pm dan minum masa sahur dalam pukul 2.20 am. Buat yang di Malaysia, sebelum tidur tu boleh rendam dah untuk minum ketika sahur esoknya. Kalau rendam sekejap pun takpe asalkan kurma tu kembang.

Bila kurma dah kembang, boleh blend dengan secawan susu segar. Minum ketika penutup sahur. Kiranya dah nak imsak baru minum. Jangan lupa selawat ke atas nabi dan doa mohon Allah permudahkan puasa kita. InsyaAllah perut kenyang dan badan kekal bertenaga sepanjang hari. Untuk anak-anak yang baru belajar nak puasa tu pun boleh amalkan. Selamat mencuba.

*Saya nak tambah lagi khasiat amalan ni, susu kurma juga boleh jadi milk booster untuk mommies yang sedang menyusukan anak. For those yang non muslim pun boleh try ok.

Sumber kredit: Nana Ruzanna

VIDEO KASHOORGA:

Tinggalkan Komen