Membina komunikasi yang baik sesama suami isteri adalah dituntut di dalam Islam.
Suami harus berlaku adil kepada isteri, dan isteri juga haruslah berlaku adil terhadap
suami. Komunikasi yang baik terhadap isteri termasuklah melayaninya dengan baik,
lembah lembut, bertolak ansur sama ada dalam hubungan fizikal atau mental. Ini
bersesuaian dengan sifat semula jadi wanita yanglembut dan mudah terguris
hatinya.

Perkara ini jelas dinyatakan dalam hadis Nabi SAW.

Sabda Rasulullah SAW:

dari Abu Hurairah r.a ia berkata: Rasulullah SAW bersabda: “pergaulilah kaum wanita itu dengan pergaulan yang lemah lembut, kerana sesungguhnya kaum wanita itu dijadikan dari tulang rusuk dan sesungguhnya tulang rusuk itulah yang sebengkok-benkoknya ialah yang paling atas. Maka apabila engkau hendak meluruskannya, luruskannlah dengan perlahan dan apabila tidak diluruskan, ia sentiasa bengkok selama-lamanya. Oleh sebab itu pergaulilah wanita dengan pergaulan yang lemah lembut”. (H.R Bukhari dan Muslim)

Hadis tersebut jelas menerangkan cara komunikasi yang berkesan terhadap wanita.

Berikut perkongsian Firdaus Mokhtar

Pesan guru saya:

IKLAN

Mencintai isteri itu perintah Allah. Ini termasuklah membela, menjaga, memberi perlindungan dan melayani isteri dengan penuh rasa kasih sayang.

Maka, siapa yang tidak mencintai dan memuliakan isteri yang telah taat dan patuh pada suami, suami itu berdosa.

“Dan hendaklah kamu bergaul dengan isteri-isteri kamu dengan cara yang baik. Ini Allah sebut dalam surah An-Nisa ayat 19.

Ikutkan ayat ini, melayani isteri dengan cara yang baik itu adalah wajib. Menjadi tanggungjawab suami pula untuk santuni isteri dengan cara yang paling istimewa.

Mencintai Isteri Itu Perintah Allah Termasuklah Melayani Isteri Penuh Kasih Sayang

Ingat kawan-kawan pesan Nabi kita:

IKLAN

“Lelaki yang paling sempurna imannya ialah lelaki yang paling sempurna akhlaknya, dan sebaik-sebaik kamu (baik akhlak) ialah mereka yang baik dengan isteri-isterinya.”

Macam tu sekali Nabi kita mengingatkan kita tentang layanan suami terhadap isteri. Mereka ini teman kita, kawan kita yang paling kita percaya, tempat untuk kita melahirkan segala sifat kasih dan cinta.

Benar. Memuliakan hati seorang isteri ini memerlukan kita untuk menurunkan ego kita sebagai seorang suami. Namun hiduplah dengan prinsip yang betul.

IKLAN

Mencintai Isteri Itu Perintah Allah Termasuklah Melayani Isteri Penuh Kasih Sayang

Kita melayani isteri atas perintah Allah. Kita bukan merendahkan diri sampai kita menuruti setiap arahan dan kehendak isteri. Sampai orang kata kena suruh suruh itu ini.

Tidak. Itu yang saya sebut hidup berprinsip. Lelaki itu ketua. Namun tak salah kalau ketua itu turut membantu buat kerja rumah contohnya, jaga anak-anak, basuhkan baju, kemaskan dapur dan uruskan baju sendiri. Begitulah.

Sumber kredit: Firdaus Mokhtar

VIDEO KASHOORGA:

https://www.youtube.com/watch?v=em0P3tSSLlA

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI