‘Menu rahmah, tak suka jangan makan.’ Jangan biasakan budaya hina makanan, nabi tak suka. Kalau tak suka sekalipun, lebih baik diam daripada bercakap buruk tentang makanan.

Makanan adalah rezeki daripada Allah, hina makanan seolah-olah menghina rezeki Allah. Allahuakbar, semoga kita dijauhkan daripada sikap tak tahu bersyukur.

Artikel Berkaitan:

‘Makanan Itu Rezeki, Kena Hargai & Tak Baik Hina Orang.’ Cikgu Sebak Pelajar Bawa Biskut Kering Untuk Jamuan Sekolah

Ikuti perkongsian Dr Azizul Azli Ahmad yang mengulas tentang sikap segelintir masyarakat yang suka menghina makanan sejak kerajaan perkenalkan menu rahmah ini. Luahnya,

‘Menu Rahmah, Tak Suka Jangan Makan.’ Jangan Biasakan Budaya Hina Makanan, Nabi Tak Suka
Menu Rahmah

1. Sejak zaman ada sosial media, saya tak pernah nak upload apa benda saya makan. Saya berprinsip, tak semua yang kita mampu orang akan mampu. Makan diam-diam.

2. Sejak kerajaan perkenalkan Menu Rahmah ini, budaya hina makanan makin menjadi-jadi. Di TikTok ada yang tambah dengan air oren sebab kering sangat katanya.

Kawan kawan,

3. Jangan jadikan bahan makanan satu kehinaan. Nabi pesan dan sangat tak suka.
4. Benci dengan kerajaan, jangan hina makanan kita. Ahli parlimen pun ramai buat perangai purba.

5. Jadilah manusia yang rasional, tak suka jangan beli ambil dan makan. Sudah makan tak sedap atau selesa, maklumkan baik-baik pada pemilik kedai.

IKLAN

Tak Suka Jangan Makan

6. Semalam saya singgah beli barang dapur di Mydin Ipoh, lewat di bahagian makanan ada yang minta menu Rahmah dan staf Mydin bagi dengan baik dan banyak.

7. Bagi orang lapar, sedap bukan keutamaan tetapi banyak dan kenyang itu adalah keutamaan mereka.

Jangan Biasakan Budaya Hina Makanan

Berhentilah!
Membuat konten menghina makanan ini. Nabi benci dan sangat tak suka.

Tak kan hendak ikut sunnah poligami sahaja, tapi makanan menghina apa yang nabi ajarkan.

Baca Di Sini

‘Kucing Memang Kesayangan Nabi.’ Penyayang Biar Bertempat, Jangan Bela Hingga Susahkan Jiran

IKLAN

Komen Warganet:

Perkongsian ini turut mendapat pelbagai reaksi warganet, kebanyakan mereka bersetuju bahawa menghina makanan adalah perbuatan yang biadab.

Arni Syazila
Betul doktor, kami selalu pesan dengan anak-anak jangan membazir dan jangan mencela makanan. Apa yang ada makan, tak suka jangan ambil.
Tak lama lagi nak masuk Ramadan, buffet pasti akan ada makanan berlebihan dan membazir. Sedih lihat makanan terpaksa dibuang begitu sahaja sedangkan ramai lagi tengah berkira-kira untuk makan.

Addie Norazlie Adnan
Saya merayu tolonglah atas sebab apa sekalipun, janganlah menghina rezeki makanan yang Allah bagi. Mungkin tiada harga dan tidak sedap pada kita, tapi amat diperlukan orang lain…

Jika tidak sedap, habiskan makanan dan jangan beli lagi. Jika untuk peningkatan kualiti makanan, mungkin boleh buat aduan rasmi kepada pengurusan.

Apa-apa sekalipun, sekali lagi saya merayu jangan hina rezeki makanan, selalulah bersyukur dengan makanan yang kita ada…

Rina Sulaiman
Masa di mydin, saya dan anak-anak tengok menu rahmah. Di bungkus elok. Packaging pun dah kos. Anak saya nak, saya kata jangan beli hak orang.

IKLAN

Kita pergi kedai lain untuk makan. Saya memang didik anak-anak makan saja rezeki yang ada. Tak suka jangan makan dan tak perlu cakap yang buruk-buruk. Sebab ibu ayah sudah lalui zaman susah masa kanak-kanak. Kami selalu cerita kisah-kisah susah itu supaya mereka belajar erti syukur.

Nabi Tak Suka

Muhd Sabiq
Nabi ajar, dapat makanan terus makan sahaja. Kalau sedap, ucap alhamdulillah. Kalau kurang berkenan, diam.

Bila lihat Melayu malaysia, budaya bukan Islam makin bermaharajalela, bermaksud terlalu ramai alumni sekolah sekular yang tak diajar pendidikan akhlak di sekolah dan di rumah dapat pula yang tak beri input.

Pendidikan Malaysia wajar disemak ulang agar Allah tak turunkan bala banjir dan kemarau seperti diujinya negara lain.

Mungkin satu hari nanti, orang Malaysia akan mengutip serbuk roti di tempat sampah macam anak-anak Syria andai terus begini dibudayakan.

Faris Fakhrullah
Kita sedang berdepan dengan generasi miskin adab dan tatasusila berkiblatkan barat. Sebab itulah, di sekolah jenuh guru bersilat untuk wujudkan karamah insaniah.

Kashoorga: Dapat makanan, makan saja kerana makanan itu rezeki daripada Allah SWT. Renung-renungkan.

Sumber: Dr Azizul Azli Ahmad via Twitter Abudi Alsagoff

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI