Sejak dulu lagi, banyak syarikat pelancongan menawarkan harga RM1500 membuat badal haji. Mungkin tiadanya pendedahan mengenai isu ini, banyak syarikat pelancongan umrah mengaut untung begitu saja tanpa membuat badal haji seperti diamanahkan.

Isu badal haji dengan kos RM1500 ini pernah KASHOORGA tulis dalam temuramah bersama penasihat Tabung Haji dan juga pemilik bersama syarikat umrah Andalusia Travel & Tours iaitu Dato Ustaz Daud Che Ngah yang menyifatkan harga RM1500 adalah tidak logik pada 15 Jun lalu.

Jelas Ustaz Daud Che Ngah, syarikat pengendali umrah ini mengaut untung RM500,000 semusim begitu saja kerana ramai terpedaya. Modus operandi mereka membacakan 10 nama secara pukal sedangkan syarat badal haji ialah satu orang untuk satu nama. Jelasnya, cara terbaik mengenal pasti tidak ditipu ialah harga mesti melebihi RM3000 ke atas selain memastikan syarikat terlibat diberi lesen oleh Tabung Haji membawa jemaah haji.

BACA SINI :- PENIPUAN BADAL HAJI, KOS RM1500 HARGA TAK LOGIK – DATO USTAZ DAUD CHE NGAH

IKLAN

Dan isu ini mendapat perhatian dari Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) yang akan mengambil tindakan terhadap pengusaha pelancongan yang menawarkan pakej badal haji meragukan menerusi media sosial, sejak akhir-akhir ini.

Motac dalam kenyataan menyebut, pihaknya memandang serius tawaran pakej berkenaan memandangkan harganya jauh lebih rendah daripada caj pakej dan permit haji dikenakan kerajaan Arab Saudi.

“Motac akan mengambil tindakan sewajarnya bawah Akta Industri Pelancongan 1992 (Akta 482) yakni Seksyen 8(d) Akta 482 menyebut syarikat pengusaha pelancongan tidak boleh menjalankan perniagaan mengikut cara yang memudaratkan kepentingan orang awam, industri pelancongan atau ekonomi negara,” menurut kenyataan itu.

IKLAN

Menurut Motac, pengusaha pelancongan yang melanggar akta berkenaan boleh dikenakan penggantungan atau pembatalan lesen.

Sehubungan itu, Motac menasihatkan orang awam untuk membuat pengesahan terlebih dahulu terhadap apa saja pakej ditawarkan dan hanya mempertimbangkan syarikat berlesen demi memastikan hak mereka terpelihara.

IKLAN

Senarai syarikat pelancongan yang berlesen bawah Motac boleh dirujuk di laman web, www.motac.gov.my/semakan/umrah.

Sebelum ini, Pengarah Operasi Bimbingan Tengku Aziz Raja Abdullah dilaporkan berkata, lambakan iklan yang mempromosikan pakej badal haji pada harga tidak munasabah perlu diberi perhatian serius kerana ia seolah-olah tindakan sengaja mengaut keuntungan.

Katanya, Lembaga Tabung Haji yang memainkan peranan penting di Tanah Suci pun tidak melaksanakan badal haji tahun ini kerana menyedari pelbagai peraturan ditetapkan Arab Saudi. Sumber : FreeMalaysiatoday

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI