Jika sebelum ini dia sangat bencikan agama Islam. Tetapi siapa sangka hidayah Allah itu sangat indah dan datang tanpa disangka-sangka.

Wanita ini yang dulunya tidak suka Islam akhirnya memeluk agama suci ini baru-baru ini.

Nur Jacyntha Florentius yang berasal dari Sabah menceritakan perjalanannya sebagai seorang Muslim dan bagaimana terbuka hati untuk memeluk Islam.

Semuanya bermula 2013, ketika melanjutkan pelajaran di sebuah universiti, dia mula bergaul dengan orang Muslim dan melihat apa itu solat, berpuasa dan pelbagai lagi tentang agama Islam.

Menulis thread di laman sosial twitter, Jacyntha yang sebelum ini seorang penganut Roman Khatolik dan dibesarkan dengan keluarga yang memang taat pada agama Kristikan, bersyukur kerana hasrat untuk memeluk agama Islam direstui oleh ahli keluarganya.

Tapi, aku tak prnah nak kenal kitab, aku pergi church pun skali skala. Yang aku tau dulu, i hate islam without any solid reason. Tp agama christian sendiri pun tak paham.

Aku sedih? Ada masalah? Nak tempat mengadu aku pg mengadu dekat Tuhan kristus( i was born to worship jesus). I dono why ok. Sbab dari kecik mmg diajar mcm tu.

I always ask why islam dibenarkan kawin 4. Why they always think islam is the right religion. Agama paling benar. I was wondering.

Semuanya bermula ketika berjaya memasuki Universiti dan banyak bergaul dengan Muslim dan belajar tentang solat dan puasa.

Sampai la pada tahun 2013, masa ni masuk universiti. I started to bergaul dngan muslim. And thn serumah dngan muslim. I saw they solat, puasa and so on. Dari situ terdetik dlam hati what is islam?

And i start wondering and conpared between christian and islam. Why do christian worship jesus? Why do christian believe in trinity? Why do christian have jesus picture everywhere?

So i do research, i google, i watched youtube, i asked ustaz and i did ask the priest too.. dari situ i learn alot! Dari taktau ape2 pasal nabi2 pun i dah tau. Who is nabi muhammad and who is nabi isa.

IKLAN

Mula download Al-Quran dalam smartphone dan sekali sekala membacanya. Kemudian ikut kawan Muslim berpuasa. Dari tak penuh sehinggalah puasa penuh walaupun belum jadi Muslim sepenuhnya

I started to downloaded al-quran in my smartphone. Once awhile i read it. I gained more knowledge from thr. Alhamdulillah.

So i mula la ikut kawan muslim berpuasa. Dari puasa tak penuh smpai la i managed to puasa penuh last year (2018) whn im in london even im not a muslim yet!

Sebenarnya pernah bermimpi didatangi seorang berjubah putih yang datang beri Al-Quran dan suruh baca. Kemudian mimpi lain pula didatangi seorang makcik ajak ke masjid untuk solat.

2013, pernah mimpi ade seseorang berjubah putih datang kat aku bagi al-quran suruh baca. Thts the reason i downloaded alquran ni my phone.

2nd mimpi pula ade sorang makcik come to me ajak g masjid solat..

I always experienced kena tindih masa tido. And i tried open bible audio frm youtube. But? Still same even berbuka audio tu pun benda tu kacau.

IKLAN

Sejak itu rajin buka Al-Quran melalui Youtube dan setiap malam tidur jadi lena bertemankan bacaan Al-Quran. Malah dapat jawapan semua kepada semua persoalan sebelum betul-betul bersedia untuk memilih Islam.

So sejak 2 tahun lalu, i pg youtube buka al-quran. Every night i tido bertemankan bacaan al-quran kat tepi. And yes lena tido Alhamdulillah

Since dekat dngan Islam, aku dpt jawapan kepada most of my questions. Until im really sure that i will follow Islam.

Sebelum masuk Islam, tahu baca Al-Fatihah dan beberapa surah lain. Niat nak peluk Islam dah lama tetapi lepas tujuh tahun baru berani minta izin dari keluarga

Before i converted to Islam, basically i knew how to baca al-fatihah, an-nas, baca doa makan, and knw some surah2 dlam al-quran.

Prnah nak peluk Islam dah lama tapi selepas 7 tahun baru la berani nak minta izin parents. And diorng izinkan

I start pakai tudung pun dah lama since 2013 tu lagi.. tp masa tu pakai saja2.

IKLAN

Alhamdulillah keluarga izinkan peluk Islam, malah ayah sendiri tidak menghalang kalau itu pilihan terbaik. Selamat mengucap syahadah dan sekarang secara rasminya bergelar mualaf. Kalau dulu benci Islam tetapi kini sanggup mata untuk Islam

And Alhamdulillah selepas 7 tahun baru la i berani nak bersua dan minta izin parents yang i nak peluk islam. Diorang izinkan syukur, My dad told me ‘Kalau u rasa tu yg terbaik, i wont halang’

Alhamdulilah selamat mengucap 2 kalimah syahada that day. And im official muallaf dah skrng hehe. Imma a proud muallaf. Thanks Allah for guiding me to this day even it took so long for it to happen.

‘I bear withness that thr is no god but Allah, I bear withness that Muhammad is the messenger of Allah’

Hidayah tu dtng tanpa disedari. I used to hate Islam back thn but look at me now. I would say that i will die for Islam.

Ternyata perkongsiannya ini mendapat reaksi positif dari warganet. Masing-masing mendoakan agar dirinya terus istiqamah dengan agama yang baru dipilih.

Welcome to Islam sis

Sebak membacanya, Allah pasti tunjuk jalan

Terus istiqamah