Pesakit kronik dan orang tua, tak berdosa tinggalkan puasa tapi wajib bayar fidyah. Malah golongan ini juga tidak perlu mengqada puasa yang telah ditinggalkan asbab faktor kesihatan.
Dalam masa yang sama jelas Ustaz Wadi Anuar, tidak kiralah seseorang itu masih lagi muda, namun dia disahkan tidak mampu berpuasa oleh doktor maka dia tidak perlu mengganti puasa.
Selain itu ikuti penerangan Ustaz Wadi Anuar tentang siapakah golongan yang tak berdosa jika meninggalkan puasa.
‘Tak berdosa untuk tak puasa, sama ada terlalu tua dan tak larat atau pun sakit kuat biarpun masih muda lagi. Contohnya usia baru 24 tahun, tapi sakit teruk.
‘Golongan ini dibenarkan untuk tidak berpuasa tapi perlu membayar fidyah. Ini antara sebab kenapa seseorang itu perlu mmbayar fidyah.
Tak Berdosa Tinggalkan Puasa
‘Fidyah bukan hanya dikenakan ke atas wanita yang tak sempat mengganti puasa tahun lalu hingga masuk bulan Ramadan pada tahun ini.
Ads
‘Tetapi seseorang yang sakit teruk juga dikehendaki membayar fidyah tidak kiralah orang tua atau muda. Mereka tak wajib qada puasa dan golongan ini diwajibkan untuk membayar fidyah,’ terangnya satu-persatu.
Umum mengetahui pelakon Ashraf Muslim memang menjalinkan hubungan baik dengen kedua-dua orang isterinya.
Dilihat sentasa bersikap adil dan memberi kasih sayang sama rata kepada kedua-dua orang isterinya, Noor Dayana Lokman dan Wan Sakinah Ahmad Saburi hingga digelar Ikon Poligami.
Justeru bagi menghargai segala pengorbanan dan tanggung awab sebagai suami, kedua-dua isteri Ashraf, telah membuat kejutan sempena sambutan hari lahirnya ketika mereka bercuti di sebuah pantai peranginan.
Ashraf mendirikan rumah tangga bersama Noor Dayana Lokman, di Makkah pada 30 Ogos 2011, sebelum menikahi Wan Sakinah Ahmad Saburi, selaku isteri keduanya di selatan Thailand pada 7 Julai 2013.
Hasil perkongsian hidup dengan dua wanita itu, pelakon berkenaan dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Sarah Ashraf, Anas Ashraf dan Adam Ashraf.
Perkongsian ini turut mendapat reaksi daripada warganet. Masing-masing memuji ke akraban keluarga tersebut dan turut menitipkan ucapan hari lahir buat Ashraf.
asmanadia berkah usia Ashraf, semoga selalu Allah jaga di jalan surga…
asiahmuhd Melalui pengkisahan anda Allah SWT tunjukkan Kami antara jalanNya yg lurus. Betapa manusia adalah kerdil dan lemah. Cinta kasih sayang adalah kurnia Allah SWT kpd hambaNya.. semoga rumahtangga AM yg terbina menjadi asbab utk menuju SyurgaNya.
daddyzam Agar dirahmati Allah selalu..berbahagia berbagi kasih syng
ashaharith Happy birthday acap semoga dipermudahkan segala urusan dipanjangkan usia diperluaskan rezeki dan diberikan kesihatan selalu
shera_ma83 Hepi besday AM… Semoga bertambah keberkatan dalam hidup.. Bahagia hingga syurga Allah bersama bidadari² AM..
Ramai beranggapan, nak kekal cergas dan sihat kena amalkan diet yang betul berseli dengan exercise.Diet dan exercise kini memang antara topik penting dalam hidup generasi millennial.
Golongan wanita terutamanya sangat sensitif apabila bincang hal keadaan badan. Kurus salah, gemuk salah, lembik salah segalanya serba tak kena. Penat juga dah buat macam-macam diet dan exercise tapi hasilnya tak kekal lama.
Tapi semua usaha itu bagus, Cuma tahu kah kita bahawa Nabi Muhammad SAW sebenarnya awal-awal lagi dah amalkan pelbagai teknik terbaik untuk berdiet dan exercise untuk kekal sihat, cergas dan cerdas?
Mungkin ada yang dah tahu sebahagian, tapi untuk refresh ingatan, ayuh kita baca satu persatu teknik diet dan exercise daripada Baginda SAW.
Berpuasa membantu kita menahan lapar dan dahaga. Namun diniatkan keutamaan untuk mengejar pahala dan redha Allah.
Daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda,
” Berpuasalah nescaya kamu menjadi sihat”. (HR Tabrani 8312)
Ini sepatutnya perkara mudah bagi kita. Rasulullah sentiasa bangun sebelum subuh bagi melaksanakan solat sunat dan subuh berjemaah. Bukan sahaja mendapat limpahan pahala, tetapi kesegaran udara pagi sangat baik untuk merawat penyakit tibi dan memperkuatkan akal fikiran.
Semua ibadat yang diperintahkan Allah memberikan kesan positif kepada kita. Sebagai contoh, mendirikan solat. Betapa besarnya hikmah bersolat itu, setiap pergerakan yang kita lakukan sebenarnya mengerah anggota badan bergerak bagi menyihatkan badan. Bayangkan jika kita lipat gandakan lagi solat dengan solat-solat sunat lainnya selain solat wajib 5 waktu!
Dalam satu kajian oleh pensyarah Universiti Malaya, Prof. Madya Dr. Fatimah Ibrahim, medapati, ada kesan pergerakan solat terhadap komposisi badan, denyutan jantung dan rawatan mati pucuk.
Ternyata kita perlukan solat untuk sihat kerana dari solat juga kita dapat merehatkan badan dan menjadi tempat memohon pertolongan Allah selain ganjaran pahala.
Jangan makan secara berlebihan. Sebaiknya berhentilah sebelum kekenyangan. Dalam tubuh kita, ada tiga bahagian yang perlu diisi seimbang; iaitu sepertiga untuk makanan, sepertiga lagi untuk minuman dan sepertiga akhir adalah untuk udara (nafas)
Sabda Rasulullah SAW;” Tidak ada tempat yang diisi oleh anak keturunan Adam yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah bagi anak keturunan Adam agar makan sekadar untuk menegakkan tulang sulbinya. Melainkan jika dia tidak dapat mengelak, maka isilah sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya dan sepertiga untuk nafasnya.’ (RH al-Tarmizi 2380)
Baginda Rasulullah SAW sangat gemar berjalan kaki ke masjid, medan perang, ke pasar dan mengunjungi rumah para sahabat. Apabila kita banyak berjalan, peluh pasti banyak keluar, lubang roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.
Kalau kita yang bekerja di pejabat, elok lah park kereta jauh sikit dari pejabat, boleh berjalan kaki sebagai exercise.
Buah-buahan mengandungi serat dan membantu memudahkan proses penghadaman dalam perut. Oleh itu, mulakan dengan memakan buah-buahan sebelum menjamah makanan lain bukannya makan makanan berat baru makan buah-buahan seperti yang kita amalkan hari ini.
Cuba perhatikan, sahabat bangsa Cina kita biasanya akan makan malam sebelum jam 7 malam atau sebelum Maghrib nak senang faham.
Kaedah ini akan memberikan masa yang mencukupi untuk makanan menjadi hadam sebelum sampainya waktu tidur dan dengan cara ini juga boleh mengelakkan seseorang itu menjadi keras hati.
Jarang sekali kita nampak orang makan dengan menggunakan tiga jari. Bagi yang tak biasa, ia memang kelihatan pelik. Tapi harus kita mulakan walaupun pada awalnya akan terasa janggal.
Hakikatnya, menggunakan tiga jari akan mengecilkan saiz suapan dan seterusnya makanan dapat dikunyah deangan sempurna.
Dan Subhanallah, hasil dari kajian mengatakan, jari kita akan mengeluarkan enzim yang dapat mengawal aktiviti bakteria sehingga ke tahap minimum dalam sistem pencernaan. Maka, jilat lah jari selepas suapan akhir kita nanti!
Kashoorga: Selain amalkan pelbagai jenis diet yang tengah in sekarang, utamakan dulu cara Rasulullah SAW ini. Ia lebih berkesan untuk kesihatan badan.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Pelihara anjing sebagai “teman” bermanja hukumnya haram, melainkan atas keperluan tertentu yang dibenarkan seperti untuk berburu atau menjaga keselamatan.
Zaman sekarang menjadi trend anak remaja yang menyentuh atau membelai anjing sesuka hati kerana beranggapan sama-sama kering tidak mendatangkan masalah.
Padahal menyentuh anjing tanpa tujuan tertentu adalah tidak dibenarkan. Ikuti penjelasan Pejabat Mufti Negeri Pulau Pinang berkaitan isu ini.
Pejabat Mufti Negeri Pulau Pinang memutuskan bahawa hukum memelihara anjing di rumah oleh orang Islam sebagai haiwan peliharaan (pet) adalah haram melainkan untuk tujuan muktabar yang termasuk dalam keperluan dan kemaslahatan.
Antaranya adalah untuk tujuan:
1. Perburuan yakni anjing yang digunakan bukanlah anjing “comel” dijadikan “teman” untuk bermanja, tetapi anjing yang garang atau tahan lasak dan sesuai dijadikan untuk berburu.
Walau bagaimanapun, Islam hanya membenarkan perburuan adalah untuk mendapatkan makanan, bukan memburu kerana sukan, suka-suka dan berseronok-seronok kerana Islam tidak membenarkan haiwan dibunuh atau diseksa atau diusir dari tempat yang lazim mereka tinggal, hanya untuk suka-suka.
2. Anjing pemandu jalan
Anjing yang dipelihara dengan tujuan untuk dijadikan anjing pemandu jalan seperti untuk orang buta sekiranya amat memerlukan dan tiada orang lain yang dapat membantu.
3. Keselamatan
Anjing dibela untuk tujuan keselamatan pihak berkuasa seperti polis dan kastam serta juga untuk mengawal keselamatan di sekitar rumah.
4. Membantu penternakan haiwan.
Seterusnya, perbuatan memegang anjing secara sengaja, tanpa sebarang sebab yang dibenarkan dalam Islam akan menimbulkan keresahan di kalangan umat Islam kerana ianya bercanggah dengan pegangan mazhab dan uruf di Malaysia.
Menurut mazhab syafie, umat Islam adalah dilarang menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri tanpa tujuan yang munasabah adalah haram di sisi Islam.
Walaupun Islam meletakkan kaedah sertu apabila terkena najis yang dikategorikan sebagai mughallazah namun kaedah tersebut bukanlah alasan untuk membolehkan seseorang itu memegang najis mughallazah secara sengaja.
Tindakan tersebut samalah seperti orang yang sengaja melakukan dosa dengan alasan akan bertaubat kemudiannya.
Perbuatan mana-mana orang Islam yang memelihara anjing sebagai haiwan peliharaan (pet) akan disalah tafsir dan dilihat seolah-olah cuba mencipta budaya baru yang boleh membawa kepada perbuatan menghina agama Islam.
Oleh yang demikian, mereka perlu segera meninggalkan perbuatan tersebut dan kembali bertaubat kepada Allah.
Justeru, umat Islam dinasihatkan agar tidak menjadikan anjing sebagai haiwan peliharaan. Ini kerana Islam mewajibkan umatnya untuk memelihara kesucian diri, pakaian dan tempat tinggal agar ia tidak menjejaskan amal ibadah seharian.
Ketahui adab ziarah kubur menurut Islam termasuk hukum menyiram air bunga, membaca Yasin, wanita haid menziarahi kubur dan larangan memijak pusara yang masih ramai salah faham.