Tidak dinafikan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini menyebabkan kita tidak dapat pulang ke kampung menjenguk kedua itu bapa.

Hanya telefon melalui pesanan ringkas aplikasi Whatapps jadi penghubung ikatan kekeluargan.

Namun hanya seorang dua ahli keluarga yang boleh berhubung menggunakan panggilan suara atau video ini.

Rupanya WhatsApp Dah Boleh Buat ‘Video Call’ 8 Orang Dalam Satu Masa. Ini Cara Mudah Nak Aktifkannya!

Tetapi bermula 29 April, pengguna WhatsApp boleh menggunakan pangilan video bukan seorang tetapi lapan orang sekaligus.

WhatsApp menerusi sebuah kenyataan memberitahu, fitur ini telah dilancarkan untuk semua pengguna, baik di smartphone Android dan iPhone di seluruh dunia, termasuk Malaysia.

IKLAN

Penggunaan panggilan video berkumpulan yang tinggi ketika wabak virus korona menyebabkan WhatsApp meningkatkan keupayaan panggilan video.

Panggilan suara atau video berkumpulan boleh memuatkan sehingga lapan peserta. Fitur ini boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja pengguna berada.

Rupanya WhatsApp Dah Boleh Buat ‘Video Call’ 8 Orang Dalam Satu Masa. Ini Cara Mudah Nak Aktifkannya!

IKLAN

Untuk menggunakan ciri kumpulan panggilan video agak mudah.  Inilah langkahnya:

1. Pastikan aplikasi WhatsApp di telefon yang anda gunakan adalah versi terbaru. Sekiranya tidak, kemas kini aplikasi WhatsApp anda terlebih dahulu.

2. Selanjutnya, pengguna boleh membuat panggilan suara atau video kepada seseorang. Pilih salah satu rakan anda untuk membuat panggilan video sebelum menjemput peserta lain.

IKLAN

3. Kemudian, jika panggilan pertama disambungkan, logo “tambahkan peserta” akan muncul di sudut kanan atas skrin untuk menambahkan lebih banyak peserta ke panggilan video, dengan sehingga lapan orang.Terdapat kaedah mudah untuk membuat panggilan video untuk satu kumpulan sekaligus. Sebagai contoh, Group WhatsApp mempunyai empat atau kurang ahli, jadi semasa membuat panggilan, ia boleh dilakukan secara serentak secara automatik.

Walau bagaimanapun, jika satu kumpulan mempunyai lebih daripada empat ahli, pengguna mesti meningkatkan jumlah peserta satu persatu untuk mencapai maksimum lapan orang.

Rupanya WhatsApp Dah Boleh Buat ‘Video Call’ 8 Orang Dalam Satu Masa. Ini Cara Mudah Nak Aktifkannya!

Walaupun panggilan video kumpulan WhatsApp mampu memuatkan lapan orang, jumlah peserta masih rendah berbanding aplikasi lain.

Contohnya, Google Duo, aplikasi pesanan segera ini telah meningkatkan kapasiti maksimum peserta kumpulan panggilan video dari lapan hingga 12 orang.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI