Umum mengetahui bahawa Catriona Ross mempunyai seorang anak autisme. Namun ketika pergi bercuti bersama suami dan dua lagi anaknya ke Paris, ramai peminatnya bertanya tentang di mana anak keduanya, Jammal Raess Ross-Iddin. Namun ada juga yang salah menilai kononnya Catriona sengaja tidak membawa Jammal bercuti bersama-sama.

Ikuti coretan Catriona dilaman Instagramnya tentang mengapa dia tidak membawa bersama Jammal Raess ketika bercuti ke Paris.


When I was away on family vacation, i terima quite a few question asking where Jammal Raess. I tahu soalan mana genuine dan soalan mana yang jenis judgemental. Me being me. I was proffesional in answering and i didnt let any negative vibes kill my spirit. 

Arwah ibu i ajar, we cant control what people think or say tapi we can control how we react pada sesuatu situasi…

Just to let some of you know(this is part of Autism Awareness aswell) many autism children tidak suka dengan plane rides. Membosankan dan menyekat kebebasan mereka. Iye la, seatbelted and ada rules yang mesti diikuti. Jangan flights yang berbelas jam, yang 3-6 jam pun some tak dapat survive…

JAMMAL SUKA ROAD TRIPS

Ada ramai juga yang tak suka road trips or car rides but Jammal loves road trips. Kalau naik kereta, 4,5 jam pun suka apa lagi i will make a few pit stops kat petrol stations. Nak lari-lari kejap ke, nak pilih aiskrim atau sweets boleh sangat. Kalau dalam flight, pilot mana nak stop kat airport mana-mana kalau i cakap Jammal dah bosan and nak get some fresh air? Haaaa faham iye setakat tu….Alhamdulillah syukur…faham jugak….

IKLAN

Setiap jes autism berbeza…Maka tidak boleh dibandingkan dengan cucu kepada sepupu mak saudara you yang boleh naik flight lama-lamas ebab case dia dan Jammal berbeza. Jangan bandingkan dengan kawan kepada kawan ofis kepada kawan yang jual kerepek pada you yang fly pergi USA jugak…

LEBIH KENAL JAMMAL RAESS

Jammal loves outdoors and loves his own activities and i juga sentiasa dapatkan pandangan specialist jadi kalau pakar cakap roadtrips are best for him, biarlah my husband and i his parents yang decide apa yang terbaik sebab kami lebih kenal anak kami ye…You yang melihat boleh menghakimi sejauh mana you nak, its ok by me. It doesnt bug me at all…

Jammal dalam jagaan orang yang kami pervayai yang mana Jammal sayangi. We enjoy calls and we sent pictures to him everyday. Mengetahui tentang perkataan Autism tidak cukup jika perihal atau karektor seorang anak Autism tidak dibaca so Iqra.’ Read. Baca. Learn.

IKLAN

If you genuinely care tentang Jammal Raess, kirimkan doa and love for us.


View this post on Instagram

When i was away on a family vacation, i terima quite a few questions asking where Jammal Raess was ?. I tau soalan mana genuine dan soalan mana yang sejenis judgemental. Me being me, i was very professional in answering and i didnt let any negative vibes kill my spirit. Arwah ibu i ajar – we cant control what people think or say tapi we can control how we react pada sesuatu situasi ….. . Just to let some of you know, (this is part of Autism Awareness aswell) many autism children tidak suka dengan plane rides. Membosankan dan menyekat kebebasan mereka. Iye la, seatbelted and ada rules yang mesti diikuti. Jangan kan flights yang berbelas jam, yang 3-6jam pun some tak dapat survive ……. . Ada ramai juga yang tak suka road trips or car rides but Jammal loves road trips. Kalau naik kereta, 4,5 jam pun suka apa lagi i wil make a few pit stops kat petrol stations.Nak lari-lari kejap ke, nak pilih aiskrim atau sweets boleh sangat. Kalau dalam flight, pilot mana nak stop kat airport mana-mana kalau i cakap Jammal dah bosan and nak get some fresh air? HAAAAAA FAHAM IYE SETAKAT TU ?? Alhamdulilah syukur.. faham jugak. . Setiap kes autism berbeza. Maka tidak boleh dibandingkan dengan cucu kepada sepupu mak saudara you yang boleh naik flight lama-lama sebab case dia dan Jammal berbeza. Jangan bandingkan dengan kawan kepada kawan ofis kepada kawan yang jual kerepek pada you yang fly pergi USA jugak ??? . Jammal loves outdoors and loves his own activities and i juga sentiasa dapatkan pandangan specialist jadi kalau pakar cakap roadtrips are best for him, biar lah my husband and i as his parents yang decide apa yang terbaik sebab kami lebih kenal anak kami ye ? You yang melihat boleh menghakimi sejauh mana you nak, its ok by me. It doesnt bug me at all ? ……… . Jammal dalam jagaan orang yang kami percayai yang mana Jammal sayangi. We enjoy video calls and we sent pictures to him everyday . Mengetahui tentang perkataan Autism tidak cukup jika perihal atau karektor seorang anak Autism tidak dibaca so Iqra'. Read. Baca. Learn ? . If you genuinely care tentang Jammal Raess, kirimkan doa and love for us … . #AutismAwareness #AutismAcceptance #Autism

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

View this post on Instagram

Its been close to 4 years now since i found out about Jammal Raess. He has Autism ?… . Bila dapat keputusan dari pakar , aku pujuk hati – takpe takpe.. ada hikmahnya ni … . Lama tertunggu, bertahun mencari jawapan sebab aku pegang pada apa aku percaya, setiap kiriman Tuhan berhikmah .. Tak pernah sekadar saja-saja, tak ada nya suka-suka sebab Allah tak begitu corak kerja Nya …. . I finally knew why on one fateful morning . I was very sure He has answered me. Entah dalam mimpi atau dalam sedar, entah bisikan atau gerak hati but i suddenly knew and aku lega … . God gave me Jammal Raess supaya aku pandai bersabar, sebab dulunya aku panas. Apa tak kena, aku jeritkan aje nak-nak lagi waktu kerja. Sekarang, aku jadi sangat berlapang dada. Lantak apa jadi, aku biarkan saja sebab aku dah takde rasa nak tunjuk garang atau berang. Aku sekarang jadi terlalu apresiasi dengan hubungan keluarga dan rakan taulan. Dulu aku workaholik …. . Banyak benda berbeza sekarang dan ini cara kerja Tuhan. Pernah ada sesal? Tak. Sebab kerja Tuhan made me become orang yang banyak bersabar melayani anak autism, aku dianugerahkan rasa kasih, aku jadi tak kuasa nak melayan kerenah negatif manusia …. . Memamg takkan aku sempurna tapi takpa, aku masih ada ruang untuk cuba. Kalau aku boleh say anything to Him, i'd probably wanna say thank you sebab He gave us this amazing boy sebab dia yang banyak ubah siapa aku ❤❤❤ . #autismacceptance #autismawareness #autism #autismmom #autistic #autisticson #livingwithautism #understandingautism

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross) on

IKLAN

Berikut antara komen-komen yang memberikan kata-kata semangat kepada Catriona





Kesimpulannya sebelum kita menghakimi orang lain terhadap sesuatu perkara maka lebih baik selami dahulu tentang situasi yang dihadapi oleh orang tersebut. Jangan hanya pandai membuat tafsiran sendiri tanpa memikirkan perasaan orang lain.

Sumber kredit: @Catriona Brian Ross