‘Semoga anakanda Kak KM kembali sembuh.’ Bila ada yang meminta, adabnya sesama muslim kita mendoakan. Bukannya memilih untuk mengungkit perkara-perkara lepas yang kurang enak untuk diingati.

Siapa pun kita berhak untuk minta didoakan, ingatlah kita bukanlah manusia sempurna. Semalam kita terlanjur berbuat salah, tidak bermakna selamanya kita mengulangi kesilapan yang sama.

Ikuti perkongsian Ustazah Asma’ Harun tentang adab kita semasa muslim, apalagi di saat orang lain berdepan kesusahan serta kesulitan.

Artikel Berkaitan:

Setiap Hari Jangan Lupa Selit Doa Ini, Agar Hati Kita Reda Dengan Ujian Allah

Semoga Anakanda Kak KM Kembali Sembuh

Sekiranya ada yang meminta doa, maka adabnya sesama Muslim kita mendoakan.

“Semoga anakanda Kak KM akan kembali sembuh sepenuhnya, semoga ujian ini menjadi asbab Rahmat Allah buat Kak KM sekeluarga, menjadi sebuah keluarga yang diredhai Allah SWT”.

IKLAN

Hanya Allah yang Maha Menyembuhkan dan berkuasa atas sekalian MakhlukNya. Segala nikmat dunia tidak akan mampu menandingi besarnya nilai sihat yang selama ini Allah berikan secara percuma.

Kasih sayang Allah buat hamba-Nya begitu jelas, dengan segala nikmat yang tidak pernah putus, walau kita semua sentiasa melakukan kesilapan, melupakan dan menjauhkan diri daripada-Nya.

Bila Ada Yang Meminta

Tiba masanya pula kita membalas kebaikan Allah SWT dengan mentaatiNya dan meninggalkan laranganNya. Allah sangat menantikan kepulangan kita kembali padaNya saat hidup sebelum saat mati.

DOA KESEMBUHAN BAGI ORANG YANG SAKIT

Daripada Saidatina Aisyah RA, beliau menceritakan, apabila Rasulullah SAW menziarahi pesakit lantas memohon perlindungan kepada sebahagian mereka sambil menyapu dengan tangan kanannya seraya berdoa:

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَاسَ، اشْفِهِ وَأَنْتَ الشَّافِي، لاَ شِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ، شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

Maksudnya:
“Hilangkanlah kesakitan wahai Tuhan manusia, sembuhkanlah kerana Engkau Maha Penyembuh, tiada kesembuhan kecuali kesembuhan engkau, sembuh yang tidak membawa kepada sebarang sakit.” (HR Bukhari, hadis sahih)

Adabnya Sesama Muslim Kita Mendoakan

DOA PESAKIT ATAU AHLI KELUARGA PESAKIT :

IKLAN

Daripada Sa’ad bin Abi Waqas RA bahawa Nabi SAW bersabda:

دَعْوَةُ ذِي النُّونِ إِذْ دَعَا وَهُوَ فِي بَطْنِ الحُوتِ: لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ، فَإِنَّهُ لَمْ يَدْعُ بِهَا رَجُلٌ مُسْلِمٌ فِي شَيْءٍ قَطُّ إِلَّا اسْتَجَابَ اللَّهُ لَهُ

Maksudnya:
“Nabi Yunus ketika baginda berdoa di dalam perut ikan paus:

“Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang menzalimi/menganiaya (dengan dosa) diri sendiri”.

Maka sesungguhnya tidak seorang muslim itu apabila berdoa dengannya untuk sesuatu perkara (masalah) melainkan Allah SWT akan memustajabkan baginya”. (HR Al-Tirmizi)

Janganlah pula kita menuliskan kata-kata yang menambahkan kesedihan orang yang ditimpa musibah, kerana kita semua juga ada kesilapan dan aib yang disembunyikan.

Berdoalah dalam sembunyi buat saudara kita, kerana ia adalah doa yang Mustajab dan akan didoakan kembali oleh Malaikat kepada kita.

IKLAN

Baca Di Sini:

Doa Ibu Boleh Tembus Ke Langit Tanpa Ada Filter. ‘Nak Anak Berjaya, Kena Doa Dari Baby.’

Kashoorga: Semoga anak Kak KM kembali sihat. Mudah-mudahan.

Sumber: Ustazah Asma’ binti Harun

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI