Setiap yang berlaku pasti ada hikmah yang tersembunyi. Benar Allah itu menguji hambaNya untuk mengetahui sejauh mana kukuhnya iman dan kepercayaan terhadap Tuhan yang satu.

Bagi Mawar Karim, siapa sangka jodohnya dengan Fizo Omar tidak berpanjangan. Namun kedua-duanya tidak pernah sesekali melupakan tanggungjawab terhadap anak tunggal mereka Maryam.

 

Kalau boleh segalanya kini tentang Maryam, suatu anugerah indah dari Allah yang tidak akan dilupakan sampai bila-bila oleh wanita ini yang mengandungkan anak kesayangannya ini selama sembilan bulan.

Namun begitu, rupa-rupanya ada cerita di sebalik kisah bagaimana dia dan bekas suami mendapatkan Maryam sebelum itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mawar Karim (@mawar_karim) on


Dalam satu perkongsiannya di laman Instagram, Mawar memberitahu kepayahan yang dilalui dalam mendapatkan anaknya ini dan berazam akan membawanya jika menjejakkan kaki lagi menunaikan umrah.

IKLAN

Dan sebagai reward sempena hari jadi anaknya, Maryam, Mawar membawa si kecil ini menunaikan umrah. Walaupun pergi berdua, tetapi dia bersyukur kerana Allah mudahkan segala urusannya di sana.

 

View this post on Instagram

 

Double M, Mawar and Maryam in Madinah ๐Ÿ˜Š. Masyaallah โ˜บ๏ธ๐Ÿ˜‰ @wan_maryamfizo

A post shared by Mawar Karim (@mawar_karim) on


Biarpun pada mulanya dia fikir tidak logik datang berdua, tetapi Allah mudahkan urusan dan anaknya itu dianggap sebagai seorang anak yang baik.

Mawar juga turut berterima kasih kepada keluarga baru yang ditemui dalam menjaga dan melihat dirinya dan Maryam. Diakhir posting, Mawar berpesan kepada ibu-ibu yang mempunyai anak kecil supaya tidak perlu risau jika mahu membawa mereka mengerjakan umrah.

IKLAN

Malah apa yang membuatnya lebih bersemangat bila lihat wanita Arab yang membawa semua anak-anak kecil sambil solat dengan meletakkan anak di sisi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mawar Karim (@mawar_karim) on


Salam semua just nak share my experience my journey with Maryam. Sapa masih ingat lagi gambar baby nama Muhammad ni time ni 15 January 2015. Time tu buat umrah berdoa one day kalau dapat baby hopefully mata ikut cheq . Time tu jgk sy janji berniat one day kalau ada anak nanti nak bawa sini Insyaallah. .

Lepas tu 16 January 2016 Prof Hamid buat pemedahan buang cyst, endo dan macam2 sewaktu dengan nya . Hanya Allah saja yg tahu sakit nya buat pemedahan tu rasa lebih sakit time nak bersalin . Insyaallah kita korban sesuatu utk dapat kan sesuatu yg sangat berharga dlm hidup. April 2016 ada buat umrah sekali lg sy berjanji lepas operation ni harap rezeki sy sampai nanti. .

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mawar Karim (@mawar_karim) on


Alhamdulillah April 2017 rezeki sy dh sampai di sah kan pregnant macam tak percaya jgk time tu. Maryam di lahir kan pada 29 December 2017. Tahun pertama kami celebrate birthday Maryam tempat lain. Rasa rezeki sy dan Maryam dah sampai tahun ni. . Alhamdulillah January 2020 Allah panggil sy kali ini dengan membawa apa yg niat sy selama ini bersama anaknda Maryam . Rasa bersyukur sangat memang dh lama saat yg ditunggu2.

Reward hadiah birthday Maryam jgk hadiah utk sy sendiri. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan sy dengan Maryam sepanjang di sana. Maryam sangat good girl. Kalau di fikir balik memang macam tak logik dtg berdua, masa tawaf sy dukung Maryam, sebab Maryam time tu pulak tak nak duduk baby carrier tapi sy dan Maryam di jaga baik dengan mutawif n ada family baru, special thanks to Auntie Ann,Auntie Jett n anak2 Kak Erma yg tengok kan sy dan Maryam. Sy pasti niat kita betul Allah mudahkan segala urusan Insyaallah. .

Kepada ibu2 semua jangan risau kalau nak bawa anak2 kecil, apa yg membuat kan sy semangat, selalu tengok perempuan Arab semua bawa anak2 kecil, sambil solat letak anak dekat tepi saja. kekuatan mereka sy pelajari. Yg pasti stroller sangat penting ya . Cuma bersedia dari fizikal & mental Insyaallah Allah mudahkan segala urusan

KREDIT FOTO: INSTAGRAM MAWAR KARIM