Urusan rezeki itu semua terletak di tangan Allah. Rezeki juga tidak akan datang bergolek tanpa ada usaha selain bertawakal dan berdoa kepada Allah agar terus dimurahkan rezeki.
Seperti perkongsian wanita ini yang percaya jika niat kita baik, segala urusan pastinya akan dipermudahkan oleh Allah.
Dia memberitahu ketika suaminya datang melamar setahun lalu, duit dalam simpanannya hanya ada sekitar RM3K, tetapi berjaya mengumpul simpnanan wang hingga jumlahnya mencecah RM19K.
Menulis dalam satu thread di twitter, @ShahfikAhmad berkongsi beberapa amalan dan tip dilakukannya bagaimana boleh mengumpul wang sebanyak itu dalam tempoh singkat.
1. aku perasan kalau aku amalkan al-mathurat pagi & petang, bukan setakat rezeki aku je murah, rezeki mak ayah aku pun mencurah2. may read while drive pergi kerja kalau subuh tu tak cukup masa. bukan rezeki je murah, urusan pun smooth je.
2. solat full wajib. ok. tak solat, mana Allah nak tolong kan. basic. mengaji too!
3. kalau hujan lebat tu, doalah semahu mahunya. doa je even korang kat kedai makan ke, atas jalan ke apa. mohon habis focus, merayu. jangan asal boleh. lepas tu kena yakin dengan Allah.
Ads
4. time solat, sujud terakhir pun sama. mohon doa sungguh2. ulang2 minta semoga dimurahkan rezeki sebab nak halalkan hubungan, taknak buat dosa, nak perubahan. pasang niat & tujuan yg betul.
5. dlm masa korg menyimpan tu, jgnla sampai belakangkan family korg. belanja pun jgn belanja benda yang mengarut2. korg belanja barang dapur, makan, barang yg family korg betul2 perlu. lengkapkan keperluan dorg. aku jarang bagi duit sbb duit x nampak, bg aku elok lg beli barang.
6. control nafsu. fikir 4 5 kali baru beli. baju memang tak beli lah. style aku, ambik je semua yg rasa nak, lepas tu pusing2 3 4 round sambil fikir. should i? shouldn’t i? elok2 5 6 barang kat tangan, at the end 1 pun tak beli sebab mostly kemahuan.
7. duduk rumah. aku tak bercinta pun dulu dgn husband so takdalah lepak kedai fancy2, dating mahal2 sana sini. kalau nak keluar sangat, alih2 kedai tomyam & pusing mall 3 4 jam sightseeing nak cemana, jimatkan, nak kawen.
8. sentiasa calculate duit. planning in & out. macam aku, survey & total out semua cost. lepas tu asing semua siap2. so korang akan nampak “oh budget ni belum ada. bulan ni kena saving utk yg ni dgn ni” jangan pernah “pakai dulu duit ni nanti ganti” big NO
Ads
9. buat baik dgn kucen & haiwan. family kitorang tak bela kucing. tp kucing taman semua datang rumah sampai terberanak beranak. hahaha jaga jelah bagi makan apa semua niat semoga murah rezeki aku nanti.
10. positive, positive, positive & minta doa mak ayah. aku pun tak sangka aku mampu. duit hantaran aku burn sebelum kawen buat depo & bayar bulanan kereta so majlis aku memang struggle pakai duit sendiri. mak ayah aku cuma sponsor laksa, kuih2, bunga telur & doorgift vip
11. oh and lagi satu. sentiasa bersyukur dengan semua nikmat. hidup dalam islam, tubuh badan sihat sempurna, negara aman, keluarga baik, rezeki melimpah ruah, makan cukup, ada kerja. aku ikut tips senior aku. lepas bagi salam solat, terus sujud balik. sujud syukur.
12. sentiasa sedekahkan Al-fatihah kat mak ayah lepas solat fardhu walaupun mak ayah sihat wal afiat. nanti rezeki pun tak putus juga.
Ads
where is my solat dhuha? uhm unlucky me kerja site. rehat pun susah. so im not performing my dhuha you guys yg kerja ada masa, lagilah best kalau dapat buat you guys boleh juga google doa2. ada banyak je cuma aku tak sempat nak search & hafal
those yg tanya which mathurat aku baca, aku baca yg ni. dah 7 tahun dah Mathurat ni. RM1 je. certain ayat kena repeat 3 kali tapi aku repeat 3 qul je
another tips from another person below:
13. Derma kat Masjid seminggu sekali at least. baca selawat nabi & senyum time sedekah. tak banyak pun takpa asalkan ada. kadang kita tak sedar kita curi tulang time kerja. so derma ni boleh sucikan harta.
14. selain solat sunnat dhuha, solat sunnat selepas solat fardhu pun boleh amalkan. kalau takda masa, buat lepas isya’. solat sunnat tu 2 rakaat je so tak lama pun. tapi lepas subuh & lepas Asar tak boleh ya. sehari sekali pun okay
15. kalau kita nak Allah tolong tapi usaha kita sama dengan orang biasa macam mana Allah nak lebihkah kita kan? so kita kena berusaha lebih either buat side job / ringan tulang dalam kerja harian kita.
Perkongsian ini mendapat pelbagai reaksi dari warganet. Ada juga yang turut berkongsi amalan dilakukan untuk terus dimurahkan rezeki.
Amalkan Solat Dhuha
Baca Surah Al-Waqiah & banyakkan sedekah Dahulukan keluarga
Selalu berdoa agar pintu rezeki sentiasa terbuka luas
.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Peranan seorang bapa menasihati di saat seorang anak tersasar dari langkahnya. Apatah lagi jika ia berkait dengan rumahtangga yang implikasinya sangat besar hingga bercerai berai. Memang ia dibenarkan namun selagi boleh diselamatkan, wajar diselamatkan kerana ia melibatkan banyak jiwa.
Inilah selayaknya dilakukan pengarah tersohor, Datuk Yusof Haslam yang kelihatan sebak saat berkongsi luahan hatinya mengenai kemelut rumahtangga anaknya, Samsul Yusof dan Puteri Sarah Liyana yang didakwa tidak lagi harmonis.
Mengesat air matanya, saat ditemuramah oleh Melodi TV3, Datuk Yusof Haslam tidak mahu memberi komen lebih mengenai kemelut yang terjadi.
Dalam rakaman ni, dirinya kala ditanya tentang pernikahan lain anaknya memaklumkan enggan memberi komen atas perkara yang belum terjadi kerana tak mahu mendahului.
“Saya tak nak gores hati anak dan menantu atau mendahului dalam hal ini,” katanya sambil menambah dirinya mengharapkan menantunya, Sarah terus kuat menghadapi ujian ini.
“Moga Sarah kuat semangat, kalau boleh pertahankan rumahtangga. Kepada Sarah semoga terus tabah dan istiqomah. Hadapi dengan tenang. Memang saya tahu mudah bercakap tapi tidak semudah lakukannya.
“Buat anak saya juga, papa dan mama sayangkan kamu. Mendoakan yang baik buatnya dan tiada ibu bapa yang mahu anaknya tersasar, teruskan perjuangan dan apa saja keputusan dibuat ianya adalah atas keputusan yang baik. Bahkan saya mendoakan anak menantu saya kekal dunia dan akhirat,” katanya yang kemudian menitiskan air mata kerana terlalu sebak.
Dalam pada itu, ramai yang kagum dengan caranya yang baik menasihati anak dan menantu dalam kemelut rumahtangga ini. Ia dilihat matang kerana ada juga ibu bapa yang akan sentiasa menyebelahi anak berbanding menantu. Dan kata mereka, jelas mentua ini sangat sayangkan menantunya, Sarah. Bahkan banyak komen-komen positif yang mendoakan rumahtangga pasangan ini berkekalan.
“Saya suka bila awak bagi kekuatan pada menantu. Nampak sayang sangat dekat menantu. Harap Samsul sedar, saya pula rasa sedih.
“Ini baru bapa mentua, bukan nak meruntuhkan lagi. Bagi semangat untuk menantu lagi.
“Nampak jelas yang Datuk Yusof Haslam sayang sangat kat menantunya. Untung Sarah. Semoga Sarah kuat semangat dan sabar dengan ujian rumahtangga nie.
“Bagusnya dapat mentua macam nie..”
Sejak dahulu lagi, ramai mempercayai air zam-zam mujarab untuk menyembuhkan penyakit selepas dibacakan ayat-ayat suci. Dan tidak hairanlah, ramai mencari air zam-zam dan membelinya pada harga yang agak mahal walau sebenarnya air ini tidak boleh dijual beli.
Baca pandangan Mutawif Rare, Ustaz Shauqi Hasan di fbnya mengenai persoalan air zam-zam yang terus dijual di pasaran terbuka sedangkan ia tidak dibenarkan penjualannya.
Ustaz Shauqi Hasan mengupas isu penjualan air zamzam
Bagi orang Melayu Islam Nusantara kalau pergi umrah tak bawa balik air zamzam macam tak berapa nak sedap hati tu. Itulah dilema bila dah sampai Mekah tapi tak bawa pulang ‘buah tangan’ dari Tanah Haram.
Semenjak dibuka pintu umrah bermula November tahun lalu, air zamzam sudah tidak dijual dan tidak dibenarkan untuk dibawa pulang melalui airport baru Jeddah. Di airport Madinah dan airport Jeddah lama masih boleh seperti biasa.
Isu ini dijangka hanya bersifat sementara. Berikutan Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz (KAIA) di Jeddah yang baru belum dilengkapi mesin conveyor.
Apabila timbul isu air zamzam tidak dibenarkan dibawa pulang maka ramailah yang ‘berusaha’ untuk memastikan jemaah dapat membawa balik melalui pelbagai jalan. Paling mudah ialah mendapatkannya melalui pembekal dan penjual di tanah air.
Untuk makluman, Kerajaan Arab Saudi telah menyatakan export Air Zam Zam telah lama diHARAMkan semenjak dahulu lagi. Pembawaan keluar Air Zam Zam hanya dibenarkan kepada jemaah Haji dan Umrah sahaja dengan setiap seorang hanya dibenarkan bawa 1 botol 5 liter sahaja.
Menjual Air Zam Zam dari segi hukum juga dilarang dalam agama.
Air Zam Zam adalah air yang berkah tapi persoalannya macamana nak dapat keberkatan melalui jalan yang HARAM?
Selagi kita melihat air zamzam itu sesuatu yang ajaib dan bersifat superficial tanpa memahami maksud dan maqasid di sebalik falsafah zamzam maka kita akan terus mencari keajaiban air sampai bila-bila.
Sedangkan cetusan zamzam yang sebenar adalah ilmu yang Allah simpan di dalam telaga yang tersembunyi. Khusus buat mereka yang berusaha ‘berjalan’ mencari ilmuNya di Tanah Haram bermula dengan IQRA’.
Setelah selesai tawaf mencari batu hitam, melihat kembali kehidupan dengan memutarkan usia dari hari pertama kita hidup mengaku sebagai Muslim.
Bersaie ‘di antara dua bukit’ mencari air yang telah lama hilang ditelan masa dan dunia yang berubah.
Jadi air apa yang kita sedang cari selama ini?
Sejauh ke tanah suci Mekah kita mencarinya, adakah hanya untuk menghilangkan dahaga atau menyucikan hati dengan mengharapkan keajaiban semata-mata?
Air itu analogi ILMU
Shauqi Hasan
Mutawif Rare
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Tanpa belas kasihan, tentera Zionis terus menyerang Gaza selepas melakukan pencerobohan di Masjid Al-Aqsa beberapa hari lalu.
Disaat umat Islam menghampiri penghujung Ramadhan, bumi Islam Palestin terus menjadi mangsa kerakusan manusia. Dalam serangan di malam hari, ratsuan roket dibedil ke arah orang awam di Gaza.
Aqsa Sharif, sebuah badan Ngo melaporkan dalam serangan alam berdarah di Gaza, angkat korban serangan udara zionis mencapai 20 orang di mana 9 daripadanya adalah kanak-kanak.Hasbunallah wa nikmal wakil.
Malah dari satu perkongsian video imam Gaza yang membacakan doa qunut khusus untuk warga Gaza ini cukup meruntun jiwa bagi kita sesama Muslim. Berikut adalah doa dibacakan oleh Imam dan dapat dilihat di sebalik serangan ini, warga Palestin terus memenuhi ruang solat Subuh dan mengaminkan doa-doa di baca imam ini.
Berikut adalah terjemahan doa dibaca:-
Ya Allah, kamu melihat apa yang berlaku pada kami di Gaza Wahai yang memiliki Kemuliaan dan Kebanggaan Wahai yang memiliki Kekuatan dan Kebanggaan Ya Allah, tabahkanlah penduduk Gaza Ya Allah mudahkan penduduk Gaza Ya Allah ceriakan penduduk Gaza Ya Allah bantuilah penduduk Gaza Ya Allah sembuhkanlah kecederaan mereka Ya Allah sembuhkan sakit mereka Ya Allah terimalah syahid mereka Ya Allah rahmatilah jenazah-jenazah mereka Ya Allah sembuhilah luka-luka mereka Dan kurangkanlah sakit-sakit mereka Ya Allah berikalah kemenangan kepada umat islam secepatnya Ya Allah menangkanlah kami dan seluruh umat islam di seluruh tempat Ya Allah bantulah dan muliakanlah kaum muslimin Dan lenyaplah kesyirikan dan orang-orang yang musyrik Dan hancurkanlah musuh-musuh agama islam Wahai Tuhan sekalian alam Maha Suci Tuhan, Maha Suci Tuhan Kau Melihat orang-orang zalim, Kau lemahkan mereka Sehingga mereka sangka KAIU telah tinggalkan mereka Dan Kau lindungilah orang-orang yang soleh Sehingga musuh-musuh menyerah kalah Apabila mereka telah menyerah kalah Kau bantuilah orang-orang beriman Ya Allah, Kau tahu kecederaan umat islam amat parah Kesakitan mereka parah Di setiap tempat Pada setiap masa Ya Allah bantuilah kami mengalahkan musuh-musuh kami Ya Allah Ya Allah, teguhkanlah pendirian kami Ya Allah
Marilah kita bersama-sama berdoa agar warga Gaza terselamat dari ancaman musuh.
Masa yang sama, kita boleh membaca doa Qunut Nazilah agar saudara-saudara seIslam kita di tanah Palestin terus dilindungi.
.
.
.
Bagaimana cara baca Qunut Nazilah:-
1. Disunatkan untuk dibaca secara kuat sama ada di dalam solat al-sirriyyah (bacaan solat yang dibaca secara perlahan) seperti Solat Zohor dan Asar atau solat al-jahriyyah (bacaan solat yang dibaca secara kuat) seperti solat Subuh, Maghrib dan Isya’.
2. Qunut Nazilah disyariatkan di dalam solat-solat fardu sahaja dan tidak pada solat-solat sunat.
3. Boleh dibaca di dalam solat fardu secara berjemaah mahupun di dalam solat bersendirian. Jika dibaca dalam solat berjemaah, imam perlu membacanya dengan suara yang kuat dan makmum mengaminkannya. Jika dilakukan secara bersendirian, maka ia perlu dibaca secara perlahan.
4. Dibaca pada rakaat yang terakhir, semasa I’tidal, selepas bangun dari rukuk.
5. Disunatkan mengangkat kedua tangan semasa berdoa.
Ya Allah, sesungguhnya kami letakkan Engkau dibatang leher musuh-musuh kami, dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan mereka, Ya Allah leburkan kumpulan mereka, kacau bilaukan kesatuan mereka, cerai-beraikan pakatan mereka, goncangkan pendirian mereka, hantarkan anjing-anjing-Mu ke atas mereka, Wahai Tuhan yang gagah perkasa, Wahai Tuhan yang bersifat murka.
Ya Allah Ya Allah Ya Allah.
Wahai Tuhan yang menurunkan al-Quran, Wahai Tuhan yang mengarahkan awan, Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera Ahzab, kalahkan mereka, menangkan kami ke atas mereka. Allahumma amin.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Kutip derma untuk mengumpul dana untuk sesuatu tujuan memang biasa dibuat baik di peringkat keluarga, tempat kerja atau kalangan masyarakat umum sendiri.Kutipan ini juga...