Jika berkemampuan, apa salahnya anak-anak kerap balik kampung.

‘Suami boleh cari lain, mak ayah tiada gantinya.’ Isteri nak balik kampung selalu, suami jangan halang kerana mungkin masanya untuk bermanja sudah tak lama.

Tidak dinafikan ada sesetengah orang memang kerap balik kampung, jenguk mak ayah yang semakin uzur. Pantang ada cuti panjang sedikit, pasti ke kampunglah arah tujunya.

Artikel Berkaitan: ‘Jangan Tunggu Raya, Cuti Baru Nak Balik Kampung.’ Pengorbanan Gembirakan Mak Ayah Tak Sama Dengan Seribu Kebaikan Lain

Suami Boleh Cari Lain

Namun begitu tak semua dikurniakan pasangan yang memahami dan suka balik ke kampung ziarah orang tua. Tentu mereka punyai alasan yang tersendiri.

Kongsi Adam Kelvin, perasan tak orang Cina kan jarang balik kampung?

Ayah saya sendiri pun balik kampung setahun sekali atau dua kali sahaja.

Jadinya, bila masa awal-awal kahwin dulu saya pelik kenapa wife saya selalu nak balik kampung.

Mak Ayah Tiada Gantinya

Even saya mengambil langkah yang drastik hanya benarkan wife saya balik setahun sekali saja. Itu pun hari raya saja. Ini cerita masa mula-mula kahwin tau.

Saya buat begitu bukan sebab nak pisahkan dia dari family. Tak ada langsung macam tu. Cuma pada saya, tak ada keperluan untuk selalu pulang ke kampung.

Itu yang ayah saya amalkan dari dulu dan saya terikut-ikutlah. Mungkin juga ikatan kekeluargaan family saya kurang kuat.

IKLAN

Sampailah wife saya penat sangat dan dia minta hendak berpisah dengan saya sebab tak dapat pulang ke kampung dengan kerap.

Saya jadi terdiam apabila wife saya terangkan betapa pentingnya ummi, walidnya berbanding saya dalam hidupnya.

Isteri Nak Balik Kampung Selalu

Suami boleh cari ganti tapi ummi walidnya hanya itu saja yang ada dan tiada gantinya. Dulu pun masa walidnya bekerja di KL, memang mereka semua akan pulang ke kampung dengan kerap.

Even masa arwah nenek wife saya sakit pun, ummi walidnya setia menjaga sampai ke hujung nyawa.

Lagi saya tersentap bila wife cakap, bayangkan Soon Cong (anak) ini kita jaga macam menatang minyak yang penuh, bagi semua kasih sayang dan buat terbaik untuk dia.

Sekali bila sudah kahwin, dia tak boleh balik ke kampung selalu sebab wife dia tak bagi? Faham tak perasaan rindu anak tu macam mana?

Baca Di Sini:

IKLAN

Seronok Nak Balik Kampung, Jangan Lupa Baca Doa Ini Mohon Allah LIndungi Kita Dari Perkara Buruk

‘Manfaatkan Masa Bersama, Selagi Allah Izinkan.’ Paling Penting Jaga Mulut Bila Balik Ke Rumah Mak, Ayah

Suami Jangan Halang

Masa wife saya luahkan perkara ini, saya rasa hendak nangis sebab tak tahu kenapa saya boleh bertindak macam itu sekali.

Apa entah yang saya fikir masa itu? Apalah yang bermain dalam otak saya masa itu sampai tanpa sedar menyeksa wife sendiri? Geram sangat.

Akhirnya saya benarkan wife saya balik kampung 2 hingga 3 bulan sekali. Sekali balik stay dalam seminggu. Baru saya nampak wife saya mula ceria dan gembira. Nampak dia lebih fulfilling lepas pulang dari kampung.

Malah ibu dan ayah mertua saya juga lebih gembira apabila melihat anaknya pulang selalu. Tak adalah kena tahan perasaan rindu kat anak.

IKLAN

Terbiasa Seorang

Bila fikir balik, saya buat begitu dulu sebab sejak masuk Islam, saya sudah terbiasa berseorangan. Saya tak belong to anywhere, anyone or anything.

Saya sibuk mencari duit untuk survive sampai perasaan sendiri mati. Terlalu pentingkan diri sampai terabai perasaan orang sekeliling bila berkahwin.

Perbezaan budaya pun ya juga.

Peristiwa luahan yang terpendam wife saya banyak mengajar saya sesuatu. Wife saya memang tegas orangnya. Benda kalau dia nak, dia akan fight sampai habis.

Patutlah setiap kali musim perayaan mesti highway jam. Bukan musim perayaan saja, pantang ada cuti umum je mesti jam! Orang berlumba-lumba pulang ke kampung.

Adam Kelvin
Belajar dari kesilapan dalam bab kekeluargaan.

Kashoorga : Jika berkemampuan, apa salahnya anak-anak kerap balik kampung.

Sumber: Adam Kelvin

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI