Sekiranya ada di antara kita masih mempunyai rasa ‘berat hati’ untuk mengeluarkan zakat, perkongsian daripada Da’i Luqman bersama pelakon, Shaza Bae dan Aniq Suhair mungkin dapat mengubah perspektif anda.

Menurut Da’i Luqman, zakat merupakan antara salah satu cara untuk menyucikan diri.

“Ada kalanya kita terlepas pandang apabila tidak bersungguh-sungguh atau sambil lewa ketika bekerja padahal, gaji kita dibayar penuh setiap bulan.

“Jadi, salah satu cara kita menyucikan diri dan harta adalah dengan membayar zakat. Malah kita juga mungkin tidak tahu, di dalam rezeki kita, ada juga rezek untuk orang lain,” katanya Da’i Luqman.

Katanya lagi, antara kelebihan yang boleh kita peroleh daripada membayar zakat adalah menerusi rebat cukai.

Malah hal tersebut turut ditanyakan Shaza.

“Kita boleh membawa rebat tersebut kepada pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) seterusnya membuat potongan.

“Dengan kehadiran sistem zakat ini, kesusahan yang terpaksa ditanggung saudara-saudara muslim ini akan mendapat perhatian khas seterusnya akan meringankan beban hidup untuk meneruskan kehidupan,” ujarnya lagi

Tambah Da’i Luqman, jika kita terlepas untuk membayar zakat bagi tahun-tahun sebelum ini, pihak Pusat Pungutan Zakat (PPZ) boleh memberikan khidmat bantuan.

IKLAN

“Cara yang pertama, kita boleh membuat proses qada’ dengan melakukan kira-kira dengan sistem kalkulator yang telah disediakan di laman web www.zakat.com.my. Segala pengiraan boleh dibuat secara hujung jari.

“Sekiranya masih dapat kemusykilan tentang proses qada’ zakat, anda boleh datang ke pejabat PPZ-MAIWP dan staf mereka juga boleh membantu membuat kira-kira,” kongsinya lagi.

Dalam pada itu, Da’i Luqman sekali lagi mengingatkan orang ramai untuk sentiasa menanam sifat qanaah di dalam diri.

Ia boleh ditonton menerusi video Remaja Cer Try yang secara jelas mengajar pemahaman kita mengenai perbelanjaan

Shaza dan finalis Hero Remaja 2017, Safwan Nazri menyahut cabaran dengan berbekalkan RM20, mereka perlu membeli empat menu dan pada masa sama cuba untuk berjimat dengan memilih hanya menu penting bagi tujuan berbuka puasa.

IKLAN

“Kadang-kadang kita merasakan rezeki kita tidak cukup, namun bila terapkan rasa kecukupan di dalam rezeki kita, maka Allah SWT akan menambahkan lagi ruang rezeki itu,” kata Dai Luqman.

Lantaran itu, jika kita merancang perbelanjaan dengan baik dan mengikut kemampuan, soal membayar zakat ini bukanlah satu masalah.

Manakala menerusi video Apa Kata Hijabista pula, Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Abdul Hakim Amir Osman menasihatkan orang ramai agar tidak membuat andaian sendiri berkaitan kemampuan untuk membayar sakat kerana segalanya harus menjalani proses pengiraaan terlebih dahulu.

“Sekiranya sudah bekerja, kita kena semak gaji kita sama ada mencukupi syarat-syarat zakat atau tidak.

“Sekiranya kita tidak membuat pembayaran tersebut, percayalah, Allah akan tarik dengan cara lain. Zakat ini hak Allah bukan hak kita.

IKLAN

“Daripada gaji yang kita terima, hanya 97.5 peratus sahaja yang boleh dibelanja untuk diri kita dan 2.5 peratus pula adalah hak asnaf-asnaf. Kalau kita tidak bayar, ia seolah-olah mengambil hak orang lain,” katanya.

Tuan Haji Abdul Hakim menambah, walaupun seseorang itu bergaji rendah, kewajipan untuk membayar zakat tetap dituntut mengikut kemampuan.

“Pembayar zakat ini merupakan menifestasi kita terhadap harta-harta yang dititipkan Allah. Soal sedikit atau banyak ini sangat subjektif.

“Ada orang bergaji RM8000 tapi dia merasakan sedikit. Namun, ada juga yang bergaji RM3000 tapi dia rasa cukup.

“Jika bergaji sedikit, ada caranya. Kalau banyak, apatah lagi. Jadi, jangan rasa kita terlepas untuk membayar zakat disebabkan kita fikir gaji kita kecil,” kongsinya lagi.

Jadi apa yang telah dirangkumkan ini diharap dapat mendidik seterusnya lebih memahami mengenai keperluan zakat yang bukan sahaja demi kebaikan Bersama.

Klik di sini untuk iltizam berzakat. InsyaAllah, Cukup Je!

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI